Znana je glavna žirija 18. Animateke!

11.11.2021

S ponosom vam razkrivamo člane letošnje glavne žirije:

 

Dora Benusilio (Francija)

Maja Gehrig (Švica)

Igor Hofbauer (Hrvaška)

Matija Šturm (Slovenija)

Soetkin Verstegen (Belgija)

 

Spodaj si lahko preberete več o njih.

 

Dora Benousilio, rojena leta 1950 v Parizu, je študirala zgodovino in nato nekaj let delala kot učiteljica. Leta 1976 je odprla knjigarno. Po dvanajstih letih izkušenj z delom v knjižno-založniškem svetu je dobila zaposlitev v produkcijskem podjetju, specializiranem za animirani film (C2A). Nato je leta 1991 s šestimi prijatelji ustanovila svojo produkcijsko hišo Les Films de l’Arlequin. Njihov celovečerni prvenec je bil film The Real Shlemiel, ki ga je po literarni predlogi I. B. Singerja režiral Albert Hanan Kaminski. Sčasoma so se usmerili predvsem v produkcijo animiranih filmov vseh formatov in za vsa občinstva.

 

Maja Gehrig je animatorka in visokošolska učiteljica iz Züricha. V letih 1999–2000 je na Šoli za umetnost in oblikovanje v Zürichu zaključila osnovni program oblikovanja. Nato je dve leti študirala medijsko umetnost na Univerzi za uporabne znanosti v mestu Aarau, temu pa je sledila praksa v animacijskem studiu Eesti Joonisfilm v Talinu. Med letoma 2003 in 2005 je na Univerzi za uporabne znanosti in umetnosti v Luzernu diplomirala iz animacije.

V svojih kratkih animiranih filmih, ki so ji prinesli mednarodno priznanje, uporablja širok nabor tehnik. Z najnovejšim delom Average Happiness je osvojila več nagrad na različnih festivalih ter nagrado za najboljši švicarski animirani film leta 2020. Poleg ustvarjanja lastnih filmov poučuje v dodiplomskem programu animacije na Univerzi za uporabne znanosti in umetnosti v Luzernu. Skupaj z Eliejem Chapuisom predsedujeta švicarski sekciji združenja ASIFA (GSFA).

 

Igor Hofbauer (1974, Zagreb) je eden ključnih akterjev hrvaške stripovske in ilustratorske scene. Po nekaj letih študija na zagrebški akademiji se je v celoti posvetil ilustriranju in oblikovanju. Močno je zaznamoval vizualno identiteto zagrebške klubske scene: za klub Močvara (in kasneje še za mnoge druge naročnike po Evropi) je oblikoval kopico koncertnih plakatov, ob tem pa še številne ovitke zgoščenk in knjižnih naslovnic. Občasno deluje tudi kot scenograf v gledališčih ter na nacionalni televiziji. V letu 2008 je pri zagrebški založbi Otompotom in portugalski založbi Chili Com Carne izdal svoj prvi stripovski album Prison Stories, sledilo pa jih je še več, denimo Mister Morgen, Inspektor Gürtel idr. Živi in dela v Zagrebu.

 

Matija Šturm (1981) deluje kot predsednik Društva slovenskega animiranega filma in izvršni direktor programov CEE Animation Forum in CEE Animation Workshop. Sodeloval je pri produkciji profesionalnih kratkih animiranih filmov, delavniških animiranih filmov ter srednje- in dolgometražnih dokumentarnih projektov. Je avtor ali soavtor strokovnih del in člankov, občasni gostujoči predavatelj in organizator raznovrstnih programov na področju animiranega filma. Sodeluje s številnimi producenti in ustvarjalci v tujini, pa tudi z organizatorji filmskih festivalov, filmskih tržnic, pitching dogodkov idr. Pri svojem delu pregleda in oceni približno 150 animiranih projektov v razvoju na leto.

 

Soetkin Verstegen je neodvisna filmska ustvarjalka in animatorka iz Bruslja. Njena filma G. Peščeni (2016) in Freeze frame (2019) sta imela bogato festivalsko pot ter prejela nagrade žirije na festivalih Clermont-Ferrand, Ann Arbor, Annecy, Fantoche in Animafest Zagreb. Bila je štipendistka ali rezidenčna umetnica v programih Akademie Schloss Solitude v Nemčiji, Saari Residence na Finskem, artists-in-labs na Univerzi za umetnost v Zürichu ter AniDox:Residency na Danskem. Deluje kot svobodna ustvarjalka stop animacij in izkušena voditeljica delavnic, trenutno pa poučuje na Šoli za umetnost LUCA v Bruslju.