Deprecated: Unparenthesized `a ? b : c ? d : e` is deprecated. Use either `(a ? b : c) ? d : e` or `a ? b : (c ? d : e)` in /home/animatek/archive.animateka.si/2021/wp-content/plugins/js_composer/include/classes/editors/class-vc-frontend-editor.php on line 646
Znane so nagrade 18. Animateke! – Animateka.si
Notice: WP_Scripts::localize was called incorrectly. The $l10n parameter must be an array. To pass arbitrary data to scripts, use the wp_add_inline_script() function instead. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 5.7.0.) in /home/animatek/archive.animateka.si/2021/wp-includes/functions.php on line 5663

Notice: WP_Scripts::localize was called incorrectly. The $l10n parameter must be an array. To pass arbitrary data to scripts, use the wp_add_inline_script() function instead. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 5.7.0.) in /home/animatek/archive.animateka.si/2021/wp-includes/functions.php on line 5663

Znane so nagrade 18. Animateke!

NAGRADE 18. ANIMATEKE

 

Nagrada otroške žirije Slon

Izumiti manj/The Invention Of Less (2021)

Noah Erni, Studio uuuh!

Utemeljitev: Zmagovalni film smo si izbrali, ker na zabaven način prikazuje, kako se lahko ljudje znebimo navad, ki so nevarne za okolje.

 

 

Mladi talent, nagrada Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici in Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani

POSEBNA OMEMBA:

Kurent (2021)

Miha Reja,  University of Nova Gorica – School of Arts/Zvokarna

Utemeljitev: Posebno omembo podeljujemo filmu, ki je vizualno dovršen in s tem izstopa iz selekcije.

 

 

ZMAGOVALNI FILM:

Noč žive groze / Night of the Living Dread (2021)

Ida Melum, National Film & Television School

Utemeljitev: Glavno nagrado podeljujemo filmu, ki nas je prepričal z izčiščeno animacijo, zgodbo, s katero se lahko vsakdo poistoveti, in sporočilom o sprejemanju samega sebe. Na podlagi tega je zmagovalni film Noč žive groze avtorice Ide Melum.

 

 

Nagrada občinstva ;DSAF

Babičino seksualno življenje / Granny’s Sexual Life

Urška Djukić, Émilie Pigeard

 

 

Posebne omembe mednarodne žirije

 

Soetkin Verstegen:

Bagatelle (2021)

László Csáki , Umbrella

Utemeljitev: V tej poetični študiji sestavljenih barv se tekstura intenzivne risbe preplete z zrnavostjo fotokolaža.

 

Maja Gehrig:

Epidemia (2021)

Kristjan Holm , Karabana

Utemeljitev: Svojevrstno interaktiven film, ki poveže trenutno najpogostejšo besedo s fizičnim refleksom. Avtor tako odpelje gledalca v enigmatičen kolaž, v katerem ni nič dokončnega, dokler vse ne izgine v zadnjem vélikem zehu zemlje.

 

Igor Hofbauer:

Skrivalnica / Caché / Búvóhely / Hide (2020)

Daniel Benjamin Gray, La Cellule Productions/CUB Animation/The National Film Board of Canada

Utemeljitev: Nagrado dajem sijajnemu filmu, v katerem se skozi skrito oko opazovalca/protagonista bolj sluti kot pa prikazuje/odkriva življenje neke družine. To je ganljiva zgodba o otroštvu in hkrati o občutku zapuščenosti, povedana z uporabo različnih likovno zanimivih, a subtilnih elementov.

 

Gerben Schermer:

Steakhouse (2021)

Špela Čadež, Finta Film/Fabian&Fred/RTV Slovenija/Miyu Productions

Utemeljitev: Film, ki upodablja tragično realnost človeških odnosov in nas opominja na skrite konflikte, ki se žal še vedno dogajajo.

 

Viva Videnović:

Doma: luna / W domu: Księżyc / At Home: The Moon (2020)

Tomasz Popakul, HBO Europe

Utemeljitev: Film, ki upodablja ponavljajočo se nesmiselnost sveta, v katerem živimo, in prevladujoč občutek praznine ob tem, ko gre nekdo neustrašno dalje, medtem ko so drugi odsotni.

 

 

VELIKA NAGRADA MEDNARODNE ŽIRIJE:

Impossible Figures and Other Stories I (2021)

Marta Pajek, Animoon/National Film Board of Canada

Utemeljitev: Žirija je bila soglasno navdušena nad filmom, ki na čudovit, prepričljiv način vizualizira neko preteklo dobo, polno upanja, zaupanja in vere v svetlo prihodnost, v kateri bo prostor za vse. Avtorica je ustvarila zgodbo, v kateri lahko sobivajo različna razumevanja in spomini.

 

 

Zmagovalne filme si lahko ogledate danes, 5.12. ob 19. uri v Kinodvoru ali na naši spletni platformi.

Več: http://archive.animateka.si/2021/zmagovalni-filmi-animateke-2021/