Gerben Schermer

Gerben Schermer (Nizozemska, 1959) je kot kustos za animirani film in sodobno umetnost znan po svojem vztrajnem iskanju kakovosti in inovativnosti. Umetnost animacije gledalcem predstavlja z ambicioznimi izbori, ki pa so hkrati tudi intimni in dostopni. V njegovem opusu najdemo angažirane in eksperimentalne programe, animacijske instalacije ter umetniške rezidence. Med letoma 1985 in 2018 je snoval, vodil in razvijal mednarodni Nizozemski festival animiranega filma. Trenutno deluje kot kustos, med drugim pripravlja razstave evropskih vizualnih umetnikov za Festival vizualne umetnosti Jambaru (Okinava, Japonska) ter filmske programe in umetniške rezidence za Ciprski festival animiranega filma. Septembra letos je bil imenovan za gostujočega profesorja na Kitajski akademiji umetnosti (Hangčou, Kitajska). 

Maja Gehrig

Maja Gehrig je animatorka in visokošolska učiteljica iz Züricha. V letih 1999–2000 je na Šoli za umetnost in oblikovanje v Zürichu zaključila osnovni program oblikovanja. Nato je dve leti študirala medijsko umetnost na Univerzi za uporabne znanosti v mestu Aarau, temu pa je sledila praksa v animacijskem studiu Eesti Joonisfilm v Talinu. Med letoma 2003 in 2005 je na Univerzi za uporabne znanosti in umetnosti v Luzernu diplomirala iz animacije. 

V svojih kratkih animiranih filmih, ki so ji prinesli mednarodno priznanje, uporablja širok nabor tehnik. Z najnovejšim delom Average Happiness je osvojila več nagrad na različnih festivalih ter nagrado za najboljši švicarski animirani film leta 2020. Poleg ustvarjanja lastnih filmov poučuje v dodiplomskem programu animacije na Univerzi za uporabne znanosti in umetnosti v Luzernu. Skupaj z Eliejem Chapuisom predsedujeta švicarski sekciji združenja ASIFA (GSFA).

Igor Hofbauer

Igor Hofbauer (1974, Zagreb) je eden ključnih akterjev hrvaške stripovske in ilustratorske scene. Po nekaj letih študija na zagrebški akademiji se je v celoti posvetil ilustriranju in oblikovanju. Močno je zaznamoval vizualno identiteto zagrebške klubske scene: za klub Močvara (in kasneje še za mnoge druge naročnike po Evropi) je oblikoval kopico koncertnih plakatov, ob tem pa še številne ovitke zgoščenk in knjižnih naslovnic. Občasno deluje tudi kot scenograf v gledališčih ter na nacionalni televiziji. V letu 2008 je pri zagrebški založbi Otompotom in portugalski založbi Chili Com Carne izdal svoj prvi stripovski album Prison Stories, sledilo pa jih je še več, denimo Mister Morgen, Inspektor Gürtel idr. Živi in dela v Zagrebu.

Viva Videnović

Viva Videnović na področju filma deluje od leta 2005. Kot asistentka v produkciji ali producentka je sodelovala z različnimi produkcijskimi hišami, nedavno pa je ustanovila svojo, imenuje se URGH!. V svoji karieri je producirala ali koproducirala dokumentarne in igrane filme, po letu 2017 pa tudi dva kratka animirana filma in dokumentarec z animiranimi vložki. V zadnjem času se je kot producentka podpisala pod kratki animirani film Spacapufi, ki bo premierno prikazan na letošnji Animateki, celovečerni dokumentarni film Žica (2021), ki je doživel premiero na DOK.fest München in na festivalu Zagrebdox prejel nagrado FIPRESCI, in kratki igrani film Fosca (2019), ki je doživel premiero v Benetkah. Njeni filmi so prejeli podporo programa Media in sklada Eurimages ter potovali po festivalih po vsem svetu. Viva Videnović je članica društva Filmski producenti Slovenije (FPS), Društva slovenskega animiranega filma (DSAF) in Evropskega združenja za dokumentarni film (DAE), leta 2017 pa je bila ena od ustanovnih članic iniciative CEE Animation.

Soetkin Verstegen

Soetkin Verstegen je neodvisna filmska ustvarjalka in animatorka iz Bruslja. Njena filma G. Peščeni (2016) in Freeze frame (2019) sta imela bogato festivalsko pot ter prejela nagrade žirije na festivalih Clermont-Ferrand, Ann Arbor, Annecy, Fantoche in Animafest Zagreb. Bila je štipendistka ali rezidenčna umetnica v programih Akademie Schloss Solitude v Nemčiji, Saari Residence na Finskem, artists-in-labs na Univerzi za umetnost v Zürichu ter AniDox:Residency na Danskem. Deluje kot svobodna ustvarjalka stop animacij in izkušena voditeljica delavnic, trenutno pa poučuje na Šoli za umetnost LUCA v Bruslju.