AnimatekaPRO Pitch 2021

Peta edicija tekmovanja Animateka PRO Pitch bo potekala 30. novembra v sklopu 18. izdaje Mednarodnega festivala animiranega filma Animateka (29. november–5. december 2021). 

Namen tekmovanja je promovirati nove kratke, največ 20-minutne animirane filme iz držav nekdanje Jugoslavije ter jim ponuditi odskočno desko na začetku njihove poti.

Projekti, izbrani za predstavitev v sklopu tekmovanja AnimatekaPRO Pitch 2021, so:

Afterparty in Postparadise, Ana Nedeljković, Nikola Majdak (Bas Celik), Srbija
H.P. Lovecraft – The Hound, Mihajlo Dragaš, Milan Milosavljević (Vorky Team), Srbija
Lament, Miloš Djurdjević, Nemanja Gavrilović (Talesgate), Srbija
No One Ever Looked At Elephants As You Do, Sandra Jovanovska, Miha Černec (Staragra), Slovenija
Pandy show, Maida Srabović, Vedran Štefan, Janja Pilić (Tetrabot), Hrvaška
The Girl Who Was Not Afraid Of Bears, Lea Vučko, Izar Lunaček, Maja Zupanc (Invida), Slovenija

Usposabljanje in priprave bo vodila strokovna mentorica Anna Vašova (13ka, Češka). Udeležencem bo pomagala izpiliti podrobnosti, z njimi premlela prednosti in šibke točke njihovih projektov ter najboljše strategije za izvedbo predstavitve.

Člani žirije bodo projekte ocenili ter avtorjem podali mnenja in napotke kot popotnico za nadaljnji razvoj. Člani žirije tekmovanja AnimatekaPRO Pitch 2021 so Kamila Dohnalova (Anifilm, Last Films, Češka), Martina Meštrović (Kreativni sindikat, Hrvaška) in Kolja Saksida (ZVVIKS, Slovenija).

Dva člana ekipe zmagovalnega projekta bosta prejela vabilo za udeležbo na CEE Animation Forum 2022.

Dogodek organizira Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta v partnerstvu s CEE Animation Forumom in v sodelovanju z Društvom slovenskega animiranega filma.

AnimatekaPRO Pitch 2021: žirija

Kamila Dohnalová

Kamila Dohnalová je neodvisna filmska producentka, ki živi in dela v Pragi. Ob delu v svoji produkcijski hiši Last Films, kjer pripravlja animirane in igrane projekte, bdi tudi nad strokovnim programom na festivalu animiranega filma Anifilm in opravlja predizbor filmov za mednarodni filmski festival v Karlovih Varih. Diplomirala je na Karlovi univerzi in na FAMU, kjer je kot producentka sodelovala pri več kot dvajsetih filmih. Med temi sta tudi animirana črna komedija Happy End (2015), ki se je uvrstila v ožji izbor za oskarja in je premiero doživela v sekciji Štirinajst dni režiserjev v Cannesu, ter kratki igrani film Peacock (2015), ki je bil nagrajen na Sundanceu. Kamila ima bogate izkušnje z delom na festivalih in distribucijo umetniških filmov, delala pa je tudi za češko javno televizijo in češki nacionalni filmski arhiv. Leta 2016 je soustanovila produkcijsko hišo Silk Films, v okviru katere je producirala češko-francoski kratki film Figurant (2019) z Denisom Lavantom v glavni vlogi. Obožuje gore, predvsem pozimi, in rada potuje z vlakom.

Martina Meštrović

Martina Meštrović (1974) je na zagrebški Akademiji za likovno umetnost diplomirala iz kiparstva in svoje delo predstavila na več samostojnih in skupinskih razstavah. Leta 2004 je prestopila v svet animiranega filma, v katerem soustvarja 2D in 3D filme kot scenografka, animatorka in režiserka. Živi in dela v Zagrebu. Njena filmografija obsega dela Ljubav (2021), Mačka je vedno ženska (2019), Petrov gozd (2016) in Bla (2013).

Kolja Saksida

Kolja Saksida (1981) je magistriral na umetniški univerzi ECAL v Lozani v Švici. Na filmskem področju ustvarja kot režiser, producent in pedagog. Podpisal se je pod animirano serijo Koyaa in številne druge lutkovne animacije. Njegovi animirani filmi so bili predvajani na številnih filmskih festivalih, televizijah in v drugih prizoriščih po vsem svetu. Kot mentor in producent vodi delavnice animiranega filma za otroke, mladino in odrasle. Saksida je docent na Akademiji umetnosti Univerze v Novi Gorici ter direktor produkcijske hiše ZVVIKS (www.zvviks.net).

AnimatekaPRO Pitch 2021: mentorica usposabljanja

Anna Vášová

Anna Vášová je začela poklicno pot kot dramaturginja na češki televiziji, predavateljica na Akademiji uprizoritvenih umetnosti ter scenaristka za gledališče, televizijo in radio. Pozneje je postala vodja produkcijskega oddelka pri Barrandov Studios ter programska direktorica češke televizije. Od tam se je za 15 let preselila na sedež mreže Eurovision v Ženevi, kjer je koordinirala več kot 50 koprodukcij, pri katerih je sodelovalo 86 televizijskih postaj v 56 državah. Po vrnitvi v Prago leta 2015 je Anna postala članica svetovalnega odbora direktorja češke televizije in umetniškega odbora FAMU; vodila je tudi dva sektorja projekta Visegrad Animation Forum. Nato se je vrnila k neodvisni scenaristiki, svetovanju drugim scenaristom in mentoriranju. Leta 2018 je z mlado producentko Karolino Davidovo ustanovila produkcijsko hišo za animirani film 13ka (13ka.eu). Odtlej deluje kot producentka, scenaristka in dramaturginja. Občasno predava na FAMU, deluje kot strokovna svetovalka za program MEDIA ter kot mentorica ali članica žirij sodeluje na festivalih in delavnicah.