Wolfwalkers (8+)

Wolfwalkers (8+)

Kratka vsebina

Irska, Luksemburg, 2020, 100'
V angleščini s slovenskimi podnapisi

Film nas popelje v čas vraževerja in čarovništva, ko mlada lovska vajenka Robyn Goodfellowe z očetom odpotuje na Irsko, kjer hočejo iztrebiti še zadnje krdelo volkov. Med raziskovanjem prepovedanega sveta zunaj mestnega obzidja se Robyn spoprijatelji s samosvojo Mebh iz skrivnostnega plemena, o katerem krožijo nenavadne govorice: njegovi pripadniki se lahko ponoči spremenijo v volkove. Ko dekleti iščeta Mebhino pogrešano mamo, Robyn odkrije skrivnost, ki jo povleče še globlje v začarani svet skrivnostnih volčjih bitij, s tem pa tvega, da se bo spremenila prav v tisto, kar so njenega očeta poslali uničiti.

Režija: Tomm Moore, Ross Stewart
Scenarij: Will Collins
Umetniški direktorji: Ross Stewart, Tomm Moore, Maria Pareja
Montaža: Richie Cody, Darren Holmes a.c.e., Darragh Byrne, Alan Slattery
Glasba: Bruno Coulais, Kila
Oblikovanje zvoka: Alexandre Fleurant
Glasovi: Honor Kneafsey, Eva Whittaker, Sean Bean, Simon McBurney, Tommy Tiernan, Maria Doyle Kennedy, Jon Kenny, John Morton, Nora Twomey, Oliver McGrath, Paul Young
Producenti: Paul Young, Nora Twomey, Tomm Moore, Stéphan Roelants
Produkcija: Cartoon Saloon, Dentsu Inc.
Distribucija: Cartoon Saloon

Ne vem, kje smo našli ime »wolfwalkers« – prvotno so jim rekli »ljudje volkovi iz Ossoryja«. Ossory [današnja grofija Kilkenny] je staro ime za območje, na katerem smo odraščali in kjer se nahaja naš studio. Tragedija je v tem, da so volkove povsem iztrebili, s tem pa je izginil tudi velik del ljudskega izročila. Zdelo se nam je, da bi bilo lepo obuditi te zgodbe in si jih zamisliti na novo.

2D animacija včasih učinkuje, kot da je še vedno pogojena z istimi omejitvami kot v 40. letih, z liki, narisanimi na folije, na podlagah v akvarelu, namesto da bi bila vse tisto, kar zmore. Mislim, da bo ta film za ljubitelje animacije poklon vsemu, kar zmore risana animacija, in da bo resnično uveljavil risano animacijo kot relevanten medij sam po sebi, ne pa nekaj, kar zdaj računalniška animacija skuša posnemati. Pokazati hočemo, da risana animacija zmore marsikaj, kar z računalniško animacijo ni mogoče.
- Tomm Moore

Zelo zgodaj smo vedeli, da mora mesto za Robyn pomeniti kletko, saj je takratni vladar družbi vladal s trdo roko. Zato smo poiskali stare lesoreze z začetka 17. stoletja, ki imajo značilne črne linije in močne zareze ter veliko horizontalnih in vertikalnih črt. Zdelo se nam je primerno, da jih vgradimo v slog mesta. V nasprotju s tem je moral biti gozd na pogled svoboden in živahen. Moral je utelešati tisto divjo energijo, po kateri slovijo volkovi.
- Ross Stewart

Nagrade in festivali (izbor):
- nominacija za oskarja za animirani celovečerni film, oskarji 2021
- nominacija za bafto za animirani celovečerni film, nagrade bafta 2021
- najboljši neodvisni animirani celovečerni film, nagrade annie 2021
- nagrada za animirani film, Združenje hollywoodskih kritikov 2021
- najboljši irski film, nagrade dublinskega kroga filmskih kritikov 2020
- nagrada za najboljši film, irske filmske in televizijske nagrade 2021

Podatki o filmu

Režija: Tomm Moore, Ross Stewart
Produkcija: Cartoon Saloon, Dentsu Inc.
Festivalski program: Celovečerni animirani filmi
Leto: 2020
Dolžina: 100'
Država: Irska, Luksemburg