Maad, moje sonce / My Sunny Maad

Maad, moje sonce / My Sunny Maad

Kratka vsebina

Češka, Francija, Slovaška, 2021, 81'
V češčini in jeziku dari z angleškimi in slovenskimi podnapisi

Ko se Herra, ki je Čehinja, zaljubi v Nazirja, ki je Afganistanec, nima prav nobene predstave o tem, kakšno življenje jo čaka v posttalibskem Afganistanu in v kakšno družino prihaja. Dedek feminist, posvojeni deček, ki jo osupne s svojo inteligentnostjo, in Freshta, ki bi storila vse, da bi ubežala nasilnemu možu. Herra kot vse druge ženske v družini nosi burko in se, kadar pridejo gostje, skrije v omaro. Kmalu najde službo pri Američanki Heidi, ki pa težko razume način življenja afganistanskih žensk in še manj, da kdo ne bi hotel, da ga Zahodnjaki rešijo.

Režiserka in umetniška direktorica: Michaela Pavlátová
Scenarij: Ivan Arsenjev, Yaël Levy (po navdihu romana Frišta Petre Procházkove / Inspired from Petra Procházková’s novel Freshta)
Umetniški direktor: Rafal Wojtunik
Montaža: Evzenie Brabcová
Glasba: Evgueni Galperine, Sacha Galperine
Oblikovanje zvoka: Régis Diebold
Glasovi: Zuzana Stivínová, Martha Issová, Hynek Čermák, Ivan Trojan
Producenti: Petr Oukropec, Ron Dyens, Peter Badač
Produkcija: Negativ Film Productions, Sacrebleu Productions, BFILM
Distribucija: Totem Films

Film je nastal po sijajnem in globoko humanem romanu Frišta, v katerem je avtorici Petri Procházkovi uspelo po zaslugi osebne izkušnje izjemno sočutno popisati prizadevanja afganistanskih žensk za emancipacijo v posttalibskem obdobju.

Medij animacije je bil za ta projekt zame naravna izbira. Razvijam vizualno podobo in slog animacije, ki približata like in njihovo okolje gledalcu ter mu pomagata sprejeti like za svoje, živeti z njimi. Z animacijo je mogoče upodobiti globoka čustva in trpki humor te zgodbe. Z animacijo je zgodba obenem tudi jasnejša in preprostejša. Poleg tega stilizirane podobe, možnost strnitve ter izločitev nepomembnega zgostijo film in poudarijo najpomembnejše prizore.
- Michaela Pavlátová

Zgodbo odlikujeta predvsem nežen humor in natančno opazovanje vsakdanjih podrobnosti družinskega življenja. Maad, moje sonce je univerzalna zgodba o možeh in ženah, ljubimcih in prijateljih, ki v vrtincu nepričakovanega dogajanja zgolj iščejo srečo in razumevanje. To je zgodba o dojemanju človekovega verovanja v državi, pahnjeni v vojno, skozi oči glavne junakinje, Čehinje Herre.
- Michaela Pavlátová

Nagrade in festivali (izbor):
- velika nagrada žirije, MFAF Annecy 2021
- nagrada žirije za celovečerni film, MFAF Bucheon 2021
- najboljši celovečerni film, MFF Guadalajara 2021
- program najnovejših celovečernih filmov, Fantoche 2021
- glavni program, MFF Karlovi Vari 2021

Podatki o filmu

Režija: Michaela Pavlátová
Produkcija: Negativ Film Productions, Sacrebleu Productions, BFILM
Festivalski program: Celovečerni animirani filmi
Leto: 2021
Dolžina: 81'
Država: Češka, Francija, Slovaška