Animateka razkriva letošnji program!

15.11.2021

Pred nami je že 18. mednarodni festival animiranega filma Animateka. Zaradi situacije s pandemijo bo Animateka letos med 29.11. in 5.12.2021 potekala tako v kinih kot tudi na spletu, na že preverjeni platformi za ogled filmov.

Tudi letos je program raznolik in kvaliteten ter šteje 344 kratkih filmov in 7 celovečercev. Na spletnem delu festivala bo na voljo 121 kratkih filmov, med drugim vsi filmi iz tekmovalnih sekcij.

Zopet se za nagrade potegujejo filmi v Glavnem tekmovalnem programu, v tekmovalnem programu Mladi talenti Evrope in Slonovem tekmovalnem programu. Čakajo jih štiri nagrade: Velika nagrada mednarodne žirije, nagrada Mladi talent – nagrada Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici in Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze  v Ljubljani, Nagrada otroške žirije Slon ter Nagrada občinstva ;DSAF.

Poleg tekmovalnih je tu tudi dobro poznan Svetovni jagodni izbor, v sodelovanju s festivalom Kinotrip pa že četrto leto zapored predstavljamo Kinotripov svetovni jagodni izbor. Ker je bilo tudi letos prijavljenih največ študentskih filmov, smo tradicionalni Vzhodnoevropski in srednjeevropski panorami ponovno dodali Študentsko panoramo.  Posebna sekcija, ki jo zopet predstavljamo je CEE Animation Talents 2021, ki jo pripravljamo v sodelovanju z našim partnerjem CEE Animation, pa tudi sekcija Festivalska mreža CEE Animation: Kolesarji, živalski boji in pralni stroji; nabor kratkih animiranih zgodb iz srednje in vzhodne Evrope, ki jo je v sklopu skupnih aktivnosti festivalske mreže CEE Animation uredil Mihai Mitrică, programski direktor festivala Animest.

Že vrsto let posebno pozornost posvečamo vsemu, kar je novega na področju animiranih dokumentarnih filmov. V sekciji Animirani dokumentarci bodo letos kar trije programi dokumentarnih animirani filmi, ki se dotikajo raznolikih družbeno-političnih tem, podobnih tem pa se dotikajo tudi letošnji celovečerni filmi.  Med njimi je Aurelov celovečerec Josep, ki pogled usmerja v čas Francove diktature v Španiji in je letos prejel nagrado césar za najboljši animirani film. Tu je tudi izjemno aktualna animirana pripoved Maad, moje sonce Michaele Pavlátove. Film je na festivalu v Annecyju prejel veliko nagrado žirije,  nastal pa je po sijajnem in globoko humanem romanu z naslovom Frišta, v katerem je avtorici Petri Procházkovi uspelo po zaslugi osebne izkušnje sočutno popisati prizadevanja afganistanskih žensk za emancipacijo v posttalibskem obdobju.

Na programu je tudi animirani dokumentarec Moja najljubša vojna Ilze Burkovske – Jacobsen, ki je nastal po režiserkinih spominih na odraščanje v sovjetski Latviji sredi hladne vojne in je v svoji srži protivojni film, ki poudarja pomen svobode posameznika kot temeljne pravice v demokratični družbi. Tu je tudi čudovita animirana pripoved Prehod režiserke Florence Miailhe, pripoved o sestri in bratu, ki morata prečkati vso celino, obsedeno z lovljenjem migrantov, ter prestati marsikaj resničnega in nadrealnega, da naposled, končno svobodna, odkrijeta nov svet.

Na Animatečnem sporedu pa je tudi celovečerec Nos ali zarota odpadnikov Andreja Hržanovskega, ki je nastal po predlogi dveh izjemnih primerkov ruskega genija: novele Nos Nikolaja Gogolja in opere Nos, v katero je skladatelj Dmitrij Šostakovič leta 1930 predelal Gogoljevo novelo.

Letos na Animateki v osrednji fokus s programom Njena zgodba postavljamo ženske ustvarjalke. Program je sestavljen iz štirih delov, ki jih povezuje koncept  »ženske zgodovine«. V njih boste našli filme jasnega političnega stališča, ki feministično zavedanje združujejo s surovim, glasnim in namerno neprijetnim slogom, filme ki s pomočjo perverzne privlačnosti in ironičnih premikov perspektive obrnejo in na novo interpretirajo konvencionalne naracije, ki utrjujejo patriarhalni svetovni red, pa tudi eksperimentalne filme in takšne o samoraziskovanju identitet in na videz povsem običajnih, vsakdanjih situacij, ki jih doživljajo ženske vseh barv in spolnih usmeritev.

Ker Animateka letos praznuje 18 let, bomo polnoletnost primerno proslavili tudi s posebnim programom Samo za odrasle, v katerem bo v soboto tik pred polnočjo prekipevalo od ljubimcev, izzivalne domišljije in telesnosti.

 

Tudi letos Animateka prinaša animacije za mlade in najmlajše v sklopu Družinskega programa Slon. Poleg treh sklopov Slonovega tekmovalnega programa ter projekcije Prvič v kino bo tokrat z vami tudi poseben program Zeleni slon, izbor kratkih animiranih filmov, ki obravnavajo aktualne ekološke in naravovarstvene teme. Na programu sta tudi dva celovečerca za najmlajše, prvi je Tudi miši gredo v nebesa Denise Grimmove in Jana Bubeníčeka, pripoved o bojeviti miški in plahem lisjačku, ki se po nesrečnem pripetljaju nevede znajdeta v živalskih nebesih. V tem nenavadnem okolju morata pozabiti na svoje naravne nagone in na popotovanju po novem svetu združiti moči.  Film govori o upanju, iskanju ljubezni in pogumu ter o preseganju predsodkov in celjenju starih ran. Na sporedu pa bo tudi večkrat nagrajen celovečerec Wolfwalkers Tomma Moorea in Rossa Stewarta, ki nas popelje v čas vraževerja in čarovništva, ko mlada lovska vajenka Robyn Goodfellowe z očetom odpotuje na Irsko, kjer hočejo iztrebiti še zadnje krdelo volkov. Gre za tretji film t.i. irske sage Moorea, ki ga poznamo že po animacijah Skrivnost iz Kellsa (2009) in Pesmi morja (2014). Wolfwalkers je bil med drugim nominiran za oskarja za animirani celovečerni film.

 

Prav poseben izbor kratkih filmov vas čaka tudi ob otvoritvi festivala, pripravljamo ga skupaj z letošnjo glavno žirijo.

 

Podrobnejše informacije o letošnjem programu, žiriji in ostalem najdete tudi na naši spletni strani: https://www.animateka.si

 

Kmalu bo znan tudi celoten program letošnje AnimatekePRO in spremljevalni program.

Festival bo potekal tako v kinih kot na spletni platformi Eventive, s predprodajo kart pa bomo začeli 22.11., pri čemer bomo ob polnoletnosti festivala posebno ponudbo namenili vsem, ki v letu 2021 praznujejo 18 let.