Znane so nagrade 19. Animateke!

03.12.2022

Nagrade & nagrajenci 19. Animateke

 

VELIKA NAGRADA MEDNARODNE ŽIRIJE

Za nagrado se vsako leto potegujejo filmi iz Vzhodno- in srednjeevropskega tekmovalnega programa. Denarna nagrada v višini 1000 evrov.

Prejel film:

Sierra (2022)

Sander Joon, BOP! Animation/AAA Creative

Utemeljitev: Žirija je očarana nad tem čistim burlesknim užitkom, ki oriše družinsko dinamiko z nepričakovano nežnostjo in se z brezhibnim tempiranjem razigrano in živahno poigrava z gledalčevimi pričakovanji, pri čemer ga dovršeno podpirata zvočna krajina in mizanscena. Soglasno smo ganjeni nad liki, domiselno vnesenimi na še neraziskan teren.

 

 

NAGRADA MLADI TALENT, nagrada Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici in Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani

Za nagrado se potegujejo filmi iz Tekmovalnega programa Mladi talenti Evrope. Denarno nagrado v višini 1000 evrov skupaj podeljujeta Akademija umetnosti Univerze v Novi Gorici in Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani.

Prejel film:

Pentola (2022)

Leo Černic, Centro Sperimentale di Cinematografia Torino

Utemeljitev: Za študentsko žirijo je pester in navdihujoč teden. V mednarodnem programu Mladi talenti smo si ogledali 56 študentskih kratkih animiranih filmov. Kot žirantje smo bili postavljeni pred izjemno težko nalogo, da med vsemi odličnimi projekti izberemo samo enega zmagovalca.

Preden oznanimo tega bi radi izpostavili še tri projekte, ki so nas prevzeli; Zoon avtorja Jonathana Schwenk s tehnično dodelanostjo, V njegovi milosti avtorja Christopha Büttnerja s prepričljivim suspenzom in Nemoralno Ekina Koca z minimalistično naracijo.

Pri končni odločitvi nas je prepričala odlična režija, ubranost likovnega jezika, zvočnega oblikovanja in izvirna obravnava teme, ki gledalca spretno približa protagonistu. Film sporočilo prenese lahkotno in v duhovitem tonu izziva smeh v publiki. Naš zmagovalni superjunak je Pentola avtorja Lea Černica.

 

 

NAGRADA OTROŠKE ŽIRIJE SLON

Za nagrado se potegujejo filmi iz Slonovega tekmovalnega programa. Denarna nagrada v višini 1000 evrov.

Prejel film:

Loop (2021)

Pablo Polledri, Uniko/Maniac Planet

Utemeljitev: Ta teden smo si ogledali 3 tekmovalne programe Slon. S težavo smo se odločili za zmagovalca, saj je bilo veliko dobrih filmov. Na koncu smo se odločili za vizualno odličen film z dobro glasbo in sporočilom, ki ti postavi veliko vprašanj.

 

 

NAGRADA OBČINSTVA ;DSAF

Za nagrado se potegujejo filmi iz Vzhodno- in srednjeevropskega tekmovalnega programa. Denarno nagrado v višini 1000 evrov podeljuje Društvo slovenskega animiranega filma.

Prejel film:

Sierra (2022)

Sander Joon, BOP! Animation/AAA Creative

 

 

POSEBNE OMEMBE ČLANOV MEDNARODNE ŽIRIJE

 

Clémence Bragard:

Garrano (2022)

David Doutel in Vasco Sá, BAP Animation Studio/Art Shot

Moja posebna omemba gre filmu z izjemnim vizualnim slogom, ki prek nesrečnega življenja živali simbolno naslavlja težki temi izkoriščanja in revščine. Osupljivo animacijo podpira zvočno oblikovanje, ki podčrtuje dramatično napetost. Protagonist nas ob svojem padcu dobesedno povleče s sabo, ujet v usodo, na katero nima vpliva, z odprtim koncem pa nam omogoči, da sami izluščimo nauk.

 

Jean-François Le Corre:

Miracasas (2021)

Raphaëlle Stolz, Nadasdy Film/ Komadoli Studio/Folimage/RTS

Moja posebna omemba gre filmu, ki pretvori pogrebni obred v vizualno razkošno vizualno slavje. Filmu, v katerem so me posebej navdušili oblikovanje likov, izrezi in vodenje ritma, ki so zame znak režiserjev, katerih prihodnje projekte že nestrpno pričakujem.

 

Boris Labbé:

XX (2022)

Vasja Lebarič, Julij Zornik, Temporama/001/Teleking

Posebno omembo namenjam radikalnemu avdiovizualnemu cilju z dovršeno oblikovanim zvokom, kombiniranim z utripajočimi abstraktnimi animiranimi sekvencami. Mešanica materialov, uporabljena kot najdeni posnetki in slike, se na čudovit način pokloni avantgardnemu eksperimentalnemu filmu in ta konceptualni pristop si zasluži posebno omembo.

 

Jelena Popović:

11 (2022)

Vuk Jevremović, neodvisna produkcija

Moja posebna omemba gre filmu, ki v nasprotju s skorumpiranimi institucijami, ki unovčujejo ljubezen to tega športa, upodablja njegovo veliko lepoto in še večji pritisk z neizprosnim plesom črt … Poklon glavi pri nogah igre življenja, kjer se naši spomini in strahovi spojijo v veličastno svetlikanje sličic, ki se vrtijo prehitro, da bi jih doumeli, in prepočasi, da bi jih pozabili …

 

Matija Šturm:

Nekoč je bilo morje … (2021)

Joanna Kożuch, BFilm, Anima-Pol, Radio and Television Slovakia, TVP

Bogata vizualna podoba v mešanici različnih tehnik animacije, vključno z animacijo peska, se izpopolnjeno ujema s tematiko filma, ki nas odpelje skozi slane puščave na dnu Aralskega jezera. To je popotovanje v kraje pozabljenih ljudi in zastrupljene zemlje. Zaradi avtoričinega celostnega pristopa k pripovedi in prezentaciji posebno omembo namenjam prvemu slovaškemu animiranemu dokumentarcu Nekoč je bilo morje … avtorice Joanne Kożuch.