XR @ANIMATEKA

Cukrarna
Poljanski nasip 40
24. 11.–11. 12. 2022
Odprtje razstave: 24. 11. 2022, 18.00

ODPIRALNI ČAS
torek-nedelja: 10.00 – 19.00

Vstop brezplačen.

Zdaj že tradicionalno prisotni element Animateke, v katerem raziskujemo animacije v drugih razsežnostih, se vrača s peto edicijo skrbno izbranih projektov navidezne resničnosti. Projekti so delo uveljavljenih animatorjev ter jih zaznamujejo posebna estetika in narativi, pa tudi zmožnost vplivanja na zaznavo. Poleg najnovejših del avtorjev, ki raziskujejo nova področja, bo na ogled retrospektiva navidezne resničnosti dvojca Uri in Michelle Kranot. Večkrat nagrajena dvojica s pomočjo potopitvenih tehnologij združuje avtorsko animacijo z razširjeno resničnostjo. Lepo vabljeni, da se nam pridružite pri potapljanju v animirana prostranstva, kot si jih je zamislilo nekaj najbolj priznanih avtorjev s tega področja.

Michelle & Uri Kranot: Retrospektiva razširjene resničnosti

Nothing Happens

Michelle & Uri Kranot, Danska, Francija, 2017

Nothing Happens je filmska izkušnja navidezne resničnosti, ki povabi posameznika k sodelovanju v dogodku ter tako preizprašuje vlogo gledalca. Navidezna resničnost nam omogoča, da izberemo svoj zorni kot, da se ustavimo pri podrobnostih in se naužijemo edinstvene atmosfere. Projekt preizkuša nov način naracije in navzočnosti v sliki oziroma celovitem, potopitvenem umetniškem delu. Nothing Happens ponuja nov način gledanja. Govori o gledalski izkušnji, o opazovanju in opazovanosti; o navzočnosti.

Songbird

Michelle & Uri Kranot, Danska, Francija, VB, 2018

Songbird je pravljica, ki v sebi skriva temno srce. Nastala je po naročilu in v sodelovanju z ekipo The Guardian Virtual Reality. Odpeljala te bo v leto 1984, na otok Kauai, v naslikano repliko bujnega gorskega deževnega gozda, polnega pisanih ptic. Tam lahko poiščeš zadnjega znanega predstavnika legendarne vrste: ʻōʻō je črna ptica z rumenimi lisami pri nogah, čudovita pevka, ki je bila potisnjena na rob izumrtja.

Hangman at Home

Michelle & Uri Kranot, Danska, Francija, Kanada, 2021

»O čem razmišlja rabelj, ko se zvečer po službi vrne domov?«

The Hangman at Home je animirana izkušnja navidezne resničnosti, povezana z vprašanji priznanja in nelagodne intimnosti človeka. Sestavlja jo pet med seboj prepletenih zgodb, pri čemer vsaka situacija predstavi eno ali več oseb v občutljivem trenutku ranljivosti, igrivosti, prestrašenosti, zamišljenosti, zmedenosti ali radovednosti.

Projekti razširjene resničnosti

From the Main Square

Pedro Harres, 20′, Nemčija, 2022

From the Main Square je zgoščen portret motnje v delovanju družbe. Okoli osrednjega trga zraste novo mesto, ki je utelešenje raznolikosti – križišče zgodb, stavb, upov in konfliktov. Ukoreninijo se družbene vezi in kulture. Ljudje gojijo sočutje in skrb za sebi enake, pa tudi sovražnost do tistih, ki so drugačni. Ne traja dolgo, da prevlada ozračje delitve na »naše in vaše«. From the Main Square je interaktivna izkušnja navidezne resničnosti, ki gledalca povabi, da doživi vzpon in padec razdeljene družbe. Civilizacija zacveti z vsemi svojimi protislovji, nato pa začne ogrožati samo sebe.

Cosmogonic VR

Paweł Szarzyński, 8´, Poljska, 2022

Cosmogonic je prva izkušnja navidezne resničnosti, nastala po navdihu poljskega pisatelja znanstvene fantastike Stanisława Lema, ki o človeštvu in družbeni pravičnosti razmišlja skozi prizmo oddaljenih planetov in mehanskih bitij. Cosmogonic nas popelje v spomine naslovnega lika, nekdaj slavnega inženirja robotike, in s tem na planet Actinuria.

Midnight Story

Antonin Niclass, 12´, VB, 2022

Midnight Story je 360-stopinjska izkušnja navidezne resničnosti, ki jo pripoveduje Miriam Margolyes. Vsebuje interaktivne elemente, ki se sprožijo z gledanjem, ter lutke, naslikane na platno in animirane v tehniki stop animacije, nato pa postavljene v 3D scenografijo. Gledalec na avtobusni postaji sreča različne osamljene like, ki čakajo zadnji avtobus. Vsak naslednji lik se aktivira z gledanjem v goloba. Postaja se postopno razkriva, vse dokler gledalec ni povsem obkrožen z liki na prizorišču. Tedaj golobji prebivalci postaje med potniki pričarajo trenutek sožitja.

I Horizon

Paul Bush, VB, 2022

Nikdar se me ne dotakneš, najsi greš še tako daleč.
Noben korak te ne bo pripeljal bliže,
vsak korak pa te pomanjša, četudi tega ne vidiš …
Kajti jaz sem obzorje.

Swarm

Maarten Isaäk de Heer, Nemčija, 2022

Združevanje v skupine je vedenjski pojav, ki omogoča preživetje, zelo pogosto pa je tudi začetek izumiranja. Poletite z jato ptic iz Nemčije čez Alpe do Sredozemskega morja. Z majhnimi pticami, ki se selijo čez izčrpane, izkoriščane pokrajine. Taščice, sinice in vrabci običajno ne potujejo tako daleč, a v bližnji prihodnosti morda bodo. Swarm ponuja pogled iz ptičje perspektive – na tridimenzionalne fotokolaže pokrajin, ki prikazujejo del Evrope po podnebnih spremembah.