Vse novice

Odprte so prijave za že 20. edicijo festivala Animateka!

Odprte so prijave za že 20. edicijo festivala Animateka! Letos začenjamo z novim tekmovalnim programom – VR@Animateka!

Znane so nagrade 19. Animateke!

Žirije so odločile in gledalci so izbrali: prejemniki nagrad na 19. mednarodnem festivalu animiranega filma Animateka so znani!

Pogovor s Signe Baumane, avtorico filma Moja romanca z zakonom

Po filmu Moja romanca z zakonom, s pričetkom ob 11. uri, bo potekal pogovor preko spleta z avtorico filma Signe Baumane. Ne zamudite!

Danes odprtje razstave Lea Vučko: Nastajanje Legende o zlatorogu

Danes ob 18. uri bo potekalo odprtje razstave Lee Vučko z naslovom Nastajanje Legende o zlatorogu, na kateri bo prikazano, kako je nastajala animacija, za katero so bila potrebna kar štiri leta.

Program V iskanju dóma – Michelle in Uri Kranot

Michelle In Url Kranot delata skupaj že več kot 20 let. Zaslovela sta s številnimi nagrajenimi kratkimi filmi, ustvarila več izjemnih animiranih instalacij in izkušenj v polju virtualne resničnosti.

Celovečerni film Nayola

Angola. Tri generacije žensk v 25-letni državljanski vojni: babica Lelena, njena hči Nayola in vnukinja Yara.

Celovečerni film Množica severov

Koji Yamamura je v 90. letih ustvarjal filme za otroke; med njimi so denimo Pacusi, Bavel’s Book in Mt. Head. Slednji je bil leta 2002 nominiran za oskarja za najboljši kratki animirani film. Množica severov je njegov prvi celovečerec.

Nocoj Kratki za odrasle: po francosko

Subverzivno, nezaslišano, mučno, kontroverzno – prepustite se posebni polnočni izkušnji programov, ki prinašata najbolj odbite kratke filme ta hip!

Predstavljamo: Kinotripov Svetovni jagodni izbor

Skupaj s članicami Kinotripovega filmskega kluba, ki sodelujejo pri ustvarjanju 7. sezone Kinotripovega filmskega programa – mladi za mlade, smo izbrali najboljše kratke animirane filme z vsega sveta, ki so blizu mladim.

Danes: Animirane noči LELEE x Miloš Tomić + DJ Vampirella

Domača zvedava indie rock/postpunk za­sedba Lelee z iskrivim in vzne­mirljivim indie kitarskim zvenom in VJ Miloś Tomić na večeru v Menzi pri koritu.

Predstavljamo: celovečerec Srebrna ptica in mavrična riba

Srebrna ptica in mavrična riba je hvalnica družini in spominu, ki obnavlja družinsko zgodovino v širšem kontekstu zgodovine Kitajske

Del Animatečnega programa na voljo tudi na spletu

Za vse tiste, ki bi v Animateki radi uživali od doma, bodo vsi tekmovalni programi in program kratkih iz regije CEE Animation Talents 2022 tudi letos na ogled na spletu.

Razstava Timona Ledra Mišja hiša, ustvarjanje risanega filma

Na razstavi v Slovenski kinoteki bo od 28.11. v Dvorani Silvana Furlana na ogled nastajanje animiranega filma Mišja hiša Timoan Ledra.

Delavnica predstavitev animiranih projektov v nastajanju Rise & Shine

Z navdušenjem in ponosom vam predstavljamo novo delavnico predstavitev animiranih projektov v nastajanju, namenjeno mladim filmskim ustvarjalcem! V sodelovanju s CEE Animation in Svetovnim festivalom animiranega filma Animafest Zagreb smo pripravili Rise & Shine, dvodelni dogodek za projekte v razvoju.

Razstava Borisa Labbéja: Padec, risbe

V Kinodvor.Galeriji s pričetkom Animateke od 28.11. dalje na ogled razstava Borisa Labbéja, člana letošnje velike žirije in avtorja naše letošnje festivalske podobe.

Na Animateko z avtobusom

Tudi letos v sodelovanju z LPP za gledalce Animateke zagotavljamo brezplačne LPP prevoze na Animateko.

Tudi letos je z vami Zeleni slon!

Zeleni slon je posebna sekcija za najmlajše (9+ let), ki s kratkimi animiranimi filmi opozarja na raznolike pereče okoljevarstvene teme.

Odprtje razstave Animirajte prihodnost ta petek

Že ta petek, 25.11., se ob 17. uri na Slovenski ploščadi v Plakatni galeriji TAM-TAM odpira razstava plakatov, ki pred nami oživijo s plastjo razširjene resničnosti. Natečaj smo pripravili v sodelovanju z iniciativo Animated Women in TAM-TAM Inštitutom.

Fokus na francosko animacijo – Bonjour Animateka!

V fokusu na francosko animacijo, ki smo ga poimenovali Bonjour Animateka!, se najde nekaj za vsakogar; klasike francoske animacije iz preteklosti pa vse do danes, animacije za najmlajše, avantgardna mojstrovina Divji planet, najboljše filme šole za animacijo La Poudriere in še in še.

Otvoritev razstave XR@ANIMATEKA že ta četrtek!

Že v četrtek se v Cukrarni ob 18. uri odpira razstava navidezne resničnosti XR@ANIMATEKA.

Začela se je prodaja vstopnic!

Od danes naprej lahko kupite vstopnice za 19. mednarodni festival animiranega filma Animateka.

Znan je program letošnje AnimatekePRO!

Tudi na letošnji AnimatekiPRO bo na programu kopica predavanj, okroglih miz, pogovorov z avtorji, delavnic in še česa. Vabljeni, da pobrskate po urniku.

Animateka razkriva letošnja napovednika!

Oglejte si napovednik za Animateko 2022, ki sta ga po umetniški zasnovi Borisa Labbéja ustvarila Matej Lavrenčič in Matjaž Moraus Zdešar in napovednik Slona na 19. Animateki, ki so ga ustvarili mentorji društva Slon Andreja Goetz, Janja Kosi, Jelena Dragutinović in Lene Lekše s strokovno pomočjo Milly Yencken.

Znan je filmski program 19. Animateke!

Pobrskajte po filmskem programu in izberite tisto, kar vas najbolj pritegne! Vstopnice bodo na voljo od 21. novembra.

Kratke delavnice za otroke

Na Animateki se lahko udeležite kar štirih različnih delavnic, ki vam bodo približale umetnost animiranih filmov: Piksilacije v Cukrarni, Igralnega kotičkaoptičnih iluzij, Animacije lutke s 3D natisnjenim ogrodjem in Zajčkov v deželi plastelina.

Produkcijska delavnica z Ano Nedeljković in Nikolo Majdakom

Animateka vabi mlade na produkcijsko delavnico, na kateri bodo spoznali vse faze ustvarjanja animiranega filma: kako od ideje preko dela na zgodborisu in nato same animacije in postprodukcije ustvarimo kratek animirani film.

Odprt je razpis za prijave: Razstava plakatov na prostem »Animate The Future«

Veliki dogodki, kot so pandemija, vojne, gospodarska in ekološka kriza, ki nas pretresajo v zadnjih letih, nas delajo vedno bolj negotove glede prihodnosti kot kdaj koli prej. To nas spodbuja k razmišljanju o lastnem mestu v družbi in spremembah, ki jih želimo videti v prihodnosti.

Mednarodna delavnica filmske kritike GoCritic! na 19. Animateki

Na festivalu Animateka bo za mlade nad 18. letim starosti, ki se želijo izučiti filmskokritiškega in novinarskega pisanja o animiranem filmu potekala mednarodna delavnica GoCritic!

Razkrivamo tekmovalne programe 19. Animateke!

Rakrivamo kateri filmi so bili izbrani v naše tri tekmovalne programe in se bodo tako na 19. Animateki potegovali za nagrade.

Podaljšane prijave za Animateko 2022!

Prijave za Animateko 2022 so podaljšane do 15. avgusta 2022.

Poletna Animateka 2022

Poletna Animateka se tradicionalno vrača na ljubljanske ulice pod zvezde. Pridružite se nam na Mestnem trgu pri odkrivanju najnovejših slovenskih animiranih filmov, program po izboru festivalske mreže Animation Festival Network ter na glasbeni noči s festivalom FEKK – Animafekka.

Odprte so prijave 19. Animateke!

Animateka vse do 5. avgusta zbira prijave filmov za letošnjo, že 19. edicijo festivala, ki bo potekala med 28. novembrom in 4. decembrom 2022.