Rise & Shine

Delavnica predstavitev animiranih projektov v nastajanju za mlade talente
29. november, 10.00
Dvorana Dijaški dom Tabor
Kotnikova ulica 4

Z navdušenjem in ponosom vam predstavljamo novo delavnico predstavitev animiranih projektov v nastajanju, namenjeno mladim filmskim ustvarjalcem! V sodelovanju s CEE Animation in Svetovnim festivalom animiranega filma Animafest Zagreb smo pripravili Rise & Shine, dvodelni dogodek za projekte v razvoju.

Odločili smo se, da s skupnimi močmi ponudimo daljši poglobljen program mentoriranja izbranih dvojcev producentov in režiserjev/scenaristov kratkih filmov. Izbrani mladi avtorji so se s svojimi projekti junija 2022 udeležili festivala Animafest Zagreb, kjer so sodelovali v nizu predavanj in delavnic ter individualnih in skupinskih delovnih srečanj z izkušenimi gostujočimi profesionalci iz sveta animiranega filma. Poseben poudarek je bil namenjen razvoju zgodbe, pri čemer so sodelovali z vodilnimi dramaturgi Pedrom Riverom, Joanno Quinn in Lesom Millsom.

Drugi del bo potekal na Animateki, kjer se bodo izbrane ekipe udeležile izobraževanja, usmerjenega predvsem v priprave na predstavitev projekta in izboljšanje predstavitvenih veščin. Tik pred festivalom jih je Matthieu Darras na daljavo usmerjal pri pripravi videopredstavitve projekta. V živo v Ljubljani pa bodo pilili svoje predstavitve pod vodstvom mentorice Anne Vašove ter se udeležili tekmovanja projektov v razvoju. Zmagovalni projekt(i) bo(do) povabljen(i) na CEE Animation Forum 2023.

Izbrani projekti programa Rise & Shine 2022 so:

A Visualization of a Cut
r. Claudia Munksgaard Palmqvist, Danska
p. Lana Tankosa Nikolic, Late Love Production, Danska

Beresheet
r. Ala Nunu, Poljska
p. Bruno Isaac Grade Caetano, COLA Animation, Poljska/Portugalska

Fur
r. Miha Reja, Slovenija
p. Kolja Saksida, ZVVIKS, Slovenija

Nightbloom
r. Kata Gugić, Hrvaška
p. Vanja Andrijević, Bonobostudio, Hrvaška

Offside
r. Sander Joon, Estonija
p. Aurelia Aasa, AAA Creative, Estonija

Opening
r. Dalija Dozet, Hrvaška
um. dir. Petra Zlonoga, Hrvaška
p. Tina Tišljar, Pulpa, Hrvaška

The Bright Descendant
r. Tamara Maksimović, Srbija
p. Mladen Đukić, Aeon Production, Bosna in Hercegovina

Urosh
r. Mato Uljarević, Črna gora
p. Danilo Vujačić, DOK Produkcija, Črna gora

Rise & Shine Mednarodna žirija

Helga Fodorean

Helga Fodorean se je ekipi festivala Animest pridružila leta 2018 kot festivalska producentka. Je tudi predsednica društva Animest, v okviru katerega deluje kot finančna direktorica za vse projekte, ki se skozi vse leto razvijajo pod okriljem festivala Animest. Je formalno izobražena scenaristka z velikim zanimanjem za novomedijsko filmsko ustvarjanje in producentka, ki se ukvarja z animiranim in dokumentarnim filmom. Ob uspešnem vodenju družinskega podjetja od leta 2010 – umetniškega centra in plesne šole z več kot 100 učenci – je pridobila dragocene izkušnje tudi na področju poslovnega in kulturnega vodenja.

Ana Nedeljković

Ana Nedeljković je bila rojena leta 1978 v Beogradu. Na Fakulteti za likovno umetnost v Beogradu je diplomirala iz slikarstva in zagovarjala doktorat iz umetnostne prakse. Je vizualna umetnica, režiserka in animatorka, ki deluje tudi kot likovna pedagoginja.
Njen animirani prvenec Rabbitland (2013, v sorežiji Nikole Majdaka, Jr.) je osvojil kristalnega medveda na Berlinalu, prejel pa je tudi številne druge nagrade in bil prikazan na več kot stotih festivalih po svetu. Njen drugi film Nepotovanja (2018, v sorežiji Nikole Majdaka, Jr.) je bil prav tako predvajan na številnih festivalih, med drugim na Berlinalu, v Annecyju in na Sundanceu, ter bil nominiran za nagrado annie. Njen najnovejši O denarju in sreči (2022) je pred kratkim doživel premiero v Locarnu, z Nikolo pa trenutno pripravljata celovečerni prvenec.

Luce Grosjean

Leta 2014 je Luce Grosjean ustanovila Sève Films, distribucijsko podjetje, namenjeno promociji študentskih filmov na festivalih animacije, pa tudi mladih talentiranih režiserjev. Leta 2017 se je povezala z Miyu Productions in ustvarila Miyu Distribution, specializirano za distribucijo na festivalih in mednarodno prodajo animiranega filma. Štirje filmi, ki jih je distribuirala, so bili nominirani za oskarja, eden za cezarja, njeni filmi pa so mednarodno uspešni. Njeno podjetje je prejelo nagrado za najboljšo distribucijo kratkega filma leta 2020 s strani UniFrance in La Fête du Court Métrage. Leta 2021 je začela z distribucijo svojih prvih celovečernih filmov, Archipel Kanadčana Felixa Dufour-Laperrièra in Dozens of Norths v režiji Japonca Kojija Yamamure. Kurirala je program kratkih filmov, ki je bil predvajan v kinematografih v Franciji, erotični-trash, z imenom “Plan cul la praline”.

Eric Reginaud

Eric Reginaud je vodja Ciclic Animation od leta 2015. Pred tem je delal kot vodja studia za animacijo, producent in distributer ter kot učitelj risanja.

Tutorja

Matthieu Darras

Matthieu Darras je zasnoval in vodi več programov razvoja filmov in talentov, ki jih izvajajo po vsem svetu, med njimi First Cut Lab, Pop Up Film Residency in Full Circle Lab. Pred tem je ustanovil in vodil Evropsko mrežo mladega filma NISI MASA, pisal za filmsko revijo Positif in bil umetniški direktor TorinoFilmLaba. Darras je delal za največje evropske filmske festivale: kot selektor Tedna kritike je sodeloval s festivalom v Cannesu, kot svetovalec z beneškim filmskim festivalom, kot delegat pa s festivalom v San Sebastiánu. Bil je tudi umetniški direktor filmskega festivala v Bratislavi.

Anna Vášová

Anna Vášová je začela poklicno pot kot dramaturginja na češki televiziji, predavateljica na Akademiji uprizoritvenih umetnosti ter scenaristka za gledališče, televizijo in radio. Pozneje je postala vodja produkcijskega oddelka pri Barrandov Studios ter programska direktorica češke televizije. Od tam se je za 15 let preselila na sedež mreže Eurovision v Ženevi, kjer je koordinirala več kot 50 koprodukcij, pri katerih je sodelovalo 86 televizijskih postaj v 56 državah. Po vrnitvi v Prago leta 2015 je Anna postala članica svetovalnega odbora direktorja češke televizije in umetniškega odbora FAMU; vodila je tudi dva sektorja projekta Visegrad Animation Forum. Nato se je vrnila k neodvisni scenaristiki, svetovanju drugim scenaristom in mentoriranju. Leta 2018 je z mlado producentko Karolino Davidovo ustanovila produkcijsko hišo za animirani film 13ka (13ka.eu). Odtlej deluje kot producentka, scenaristka in dramaturginja. Občasno predava na FAMU, deluje kot strokovna svetovalka za program MEDIA ter kot mentorica ali članica žirij sodeluje na festivalih in delavnicah.