Filmski program

Banner_Legenda

Tekmovalni program

Tekmovalni program

Najboljši novi kratki animirani filmi iz srednje in vzhodne Evrope, ki se potegujejo za nagrado občinstva ;DSAF (Društvo slovenskega animiranega filma) in veliko nagrado mednarodne žirije. Med režiserji najdemo tako legendarne animatorje kot avtorje prvencev in vse vmes.

Mladi talenti Evrope

Mladi talenti Evrope

Tekmovalni program, rezerviran za študentke in študente evropskih univerz. Ti se s svojimi filmi potegujejo za nagrado mladi talent, ki jo podeljujeta Akademija umetnosti Univerze v Novi Gorici in Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani.

Slonov tekmovalni program

Slonov tekmovalni program

Kratki animirani filmi, ki se potegujejo za nagrado otroške žirije za najboljši film v programu Slon. Izbor kratkih animiranih filmov, raznolikih po vsebini in tehniki, bo očaral otroke in starše. Programi so prilagojeni različnim starostnim skupinam, zato lahko tudi najmlajše brez skrbi prepustite podobam na velikem platnu.

Svetovni jagodni izbor

Svetovni jagodni izbor

Program najboljših kratkih animiranih filmov z vsega sveta, ki prinaša temeljit pregled trenutnega dogajanja in trendov na področju avtorske animacije, vključno s številnimi filmi, nagrajenimi na pomembnih mednarodnih festivalih.

Panorama

Panorama

Panorama je program, v katerem dobimo najboljši vpogled v trenutno stanje animacije v regiji.

Študentska panorama

Študentska panorama

Študenti so prihodnost animacije. Hkrati so tudi najbolj inovativni in drzni ustvarjalci, ki se ne bojijo eksperimentirati s tehnikami in temami svojih animacij. Panorama predstavlja raznolikost ustvarjalnosti evropskih študentov animacije.

Animirani dokumentarci

Animirani dokumentarci

Žanr animiranih dokumentarcev je že vrsto let vse bolj priljubljen, tako med avtorji kot gledalci. Avtorjem daje možnost, da prikažejo ali morda zakrijejo, kar je lažje prikazati ali zakriti z animacijo kot v klasičnem dokumentarcu. Gledalcu pa daje možnost srečanja z zanimivimi zgodbami, ki jih klasični dokumentarec ne more prikazati. Žanr, s katerim vsi pridobimo.

Bonjour Animateka!

Bonjour Animateka!

Letos v fokusu predstavljamo avtorske presežke iz zgodovine francoskega animiranega filma. Ob dveh programih iz arhiva CNC in festivala v Annecyju še celovečerna klasika, program sodobnih kratkih, program za odrasle ter dva programa za otroke in družine.

Posebne predstavitve

Posebne predstavitve

Celovečerni animirani film: Množica severov

Celovečerni animirani film: Množica severov

Sever je povsod, kjer je samota. Tukaj je en sam sever. To je zapis o ljudeh, ki sem jih srečal v teh severih. Toda moj spomin je razdrobljen in ne dojame bistva. Zdaj razmišljam, da so bila moja prizadevanja zaman. Samo občasno zaznam obstoj sveta skozi topo bolečino, ki po malem spreminja obliko.

Celovečerni animirani film: Moja romanca z zakonom

Celovečerni animirani film: Moja romanca z zakonom

Zelmo so pesmi in pravljice že od malih nog prepričevale, da bo ljubezen rešila vse njene težave, če bo le sledila družbenim pričakovanjem glede tega, kako naj se kot deklica vede. Ko odraste, pa se ji pri ideji ljubezni zaplete: bolj ko se trudi prilagajati, bolj se njeno telo upira. To je zgodba o sprejemanju prikritega ženskega upora.
Signe Baumane v novem animiranem celovečercu združi animacijo z glasbo, gledališčem, znanostjo, fotografijo, tridimenzionalno scenografijo in tradicionalno risano animacijo v zgodbo o živahni mladi ženski, ki išče popolno ljubezen in trajen zakon.

Celovečerni animirani film: Nayola

Celovečerni animirani film: Nayola

Angola. Tri generacije žensk v 25-letni državljanski vojni: babica Lelena, njena hči Nayola in vnukinja Yara.
Preteklost in sedanjost se prepleteta. Nayola se na vrhuncu vojne odpravi na pot, da bi našla svojega pogrešanega moža. Leta pozneje v državi končno zavlada mir, Nayole pa še vedno ni nazaj. Yara je medtem postala uporna najstnica in subverzivna raperka. Lelena ji skuša postavljati meje, saj se boji, da se bo nanjo spravila policija. Nekega večera v hišo vdre zamaskiran človek z mačeto. Zgodi se srečanje, kakršnega si nista predstavljali.

Celovečerni animirani film: Otok

Celovečerni animirani film: Otok

Prepustite se glasbeni reinterpretaciji mita o Robinsonu Crusoeju: križancu med Malim princem in Monty Pythonom.
Robinson je zdravnik in prostovoljno živi na osamelem otoku, ki doživi invazijo migrantov, nevladnikov in obalne straže. Nekega dne reši Petka, brodolomca, edinega preživelega z nelegalne ladje beguncev. Bivanje na otoku mu ponudi vrsto nenavadnih dogodkov in srečanj z nenavadnimi bitji. Film skozi vizualno poezijo in simboliko govori o aktualnih dogodkih v svetu, kjer vsak išče svoj raj.

Celovečerni animirani film: Perlimps, 7+

Celovečerni animirani film: Perlimps, 7+

Claé in Bruô sta tajna agenta sovražnih Kraljestev Sonca in Lune. Pošljejo ju na ozemlje pod nadzorom Velikanov, kjer se lahko vsak hip razdivja strašna vojna. V Začaranem gozdu sredi pozabljenih ruševin, piramid, plinastih gora in puščav lebdečih kamnin vsak zase odkrijeta, da sta na isti misiji: rešiti svoji kraljestvi pred strašnimi velikani, ki so obkrožili njihov gozd. Preseči morata razlike in združiti moči v iskanju skrivnostnih bitij, ki poznajo pot do miru.
Režiser filma je Alê Abreu, avtor nagrajenega celovečerca Deček in svet.

Celovečerni animirani film: Psom in Italijanom vstop prepovedan

Celovečerni animirani film: Psom in Italijanom vstop prepovedan

Začetek 20. stoletja, vas Ughettera na severu Italije, v kateri živi družina Ughetto. Življenje v tej regiji je postalo zelo težko in Ughettovi sanjajo o boljši prihodnosti na tujem. Legenda pripoveduje, da je Luigi Ughetto prečkal Alpe in začel novo življenje v Franciji, s tem pa za vselej spremenil usodo svoje ljubljene družine. Njegov vnuk odpotuje v preteklost, da bi podoživel njihovo zgodovino.
Film je zasnovan kot režiserjev fiktivni dialog z babico Cesiro, ki jo povpraša o vsem, kar ga zanima. To je pričevanje o izkušnji nedavnih generacij italijanskih izseljencev ter poklon njihovemu pogumu.

Celovečerni animirani film: Srebrna ptica in mavrična riba

Celovečerni animirani film: Srebrna ptica in mavrična riba

Lei Jiaqi se v zvočnem zapisu začne spominjati 50. let 20. stoletja, ko je bil star štiri leta. Njegovega očeta Leija Tinga pošljejo na podeželje, on pa ostane v mestu s sestrama in bolno mamo. Ko mama umre in se spremeni v srebrno ptico, očetu Tingu ne dovolijo, da bi z otroki ostal v mestu. Otroke pošljejo v sirotišnico, kjer se počutijo kot ptice v kletki. Medtem ko po državi vre, se mavrična riba spremeni v žensko, ki otrokom priskoči na pomoč.
Družina Lei, ujeta med polbogove in kolektivno norost v svetu propagandnih podob, nadrealističnih kolažev in pop arta, skuša preživeti viharna kitajska 50. in 60. leta. Srebrna ptica in mavrična riba je hvalnica družini in spominu, ki obnavlja družinsko zgodovino v širšem kontekstu zgodovine Kitajske.

Celovečerni animirani film: Vojna s samorogi

Celovečerni animirani film: Vojna s samorogi

Vojska medvedkov indoktrinira mlade nabornike za vojno proti samorogom, ki ogrožajo njihovo preživetje. Brata Blueyja in Tubbyja s skupino neizkušenih novincev pošljejo na nevarno misijo reševanja čarobnega gozda. Bodo kos izzivu?
Film, v katerem se srečata Apokalipsa zdaj in Bambi, je protivojna basen z okoljskim pridihom, ki govori o starodavni vojni med vojsko medvedkov in samorogi.

Bonjour Animateka!, celovečerni animirani film: Divji planet

Bonjour Animateka!, celovečerni animirani film: Divji planet

Zgodba poteka na odročnem planetu Ygam, kjer je nezemeljska rasa modrih velikanov Draagov zasužnjila človeku podobna bitja Ome za hišne ljubljenčke. Ko Terr, ki je v suženjstvu že od otroštva, pobegne orjaškemu ugrabitelju, ga medse sprejme tolpa radikalnih Omov, upornikov proti zatiranju in nasilju Draagov. V Cannesu nagrajena protikulturna klasika iz leta 1973 z zloveščo, hladno nadrealistično animacijo Rolanda Toporja v tehniki izrezanke, briljantno psihedelično džezovsko glasbeno opremo Alaina Goraugerja ter osupljivimi bitji in pokrajinami prinaša večno prepričljivo obsodbo konformizma in nasilja.