Delavnica AFN EDu: Montaža animiranega filma

26.–28. november 2022

Izobraževalni program Mreže festivalov animacije (AFN Edu) ponosno predstavlja svojo prvo aktivnost za mlade profesionalce in študente. Delavnica bo potekala v času 19. Mednarodnega festivala animiranega filma Animateka v Ljubljani.
Intenzivno tridnevno delavnico bo vodila izkušena montažerka Iva Kraljević, ki je sodelovala pri številnih nagrajenih animiranih filmih, kot so Nočna ptica in Steakhouse Špele Čadež (Finta, Slovenija) ter Ježeva hiša Eve Cvijanović (NFB, Kanada). Delavnica bo obsegala predavanje mentorice ter vaje iz montiranja z uporabo animatikov enega ali več udeležencev delavnice. Udeleženci bodo ob montaži animatika razpravljali o dramaturgiji (izbranega) filma.

AFN Edu je program dejavnosti, namenjen predvsem študentom animacije, katerega cilj je spodbujati mobilnost ter mednarodno sodelovanje in mreženje evropskih avtorjev na začetku poklicne poti. Pripravlja jih Mreža festivalov animacije, ki povezuje pet vodilnih festivalov animiranega filma iz srednje in vzhodne Evrope (regije CEE). Vsi festivali v mreži so posvečeni izključno avtorskemu animiranemu filmu za otroško in odraslo občinstvo.
Koordinator mreže je Svetovni festival animiranega filma Animafest Zagreb (Hrvaška), vanjo pa so vključeni še Mednarodni festival animiranega filma Anifilm (Češka), Mednarodni festival animacije Fest Anča (Slovaška), Mednarodni festival animiranega filma Animest (Romunija) in Mednarodni festival animiranega filma Animateka (Slovenija).
Med partnerji programa so tudi priznane šole animacije, kot so FAMU Praga (CZ), VŠMU Bratislava (SK), Akademija umetnosti Nova Gorica (SI), Nacionalna univerza za gledališče in film UNATC “I.L.Caragiale” iz Bukarešte (RO) ter Akademija za likovno umetnost Zagreb (HR).

AFN Edu sofinancira podprogram EU Ustvarjalna Evropa – MEDIA.