The Girl Who Was Not Afraid Of Bears

Naslov projekta: The Girl Who Was Not Afraid Of Bears

Predvideni proračun: 40.000,00 EUR

Logline:

Feministični vestern o neustrašnem dekletu, ki se mora soočiti z nepričakovano pošastjo.

Predstavitev vsebine in poetike:

Za hribi in dolinami je hiška, v kateri živi oče s tremi hčerami. Najstarejši dve kljub očetovim opozorilom, da po gozdu lomasti pošast, odideta v svet. A nato se prestrašeni vrneta, kajti po goščavi se resnično nekaj potika. Najmlajša pa je neustrašna in se s pošastjo spopade v epskem boju. Ko jo premaga, ugotovi, da se je v pošast preoblekel njen oče. Zatem odjezdi v svet z besedami, da je strah ne bo nikoli ustavil.

Koncept:

The Girl Who Wasn’t Afraid of Bears je petminutni kratki film, katerega zgodba izhaja iz albanske ljudske legende o dekletu, ki v nasprotju z očetovimi željami zapusti dom in odide v svet. Staro pripovedko prepleta jasna feministična tematska nit. Kontrast tega je raba žanra vesterna, ki je sicer značilen za moški svet, s čimer se film upira izključevanju ženskih protagonistk iz nekaterih filmskih žanrov. Zastopanost žensk in družbena determiniranost spola sta ponovno družbeno aktualni temi. V animiranem filmu se trenutno v odziv nanju večinoma pojavljajo zgodbe o ženskah kot žrtvah sistema ali afirmativne zgodbe o junakinjah. Tematika našega filma je aktualna in napredna prav zaradi celostne predstavitve vseh protislovij, paradoksov in problemov teh družbenih tem, ki odražajo realno življenje in stanje družbe.

Dinamična režija s hitrimi rezi, skrajnimi perspektivami in dramatično glasbo ter sodobna stilizirana ilustracija bosta pritegnili najstnike in festivalska občinstva.

Biografija režiserke:

Lea Vučko, ilustratorka po izobrazbi in animatorka po poklicu, je kot animatorka sodelovala pri filmih Princ Ki-ki-do, Podlasica, naročenem sinopsisu Oranžna je nova črna Špele Čadež za Netflix in sodobni lutkovni predstavi Nekje drugje. Soustvarila je dva lokacijsko specifična projekta, ki sta bila izbrana za program festivala Animafest Animation goes MSU (Petris, Spring Cleaning), in soustanovila produkcijski studio OCTOPICS.

Predstavitev produkcijske hiše:

Produkcijski studio Invida je od leta 2021 uspešno dokončal osem neodvisnih animiranih filmov. Kot studio, specializiran za produkcijo animiranih vsebin za mlajše občinstvo, razvijamo animirane TV-serije in kratke filme za otroke vseh starostnih skupin. Kot ustvarjalci vsebin se zavedamo odgovornosti, ki jih prinaša snovanje zabave za otroke.

Seznam dosedanjih partnerjev projekta / doslej zbrana sredstva:

Sredstva Slovenskega filmskega centra za razvoj v višini 10.000 EUR 

Kontakt

Režiserka - Lea Vučko

Scenarist - Izar Lunaček

Producentka - Maja Zupanc