Pandy Show

Naslov projekta: Pandy Show

Predvideni proračun: 123,745.50 EUR

Logline:

Vse živali so tako fantastične, da ne smejo izumreti! 

Predstavitev vsebine in poetike:

Bornejski orangutan Bumi je gost pande Pandy v njeni oddaji Pandy Show. Bumi je v svojem gozdu prvak v sajenju dreves, in to s kakanjem (semen sadežev, seveda)! A zdaj že več dni ni kakal, saj stavka. Kokoška Henrietta s snemalko, hobotnico Octavio, poroča v živo z Bornea: orjaški stroji uničujejo vse, kar orangutani posejejo, zato ti nočejo več kakati. Pandyjinemu prijatelju, rakunu Robbieju, se utrne zamisel o semenskih bombah – z njimi bodo zasadili še več dreves in pomagali orangutanom rešiti njihov dom! Protestnega nekakanja je konec in orangutanom končno odleže.

Koncept:

Vse živali so tako fantastične, da ne smejo izumreti! To je glavno izhodišče tega kratkega filma. Kaj bi nam povedale ogrožene živali, če bi lahko pripravile svojo oddajo? Navdih za film so pogovorne oddaje in podkasti, saj njihov format temelji na gostu, ki poslušalcem pripoveduje svojo zgodbo. Čeprav govorimo o podnebnih spremembah, ki so pomembna tema in zadevajo vsa živa bitja na planetu, nočemo prestrašiti otrok in jih razžalostiti. Film smo si zato zamislili kot igriv in zabaven, kot pravo komedijo. Otroci bodo videli, kako smešni in bistri so orangutani ter kako pomembno vlogo igrajo v ozelenitvi svojega otoka. Zabavali se bodo ob Pandy in njenih prijateljih v televizijski oddaji, bolje spoznali živali in se naučili razvijati empatijo do njih, do drugih bitij in njihovih težav ter ukrepati. Vizualno podobo filma bosta krojili dve različni tehniki animiranja. Like bomo ustvarili z 2D skeletno animacijo z dodatnimi učinki, kot so čustvenčki ali obrazna mimika iz animeja. Poudariti hočemo antropomorfne lastnosti likov, a obenem želimo, da so prismojeni in smešni. Njihove preproste poteze in linije bodo v nasprotju z ozadji, ki so zamišljena kot fotokolaži v mešani tehniki in bodo prikazovala realna okolja. Na ta nevsiljivi način želimo otroke poučiti o rastlinstvu in živalstvu. Tak slog bo vzbujal vtis »doma narejenega« in bo otroke spodbudil k ustvarjanju, preustvarjanju in ponovni uporabi.

Biografiji režiserjev:

Maida Srabović in Vedran Štefan sta kolega z Akademije dramskih umetnosti v Zagrebu ter soustanovitelja studia TETRABOT, kjer kot scenarista in režiserja razvijata svoje avtorske ideje. Pred tem sta skupaj delala v postprodukciji, tako pri študijskih projektih kot pri številnih glasbenih videospotih, TV-serijah in kratkih filmih.

Scenarist in režiser: Vedran Štefan je režiser, animator, ustvarjalec vizualnih učinkov in scenarist. Za svoje delo pri hrvaškem celovečercu Ideš? Idem! (r. Ljubo Zdjelarević) je leta 2020 prejel zlato areno za najboljše vizualne učinke. Te je ustvarjal tudi za drugo sezono TV-serije Nemoj nikome reći (2014–2016, Kombinat za HRT). Je avtor animirane uvodne špice za festival ZAGREBDOX ter glavni animator in ustvarjalec vizualnih učinkov pri otroški spletni seriji Glasbenega bienala Zagreb (2021).

Scenaristka in režiserka: Maida Srabović je filmska montažerka, režiserka in ilustratorka. Trenutno režira svoj prvi animirani kratki film Fačuk. Preden se je začela ukvarjati z animiranim filmom, je kot montažerka sodelovala pri številnih projektih različnih formatov: TV-serijah, dokumentarcih, celovečernih filmih in skoraj 100 glasbenih videospotih. Njen prehod v polje animiranega filma se je zgodil, ko je montirala animirani eksperimentalni kratki film Mikrokaseta – najmanjša kaseta, kar sem jih kdaj videl.

Predstavitev produkcijske hiše:

TETRABOT je hrvaški studio za animirani film in postprodukcijo, specializiran za 2D animacijo, gibljivo grafiko in vizualne učinke. Za vizualne učinke pri celovečernem filmu Ideš? Idem! (r. Ljubo Zdjelarević, 2019) je prejel hrvaško filmsko nagrado zlata arena. Med drugimi vidnejšimi projekti so še naročena dela za evropsko prestolnico kulture Rijeka 2020, Glasbeni bienale Zagreb in festival ZAGREBDOX.

Seznam dosedanjih partnerjev projekta / doslej zbrana sredstva:

Štipendija delavnice CEE Animation 2021: 2.700 EUR

Kontakt

Režiser - Vedran Štefan

Režiserka - Maida Srabović

Producentka - Janja Pilić