Lament

Naslov projekta: Lament

Predvideni proračun: 64.350,00 EUR

Logline:

Mati išče svoja sinova na bojišču, nato pa ugotovi, da sama ni več med živimi in da sta fanta voditelja nasprotnih, sovražnih vojska. Takrat spozna, da jima bo lahko segla do srca samo s pesmijo. 

Predstavitev vsebine in poetike:

Lament je drama, postavljena v fiktivno okolje prve svetovne vojne. V njej spremljamo duha neke matere ob soočanju z grozotami vojne, ki sta jih nad lastno domovino priklicala njena otroka. Glavni navdih za film je glasba ter njen pomen za občutek pripadnosti in kulturno identiteto. Dvojčka in njuni vojski so z disharmonijo statičnega hrupa in moške zborovske pesmi predstavljeni kot zverinske pošasti. V nasprotju s tem ubrana orkestralna glasba z zborom in solistkami predstavlja mater in padle civiliste.

Koncept:

Mati s sinovoma dvojčkoma živi v miru v majhni vasici. Njena pesem se razlega po poljih in fanta navdihuje. A nato se njuna medsebojna ljubezen v prepirih in grobi igri sprevrže v sovraštvo. Mati spora med njima ne zmore pomiriti in znajde se v vojni vihri, ki vsem prinese veliko gorja. Sprva je prepričana, da sta fanta žrtvi konflikta, nato pa ugotovi, da sama ni več med živimi in da sta njena potomca vse to uničenje pravzaprav povzročila. Ko objokuje tragedijo in njuno nesrečo, njena pesem počasi doseže vojskujoči se strani. Žalostinki se pridružijo še duhovi padlih, to pa vojake prepriča, da končajo prelivanje krvi. V bitki ostaneta le še brata. Boj se naposled le konča, ko odkrijeta, da sta se skoraj pobila prav na materinem grobu. Takrat le zaslišita pesem padlih in se spravita. Duhovi končno najdejo mir, živi pa upanje v svetlejšo prihodnost.

Biografija režiserja:

Miloš Djurdjević se je šolal na vokalno-instrumentalnem oddelku srednje glasbene šole in študiral grafično oblikovanje na beograjski politehniki. Je klasični animator in vizualni umetnik. V studiu Illusion je kot glavni animator in oblikovalec likov sodeloval pri ustvarjanju kratkih animiranih filmov in glasbenih videospotov. V Creative Buzz Films je soustvaril nagrajena kratka animirana filma Second Chance in Superheroes. 

Predstavitev produkcijske hiše:

Produkcijsko hišo Talesgate je kot naslednico studia in društva za animirani film Illusion ter njegovega opusa, ki obsega številne kratke filme, glasbene videospote ipd., ustanovil režiser in animator N. G. Nash. Nastala je iz želje po preseganju meja v animiranem filmu ter doseganju širšega občinstva z usmeritvijo v kreativna dela z dobro zgodbo, ne glede na tehniko ali sredstva, ki jih to zahteva.

Seznam dosedanjih partnerjev projekta / doslej zbrana sredstva:

Srbski filmski center / 16.170 EUR / subvencija, zagotovljena

WaveForm Studio (Srbija, Beograd) / 3.000 EUR / pogodba

WolfGang & Dolly (Hrvaška, Zagreb) / 6.900 EUR / zapisan dogovor

Talesgate (Srbija, Beograd) / 7.280 EUR / materialna sredstva, zagotovljena

Kontakt

Režiser - Miloš Djurdjević

Producent - Nemanja Gavrilović (N. G. Nash)