Vabimo vas na Prinčevo potovanje!

20.04.2021

Animateka in Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta vas vabita na Prinčevo potovanje!

Ob Dnevu Zemlje, 22.4., prihaja na domače ekrane čudovit animiran celovečerec, primeren za vse generacije, ki spregovori o pomembnosti sobivanja med vsemi bitji na tem planetu in varovanja naše Zemlje. Filmska animirana pustolovščina nagrajenih režiserjev Jeana-Françoisa Laguionieja in Xavierja Picarda z bogato vizualno podobo fantazijskih svetov in s premišljeno zgodbo opozarja na aktualne problematike današnjega sveta.

V sodelovanju s Kinodvorom, Kinobalonom in Art kino mrežo Slovenije bo film Prinčevo potovanje dostopen na spletnem Kinodvoru od 24. aprila ob 17.00 do 2. maja.

Stari laanški princ Laurent omaga na obali oddaljene dežele, kjer ga najde dvanajstletni Tom. Zatočišče dobi v zapuščenem muzeju, kjer Tom prebiva s staršema in njuno pomočnico. Oče in mama sta predana znanstvenika. Pred leti so ju izločili iz akademskih krogov, ker sta trdila, da poleg njihove obstajajo tudi druge civilizacije razvitih opic, česar pa nihče ne verjame. V mestu Niouton namreč velja, da je njihova skupnost najbolj napredna na svetu in zato vzvišena nad vsemi vrstami. Ko princ okreva, se izkaže, da ni neuki divjak, ampak razgledan in izobražen mož. Čeprav govori drugačen jezik, se zdi, da ju s Tomom povezuje globoka vez. Žene ju želja po odkrivanju sveta, ki je poln novih izumov in spoznanj, živ, pisan in prepleten v soodvisnosti. Prijateljstvo med dečkom in starcem pa ne bo spremenilo le njiju.

Napeta pustolovščina o prijateljstvu med dečkom in ostarelim princem, ki ob prigodah zastavlja vprašanje: ali lahko civilizacija preživi, če se postavi nad naravo.


Več informacij o filmu spodaj, skupaj z ostalimi gradivi pa tudi na spletni strani distribucije v Sloveniji: http://princ.animateka.si/

 

Slovenski naslov: Prinčevo potovanje

Izvirni naslov: Le Voyage du prince

Države in leto produkcije: Francija, Luksemburg, 2019

Jezik: francoščina s slovenskimi podnapisi

Tehnični podatki: barvni, DCP, 77 minut

Priporočena starost za ogled filma: 9+

 

Režija: Jean-François Laguionie, Xavier Picard

Scenarij: Jean-François Laguionie, Anik Le Ray

Direktorja animacije: Yann Martinat, Joachim Henrard

Umetniški direktor: Jean-François Laguionie

Glasba: Christophe Héral

Oblikovanje zvoka: Dorine Lelay, Sébastien Marquil

Montaža: Patrick Ducruet

Glasovi: Enrico Di Giovanni, Thomas Sagols, Gabriel Le Doze, Marie-Madeleine Burguet-Le Doze, Célia Rosich, Catherine Lafond, Frédéric Cerdal, Patrick Bonne

Producenti: Armelle Glorennec, Eric Jacquot, Stéphan Roelan

Produkcija: Blue Spirit Productions, Mélusine Productions

Distribucija v Sloveniji: Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta

 

Nagrade in festivali (izbor):

– častni kristal za Jean-Françoisa Laguionieja, Mednarodni festival animiranega filma v Annecyju 2019

– posebna omemba, tekmovalni program Film Discoveries, Mednarodni filmski festival Kids Kino 2020

– nominacija za nagrado Melies d’Argent, festival Trieste Science+Fiction 2019

– tekmovalni program, Mednarodni festival animacije Anilogue 2019

– uradni tekmovalni program, Mednarodni festival otroškega filma v New Yorku 2020

 

O avtorjih:

Jean-François Laguionie, režiser

Jean-François Laguionie (1939, Besançon) je francoski animator, režiser in producent, ki je prve filme ustvarjal pod mentorstvom slovitega francoskega mojstra animiranega filma Paula Grimaulta. Za svoja dela, v katerih ostaja zvest predvsem risani tehniki, je prejel številne nagrade, med drugim zlato palmo za najboljši kratki film za La Traversée de l’Atlantique à la rame (1978) leta 1978 v Cannesu in veliko nagrado za film La Demoiselle et le violoncelliste (1965) leta 1965 v Annecyju.

Xavier Picard, sorežiser

(1962, Reims) je francoski režiser in producent animiranih filmov. V izjemno plodoviti mednarodni karieri je ustvaril za več kot 300 ur animiranih filmov, ki so bili predvajani v več kot 100 državah. Njegovi najodmevnejši deli sta celovečerni film za otroke Mumin na Azurni obali (2014) in TV-serija Odd Family (2005). Prinčevo potovanje (2019) je najnovejši celovečerec, pri katerem je sodeloval kot sorežiser.

 

Jean-François Laguionie o Prinčevem potovanju:

»S [soscenaristko] Anik Le Ray sva menila, da bo bolje in zabavneje, če moči v tem fiktivnem svetu ne dava v roke vojaški ali politični oblasti, temveč Akademiji znanosti, ki je glede odnosa med opicami in naravo neomajna. Poleg tega sva to ‘moderno skupnost’ morala umestiti v neko obdobje, ji pripisati nek slog in jasno izoblikovano vedenje, ki bi nas spominjali na lastno zgodovino. Izbrala sva konec 19. stoletja, saj je človek takrat dosegel vrh svojega občutka večvrednosti v primerjavi z naravo in s tistimi, ki po njegovem mnenju niso dosegli enake razvojne ravni.«