Switch

Naslov projekta Switch

Predvideni proračun 70.000,00 €

Premisa

Mlad par – moški in ženska – na začetku skupnega življenja daleč od sveta odkrije skrivnostno stikalo. Kaj bo to stikalo sprožilo v njej in kaj v njem?

Predstavitev vsebine in poetike

Zgodba filma sledi odnosu mladega para, ki daleč od sveta začne graditi skupno življenje. Ob odkritju skrivnostnega stikala, skritega pod bršljanom na deblu bližnjega drevesa, pridejo na dan njuna intimna hotenja, želje in hrepenenja. Ljubezen sčasoma zbledi, par se oddalji in odtuji. Namen filma je raziskati in predstaviti filozofski vidik idealne in brezpogojne ljubezni, ki ni mogoča brez intimnosti, topline, zaupanja in strasti.

Koncept

Harmonični odnosi v intimnih zvezah so motor človekove sreče, vendar jih je včasih, kadar si dva delita vsakdan že več let, izjemno težko doseči. Par se znajde pod pritiskom osebnih razlik, sebičnosti, egocentrizma, zanikanja, strahu in praznine, ki vodijo v čustveno odtujenost in propad.

V filmu Switch mlad par srečen začenja skupno življenje. On načrtuje sanjsko hišo, ona pa raziskuje naravo v okolici novega bivališča. Nekoč na deblu drevesa, preraščenega z bršljanom, naleti na skrivnostno stikalo z napisom ON in OFF. Nekaj časa omahuje, nato pa ga obrne. Na njeno veliko presenečenje ob tem zapiha veter, ki jo kmalu dvigne od tal. Obdajo jo nenavadne podobe, barve in videnja, ki simbolizirajo vse, kar želi izkusiti v resničnem svetu. Med letenjem je srečna in evforična. Čez čas jo veter nežno spusti spet na tla. Navdušena nad neverjetnim odkritjem odhiti k moškemu, da bi poletela še skupaj. Toda on nikoli ne najde časa.

Odtlej stikalo postane njena osebna, intimna izkušnja, on pa je ves čas zaposlen s svojimi opravili in čedalje bolj odtujen. Kadar se ne zmeni zanjo, se ona vedno zateče k drevesu s skrivnim stikalom.

Biografija režiserja

Dalibor Rajninger je diplomiral na Visoki šoli likovnih in uporabnih umetnosti v Beogradu. Že več kot 15 let dela kot glavni animator v animacijskih studiih v Beogradu, Budimpešti in Sofiji. Sodeloval je pri ustvarjanju velikih projektov, kot so animirane serije za evropski in ameriški trg. Njegov osebni opus obsega neodvisne filme in projekte na področju stripa, ekslibrisov, ilustracije, GIF-animacije in glasbe. Sodeloval je v programskih odborih in žirijah več mednarodnih festivalov animacije.

Predstavitev produkcijske hiše

Compote Collective je eden glavnih bolgarskih animacijskih studiev za neodvisne animirane kratke filme. Sodeloval je v več mednarodnih koprodukcijah. Filmi, ki jih je ustvaril v zadnjih 12 letih, so se uvrstili na več kot 500 mednarodnih filmskih festivalov, pobrali več kot 60 festivalskih nagrad, odkupile in predvajale pa so jih tudi štiri evropske televizije.

Država produkcije

Srbija, Bolgarija

Seznam dosedanjih partnerjev projekta

40.000,00 € – Bolgarski filmski center

2500,00 € – lastni vložek studia Compote Collective v razvoj

25.000,00 € – Filmski center Srbije – prijava februarja 2021

2500,00 € – lastni vložek studia To Blink Animation – še nepotrjeno

Doslej zbrana sredstva

40.000,00 € – Bolgarski filmski center

Kontakt

Scenarist, režiser – Dalibor Rajninger

Producentka – Vessela Dantcheva