Poletna Animateka 2021 je tu!

08.07.2021

Z veseljem napovedujemo Poletno Animateko, ki bo tokrat prinesla kar 8 večerov in 9 projekcij avtorske animacije iz vseh vetrov, pa tudi delavnici pikselacije in delavnico risanja s svetlobo. V dveh sklopih – julijskem in avgustovskem – se bodo na Kinodvorišču, v Slovenski kinoteki, na Mestnem trgu pred Pritličjem, v Švicariji in nenazadnje na Letnem kinu Slovenske Kinoteke zvrstili celovečerci in programi kratkih animiranih filmov, med njimi tako arhivski kot sodobni animirani filmi.

Celoten program Poletne Animateka najdete tu.

Tokrat pa bi vam radi podrobneje predstavili program, ki nas čaka v mesecu juliju.

 

Že v petek 9.7. ob 21:30 Poletno Animateko na Kinodvorišču otvarjamo z izjemnim celovečercem Fermina Muguruze Črno je beltza, prepletom fikcije in resničnosti. Film, navdihnjen z resničnimi dogodki, spremlja Manexa, izmišljen lik, ki se razočaran nad neuporniškim duhom kolegov poda na dolgo, nepričakovano pustolovščino od New Yorka preko Kube v Alžirijo. Skupaj z njim smo priča dogodkom, ki so zaznamovali šestdeseta: rasnim nemirom ob atentatu na Malcolma X-a, ekscentričnemu vzdušju v Warholovi Tovarni, spletanju vezi med kubansko tajno službo in Črnimi panterji ter hipijevski psihedeliji prvih glasbenih festivalov.

Trailer:

V soboto 10. 7. ob 20:00 v Slovenski kinoteki nadaljujemo s programom Hrvaška na obisku, ki ga v celoti zaradi narave medija nismo mogli prikazati na spletni Animateki decembra. V soboto bodo na sporedu Pionirji –  program kratkih animiranih filmov, ki prikazujejo rojstvo hrvaškega avtorskega animiranega filma iz začetkov petdesetih let prejšnjega stoletja, vse od stripovskega in animacijskega pionirja Norberta Neugebauerja, prek prvih filmov oskarjevca Dušana Vukotića do Velikega mitinga. V programu tudi lutkovni film Tri lenobe, ki ga je za hrvaškega producenta posnel slovenski pionir Saša Dobrila! Vse filme bomo predvajali iz 35mm kopij iz arhiva Hrvaške kinoteke.

S Hrvaško na obisku nadaljujemo tudi 11.7., ko bo v Slovenski kinoteki najprej ob 19:00 na sporedu program Novo tisočletje, nova doba , ki predstavlja sodobno, zlato dobo hrvaškega animiranega filma ter ob 21:30, ko bodo na sporedu najboljši animirani filmi študentk in študentov Oddelka za animirani film zagrebške Akademije likovnih umetnosti. Program je kuriral Daniel Šuljić (programski direktor Svetovegai festivala animiranega filma Animafest v Zagrebu).

Še en program arhivskih biserov iz Hrvaške se nam obeta tudi 18.7. ob 21:00 v Švicariji, ko bodo v sklopu programa Začetki Zagreb filma na ogled prvenci najpomembnejših hrvaških avtorjev, ki so sooblikovali edinstveni estetski slog »zagrebške šole animiranega filma«.

17.7. bo ob 21:30 na Mestnem trgu, pred Pritličjem, že tradicionalno prikazan tudi program nagrajenih kratkih animiranih filmov Društva slovenskega animiranega filma iz leta 2020.

Za konec bi vas radi povabili še na julijski delavnici pikselacije (8+), ki bosta potekali 17. 7., med 18:30–20:30, na Mestnem trgu in  18. 7.,  med 18:30–20:30, pred Švicarijo. Prijave za delavnice lahko oddate na info@animateka.si.

Spremljajte nas tudi v prihodnje, ko vam bomo natančneje predstavili avgustovski del programa – med drugim bomo zavrteli izjemen celovečerni animirani film Naključno razkošje prosojnega vodnega rebusa hrvaškega avtorja Daliborja Barića, večer filmov o slovitem Profesorju Baltazarju in še!

 

Celoten program Poletne Animateke najdete tu.