Nagrade

Velika nagrada mednarodne žirije

Za nagrado se potegujejo filmi iz Vzhodno- in srednjeevropskega tekmovalnega programa. Denarna nagrada v višini 1000 evrov.

Average Happiness, Maja Gehrig,  2019, Švica, 7’02”

Obrazložitev:

Med mnogimi izjemnimi deli v glavnem tekmovalnem programu smo našli film, ki posebej izstopa po svoji vizualni in zvočni vitalnosti. Ko vstopimo v nenavadno halucinacijsko območje, smo priča skrivnemu življenju masovnih podatkov, ki so prek zapeljive barvite vizualizacije gibanj predstavljeni kot avtonomen hiperorganizem. Potem pa nenadoma ugotovimo, da smo del teh grafov, diagramov, skupin in številk. Toda ali ti poosebljeni znaki res odražajo naša življenja? Podobe in zvoki se osvobodijo pogojev in predpostavk, naloženih od zgoraj navzdol, kot bi hoteli, da gledalci storimo enako. Film pokaže na družbo, ki ji vladajo kalkulacije in algoritmi, ki niso uporabno orodje za klasifikacije, pač pa namesto tega pogojujejo naš obstoj in vplivajo na naše obnašanje. Nagrado podeljujemo domiselnemu in ironičnemu mojstrstvu, ki pokaže absurdnost statistike in vizualizacije podatkov, v elemente – grafe, diagrame in grafikone – pa vdihne slikovito in čutno življenje.

Mladi talent, nagrada Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici in Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani

Za nagrado se potegujejo filmi iz Tekmovalnega programa Mladi talenti Evrope. Denarno nagrado v višini 1000 evrov skupaj podeljujeta Akademija umetnosti Univerze v Novi Gorici in Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani.

Ahead, Ala Nunu Leszyńska, 2019, VB/Portugalska, 5’20”

Obrazložitev:

Eden najbolj ganljivih prikazov bojev v neenakih odnosih. Zmagovalni film nas je prepričal z ravno pravšnjo količino vizualnih detajlov, kvalitetnih zvokov in zgodbe, ki, kakor sestavljanka, tvorijo popolno celoto. Vsaka komponenta izkoristi svoj potencial in niti ene sekunde ni neporabljena. Ahead je v vseh potencialnih izpopolnjen in celovit film, ki izpopolnjuje vse naše kriterije za pohvale vreden zmagovalni film. Mladi talent, nagrada Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani in Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici gre animaciji Ahead avtorice Ale Nunu Leszynske, ki je nastala na londonskem Royal College of Art v koprodukciji s portugalskim Colectivo Audiovisual.

Nagrada občinstva ;DSAF

Za nagrado se potegujejo filmi iz Vzhodno- in srednjeevropskega tekmovalnega programa. Denarno nagrado v višini 1000 evrov podeljuje Društvo slovenskega animiranega filma.

Blatni dnevnik, Vuk Palibrk, 2020, Srbija, 9’45”

Nagrada otroške žirije Slon

Za nagrado se potegujejo filmi iz Slonovega tekmovalnega programa. Denarna nagrada v višini 1000 evrov.

Matilda in rezervna glava, Ignas Meilūnas, 2020, Litva, 13’05”

Obrazložitev:

Letošnja vloga žiranta je bila malo drugačna in bolj zahtevna, ker smo si filme ogledali od doma. Videli smo 19 filmov, ki so vsi bili vsi zelo dobri, a na koncu smo vseeno morali izbrati le enega zmagovalca. V zmagovalnem filmu nastopajo lutke, ima tudi sporočilo, vas zanima? Sporočilo je, da si je kljub učenju potrebno vzeti čas tudi za igro, saj nam ta polepša življenje. No zdaj pa preidimo k stvari. Kje smo že ostali? A saj res, zmagovalec je JE MATILDA IN REZERVNA GLAVA!!!