Luknje

Naslov projekta: Luknje

Predvideni proračun: 24.000,00 €

Premisa

Kaj občutiš, ko prisluhneš oceanu ali ko te severni sij odpelje proti nevihti? Strah? Kako se najdeš v tem norem svetu? Lahko sčasoma postaneš del vesolja in pustiš vse za seboj?

Predstavitev vsebine in poetike

Ves čas občutiš potrebo po družbi. V sebi imaš luknje in zapolniti jih poskusiš z drugimi ljudmi. Nekako te izpolnjujejo in brez njih se počutiš nepopolnega, neizpolnjenega. Drugi so ogledalo, v katerem lahko opazuješ samega sebe. A kdo si, kadar ni nikogar ob tebi? Globoko v sebi čutiš praznino … Globoko v tebi je luknja … Nič. Njena sila težnosti te vleče vanjo. Strah te je. A neko hladno, vetrovno noč se mora vse spremeniti in začutil boš, kako te severni sij vodi do tvojega bistva.

Koncept

Nekoč je moj prijatelj napisal čudovito poetično besedilo, manifest o osamljenosti in samoti, ki je v pomoč vsakomur v stiski. Gre za zelo abstraktno besedilo, polno metafor. Govori o razliki med osamljenostjo in samoto, o tem, da je eno od teh stanj negativno in kako ga nadomestiti s pozitivnim.

»/…/ Ni dneva brez noči, ni gore brez doline, tako kot ni osamljenosti brez samote …«

»/…/ Poišči pot, začni hoditi, vendar se zavedaj, da boš na tej poti trpel osamljenost. Trpel boš, a vseeno hodi dalje. Nekaj časa boš moral trpeti, a nekje v prihodnosti te čaka vzhičenost. Naposled pride popolna svoboda. Tvoj dom, ki ga zdaj pogrešaš. Da, to je tisti največji čudež.«

Besedilo je precej kratko, a sem si v mislih takoj upodobila nekaj metafor – in mislim, da animacija omogoči to svobodo izražanja. Manjkala pa je zgodba. Zamislila sem si jo, takoj ko sem začela skicirati posamezne odlomke. Po nekaj skicah se je začela risati rdeča nit in lahko sem napisala scenarij in sinopsis.

Biografija režiserke

Sofiya Kruglikova je leta 2017 diplomirala iz vizualnih komunikacij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO) v Ljubljani. Zdaj na ALUO pripravlja magistrsko nalogo – kratki animirani film o osamljenosti z naslovom Luknje.

Predstavitev produkcijske hiše

Ljubljanska Akademija za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO) je članica Univerze v Ljubljani. Kot najvišja izobraževalna ustanova v Sloveniji na področju vizualne umetnosti si prizadeva ohranjati odličnost na vseh področjih svojega delovanja – pri pedagoški, umetniški ter raziskovalno-razvojni dejavnosti.

Kontakt

Kontakt

Režiserka – Sofiya Kruglikova

Producent – Andrej Kamnik