Še en dan življenja / Jeszcze dzień życia / Another Day of Life

Še en dan življenja / Jeszcze dzień życia / Another Day of Life

To vsebino si je mogoče ogledati samo v navedenih regijah: Slovenija.

Kratka vsebina

Poljska, Španija, Belgija, Nemčija, Madžarska 2018, 86', v angleškem, poljskem in portugalskem jeziku s slovenskimi in angleškimi podnapisi

Gledalci bodo tako kot bralci knjižne predloge svoje popotovanje s Kapuścińskim začeli leta 1975 v Luandi, glavnem mestu Angole. Država je v procesu dekolonizacije, ki jo je sprožila uspešna nageljnova revolucija. Portugalski državljani mrzlično bežijo iz prestižnejših delov Luande. V strahu pred silovitim napadom na prestolnico hitijo pospravljati svoje imetje v lesene zaboje. Prodajalne se zapirajo, pripadniki organov pregona izginjajo z ulic, angolsko prestolnico počasi zavzemajo kupi smeti. Kapuściński iz čedalje bolj zapuščenega mesta vztrajno pošilja dnevne kablograme Poljski tiskovni agenciji.

Režija: Raùl De La Fuente, Damian Nenow
Scenarij: Raul de la Fuente, David Weber, Amaia Remirez, Niall Johnson, Damian Nenow
Umetniški direktor: Rafal Wojtunik
Glasba: Miguel Antonio, Salas Zamora
Oblikovanje zvoka: Régis Diebold, Mathieu Z'graggen
Montaža: Raul de la Fuente
Glasovi: Wilson Benedito, Ryszard Kapuscinski, Akie Kotabe
Producenti: Jarek Sawko, Ole Wendorff-Ostergaard, Amaia Remirez, Raul de la Fuente
Produkcija: Platige Image, Kanaki Films
Koprodukcija: Walking the Dog, Wüste Film, Animationsfabrik, Pupperworks
Distribucija: Indie Sales

Ryszard Kapuściński (1932–2007) je bil eden največjih in najbolj zanimivih vojnih poročevalcev 20. stoletja. V svoji karieri je poročal o 27 revolucijah, štiridesetkrat se je znašel v ječi in štirikrat so ga obsodili na smrt. Večinoma je deloval v Afriki kot dopisnik Poljske tiskovne agencije. Ko je leta 1975 izbruhnila vojna v Angoli, je bil edini tuji poročevalec na terenu. V knjigi Še en dan življenja opisuje, kako je bila ta z diamanti in nafto bogata država izkoriščena kot kmet na hladnovojni šahovnici.

Protagonist filma, novinar Ryszard Kapuściński, ki je pahnjen v vrtinec in kaos državljanske vojne, se po najboljših močeh trudi opisovati razmere v Angoli v kablogramih, ki jih pošilja Poljski tiskovni agenciji. Vendar to ni tako preprosto, kot se zdi. Država je v primežu nenehne napetosti in njeni državljani so povsem ohromljeni. Stanje, v katerem se znajdejo tako on kot drugi v Angoli, najbolje opisuje beseda confusao.
Confusao je ključna beseda, ki strne in zajame vse. V Angoli je imela točno določen pomen in je kot taka v osnovi neprevedljiva.

Kapuściński je pisal subjektivno, včasih celo v nadrealističnem slogu. Ta animirana priredba njegovo obliko literarne reportaže predstavi v najboljši luči. Halucinogeni vtisi iz oboroženih spopadov so upodobljeni v slogu risoromana. Intervjuji z glavnimi liki so bili posneti v resničnem življenju 40 let pozneje – nekateri od udeležencev tedanjega dogajanja so uspeli, drugi so zblazneli. To je zgodba, a ni fikcija.

Nagrade in festivali (izbor):
- najboljši animirani film, nagrade goya 2019
- najboljši animirani celovečerni film, Evropske filmske nagrade 2018
- nagrada občinstva, najboljši baskovski scenarij, Mednarodni filmski festival v San Sebastiánu 2018
- nagrada občinstva, Filmski festival Wama 2018
- najboljši celovečerni film, Mednarodni festival animacije in stripa Reanimania 2018
- nagrada občinstva, Filmski festival v El-Gouni 2018

Podatki o filmu

Režija: Raùl De La Fuente, Damian Nenow
Produkcija: Platige Image, Kanaki Films
Festivalski program: Celovečerni animirani filmi
Leto: 2018
Dolžina: 86'
Država: Poljska, Španija, Belgija, Nemčija, Madžarska