Calamity, otroštvo Marthe Jane Cannary / Calamity, une enfance de Martha Jane Cannary / Calamity, A Childhood of Martha Jane Cannary (9+)

Calamity, otroštvo Marthe Jane Cannary / Calamity, une enfance de Martha Jane Cannary / Calamity, A Childhood of Martha Jane Cannary (9+)

To vsebino si je mogoče ogledati samo v navedenih regijah: Slovenija.

Kratka vsebina

Francija, Danska, 2020, 82', v francoskem jeziku s slovenskimi in angleškimi podnapisi

Združene države Amerike, 1863.
Dvanajstletna Martha Jane z družino v velikem konvoju pokritih vozov potuje na ameriški zahod, kjer naj bi si ustvarili boljše življenje. Potem ko se njen oče poškoduje v hudi nesreči, Martha Jane sama prevzame skrb za brate in sestre ter se nauči voziti družinski voz. Počuti se svobodno kot še nikoli. To izjemno praktično in drzno dekle se oblači kot fant in je zaradi pogumne neposrednosti čedalje večji trn v peti drugim v potujoči skupnosti. Ko jo vodja konvoja po krivem obtoži kraje, Martha Jane pobegne, da bi našla dokaz o svoji nedolžnosti ...
V divjini najde svoj pravi jaz in svet, ki jo izoblikuje ter potrdi njeno edinstveno osebnost. Rodi se legendarna, nekoliko skrivnostna Calamity Jane.

Režija: Rémi Chayé
Scenarij: Fabrice de Costil, Rémi Chayé
Direktor animacije: Liane-Cho Han
Umetniški direktor: Céline Ronté
Glasba: Florencia Di Concilio
Oblikovanje zvoka: Régis Diebold, Mathieu Z'graggen
Montaža: Benjamin Massoubre
ScenografijaDesign: Patrice Suau
Glasovi: Salomé Boulven, Alexandra Lamy, Alexis Tomassian, Jochen Hägele
Producenta: Henri Magalon, Claire La Combe
Produkcija: Maybe Movies/2 Minutes/ France 3 Cinéma/Nørlum
Distribucija: Indie Sales

Ustvarjanje filma Daleč na sever z Rémijem Chayéjem je bila izjemna izkušnja in želela sva še kdaj sodelovati. Kmalu za tem mi je Rémi povedal resnično zgodbo o Marthi Jane Cannary, ki je pozneje postala Calamity Jane. Rémi se pogosto nagonsko ozira za močnimi ženskimi liki in ta ga je povsem prevzel. Potem ko so scenaristi prebrali veliko njenih biografij in preučili še drugo gradivo o njej, so ugotovili, da je v resnici sama iz sebe ustvarila legendo še v času življenja: nenehno je bila na poti, doživela je marsikaj neverjetnega in marsikje bila, preživljala pa se je skoraj izključno z nastopi, na katerih so ji ljudje plačevali, da je govorila o svojih pustolovščinah – in tri četrtine teh zgodb so bile zelo očitno olepšane.
- Henri Magalon

Calamity je film za vsa občinstva, vestern s tipičnimi širnimi prostranstvi in zgodbo o dekletu v moškem svetu. Ker njen oče po nesreči z vozom ostane bolj ali manj priklenjen na posteljo, mora Martha poskrbeti za vse: konje, družino ... In ko ji zapovejo, da se mora spet vrniti v dekliško vlogo, se upre, saj hoče uživati enako svobodo kot fantje, četudi ni ena izmed njih. To je univerzalna tema, ki bo všeč vsem, tudi staršem, saj daje filmu nekoliko sodobnejšo in družbeno razsežnost.
- Henri Magalon

Nagrade in festivali (izbor):
- kristal za najboljši celovečerec, Mednarodni festival animiranega filma v Annecyju 2020
- nagrada žirije, glasbena nagrada COCOMICS, Mednarodni festival animacije v Bucheonu, Južna Koreja, 2020
- nominacija za najboljši evropski animirani celovečerni film, Evropske filmske nagrade 2020
- najboljši film za otroke, CINEKID, Nizozemska, 2020
- uradni tekmovalni program, festival Alice nella Citta, Italija, 2020

Podatki o filmu

Režija: Rémi Chayé
Produkcija: Maybe Movies, 2 Minutes, France 3 Cinéma, Nørlum
Festivalski program: Celovečerni animirani filmi
Leto: 2020
Dolžina: 82'
Država: Francija, Danska

S PODPORO