Specialka: Nastajanje animiranega celovečerca Ubij to in zapusti to mesto

Predstavlja: Mariusz Wilczyński, režiser (PL)
Moderira: Petra Meterc, filmska kritičarka (SI)

2. december
10:00-11:05 (GMT+1)

Specialka: Nastajanje animiranega celovečerca Ubij to in zapusti to mesto

2. december
10:00-11:05 (GMT+1)

Predstavlja: Mariusz Wilczyński, režiser (PL)
Moderira: Petra Meterc, filmska kritičarka (SI)

Ubij to in zapusti to mesto

Ubij to in zapusti to mesto, Mariusz Wilczyński (Bombonierka/Extreme Emotions/Iam – Adam Mickiewicz Institute/EC1 Lodz – City of Culture/Letko/Di Factory/Gigant Films/Polish Film Institute), Poljska, 2020, 88′

Glavni junak se pred obupom, ki ga zajame po izgubi najbližjih, zateče na varno v deželo spominov, kjer je čas ustavljen in so njegovi najdražji še živi. Z leti to njegovo domišljijsko mesto raste. Nekoč pa se tja nepovabljeni naselijo literarni junaki in otroški stripovski idoli, ki so v zavesti vseh generacij bralcev večno mladi in za vedno ostanejo kratkohlačniki. Ko naš junak ugotovi, da so se v resnici postarali in da večne mladosti ni, se odloči vrniti v stvarnost, in čudoviti liki, ki živijo v njegovi domišljiji, ga odpeljejo nazaj v resnični svet.

Mariusz Wilczyński

Umetnik samouk, ki se z animiranim avtorskim filmom ukvarja že več kot dvajset let. Retrospektive njegovih filmov so med drugim potekale v Momi v New Yorku, Narodnem muzeju v Brasilii, na Mednarodnem forumu v Tokiu, v Narodnem muzeju v Varšavi in v Narodni galeriji v Londonu. V sodelovanju s simfoničnimi orkestri iz Hongkonga, Pariza, Tokia, Ženeve, Lvova in Varšave prireja tudi improvizirane predstave animacije v živo. Leta 2007 ga je New York Times označil za »enega najpomembnejših sodobnih ustvarjalcev umetniškega animiranega filma«. Zadnjih 11 let je pripravljal celovečerni animirani film Ubij to in zapusti to mesto. Na filmski akademiji v Lodžu poučuje animirani film.

Petra Meterc

Petra Meterc je filmska kritičarka in prevajalka. Več let je pisala o filmu in literaturi za Radio Študent. Redno objavlja v reviji Ekran in reviji KINO!, pa tudi v drugih publikacijah. Delala je kot mentorica filmske vzgoje in mentorica filmsko-kritiških delavnic. Udeležila se je mednarodnih programov Berlinale Talent Press in IFFR Trainee Project za mlade kritike. Pomaga pri pripravi Festivala migrantskega filma, z letom 2020 se je pridružila tudi festivalski ekipi Animateke.

Dogodek je del CEE Animation Experience @AnimatekaPRO.