Pogovor z avtorji: Zero Impunity

Sodelujejo: Stéphane Hueber-Blies, film director (FR), Nicolas Blies, film director (FR), Marion Guth, film producer (FR)
Moderira: Veronika Zakonjšek, filmska kritičarka (SI)

6. december
17:00 (GMT+1)

Pogovor z avtorji: Zero Impunity

6. december
17:00 (GMT+1)

Sodelujejo: Stéphane Hueber-Blies, film director (FR), Nicolas Blies, film director (FR), Marion Guth, film producer (FR)
Moderira: Veronika Zakonjšek, filmska kritičarka (SI)

Zero Impunity

Nicolas Blies, Stéphane Hueber-Blies, Denis Lamber (a_BAHN, WebSpider Productions, Camera Talk Production, Mélusine Productions), Francija, Luksemburg, 2018, 90′

Animirani dokumentarec je del globalnega transmedij-skega projekta, ki združuje preiskovalno novinarstvo in aktivizem, njegov namen pa je končati prakso tako rekoč popolne nekaznovanosti za uporabo spolnega nasilja v oboroženih spopadih. V njem nastopajo navdihujoče žrtve z vsega sveta, ki so bile dovolj pogumne, da so prekinile molk. Zgodbe nam razkrijejo strahotne mehanizme med-narodnih institucij ter prasta-re vojne in zasliševalske pra-kse. Film daje glas žrtvam in ponuja rešitve za to pošastno univerzalno družbeno normo. To je film o ljubezni, življenju in človečnosti.

Nicolas Blies in Stéphane Hueber-Blies

Brata Blies ustvarjata filme, ki imajo zaradi njunega aktivističnega pristopa družbeni učinek. Po tem, ko sta zasnovala projekt Soundhunters (filmski festival v New Yorku, festival Prix Europa v Berlinu, SXSW), sta se kot scenarista in režiserja lotila svojega celovečernega prvenca Zero Impunity (Annecy 2019, mednarodna filmska festivala v Palm Springsu in Moskvi). Trenutno pripravljata drugi film, Ghostdance, in razvijata umetniško navideznoresničnostno instalacijo Soleils Noirs (CinéMart na mednarodnem filmskem festivalu v Rotterdamu 2020).

Marion Guth

Marion Guth je soustanoviteljica luksemburške produkcijske hiše a_BAHN, ki se posveča predvsem filmom z družbenim učinkom. Med drugim je producirala odmevni animirani film Zero Impunity bratov Blies in Cosmos Within Us Tupaca Martirja (tekmovalni program 76. beneškega festivala). Trenutno sodeluje pri celovečercu Mousse Touréja Poussiere Rouge (platforma za profesionalce Industry Village na festivalu Les Arcs 2020).

Veronika Zakonjšek

Kulturologinja in filmska kritičarka. Redno piše za revijo Ekran, Kino! in Dialoge ter je članica Mednarodnega združenja filmskih kritikov FIPRESCI. Pogosto sodeluje z domačimi filmskimi festivali, kot so Animateka, Kino Otok in Festival slovenskega filma, pokriva tuje mednarodne festival (KVIFF, Rotterdam), v letu 2020 pa je sodelovala tudi na filmskokritiški delavnici Sarajevo Talents.