Pogovor ob študiji primera: 
Od ideje do filma – Even Mice Belong in Heaven, celovečerni animirani film

Sodelujeta: Vladimir Lhotak, producent (CZ), Jan Bubeniček, režiser (CZ)
Moderira: Aneta Ozorek, programska selektorica (PL)

2. december
11:15 (GMT+1)

Pogovor ob študiji primera: 
Od ideje do filma – Even Mice Belong in Heaven, celovečerni animirani film

2. december
11:15 (GMT+1)

Sodelujeta: Vladimir Lhotak, producent (CZ), Jan Bubeniček, režiser (CZ)
Moderira: Aneta Ozorek, programska selektorica (PL)

Myši patrí do nebe/Even Mice Belong in Heaven

Film o smrtnih sovražnikih – mišku in lisjaku, ki se po nesrečni tragediji srečata v živalskih nebesih. Tam izgubita svoje naravne nagone in postaneta najboljša prijatelja. Želja, da bi ohranila to vez tudi po vrnitvi na Zemljo, se jima izpolni, vendar se ob ponovnem rojstvu njuni vlogi zamenjata. A njuno prijateljstvo je dovolj močno, da premaga na videz še tako nemogoče prepreke.

Režija: Denisa Grimmová & Jan Bubeníček
Produkcija: Fresh Films & Hausboot (CZ), Les Films du Cygne (FR), Animoon (PL), Cinemart (SK)

Leto produkcije: 2021

Scenarij: Alice Nellis & Richard Malatinský po romanu Ive Procházkove

Dolžina: 87 min
Tehnika: lutkovna stop animacija v kombinaciji s 3D in CGI

Vladimír Lhoták

Vladimír Lhoták je diplomiral na FAMU v Pragi, študiral pa je tudi na avdiovizualnem programu Sorbonne Nouvelle (Paris 3). Opravil je delavnico za producente EAVE. Kot producent se je podpisal pod ustvarjalne dokumentarce Hotelier (2013), Jenica & Perla (2015) in Jiří Trnka – A Long Lost Friend (2019) ter pod kratki film Austerlitz Advent (2017). Je tudi soustanovitelj produkcijske hiše Hausboot s sedežem v Pragi, v okviru katere prvenstveno nastajajo filmi, serije in interaktivne vsebine s poudarkom na animaciji, ustvarjalnih dokumentarcih, igranih projektih z vizualnimi učinki in transmedijskih žanrih. Hausboot sodeluje tudi pri nastajanju celovečerne stop-animacije Myši patrí do nebe/Even Mice Belong in Heaven. Vladimir je poleg tega producent v uveljavljeni produkcijski hiši Fresh Films, ki sodeluje z nadarjenimi mladimi češkimi ustvarjalci.

Jan Bubeníček

Jan Bubeníček je diplomiral na FAMU v Pragi, v ateljeju Břetislava Pojarja. Udeležil se je tudi delavnic na filmskem festivalu v Shintoku, na festivalu animiranega filma v Kobeju, na Univerzi za umetnost in oblikovanje v Kjotu, na Šoli za film v Jamagati in na Univerzi za umetnost in oblikovanje v Tokiu, zadnje kot mentor. Njegov film The Three Fuo se je na festivalu v Cannesu uvrstil med Kodakove evropske talente. Njegova filmografija vsebuje odmevne kratke filme Lewis’ Watch, The Three Fuo and The Pirate. Njegov celovečerni prvenec Murderous Tales je izšel leta 2016. Bubeníček ima tudi veliko izkušenj z računalniško grafiko in vizualnimi učinki, saj je bil več let vodja oddelka za 3D v praškem z emmyji nagrajenem studiu Universal Production Partners.

Aneta Ozorek

Aneta je umetniška direktorica Festivala animiranega filma Kaboom, filmska kuratorica in pedagoginja. Ima bogate izkušnje s prirejanjem filmskih dogodkov, filmskovzgojnih delavnic, razstav in festivalov na poljskem in evropskem trgu. Je programska svetovalka Filmskega festivala Kino v supergah v Varšavi ter kuratorica filmskega programa na Festivalu ulične umetnosti v Katovicah. Je tudi poljska ambasadorka v odboru evropskih nagrad za animacijo emile ter članica Evropskega združenja za otroški film in odbora zveze Short Film Conference. Kot članica žirije je sodelovala na številnih festivalih, med katerimi so Berlinale, Filmski festival v Odenseju, Anibar, Primanima, Festival kratkega filma v Dresdnu, Filmski festival v Zlinu in Baltic Pitching Forum.

Dogodek je del CEE Animation Experience @AnimatekaPRO.