Drugi sklop Poletne Animateke!

03.08.2021

Ta teden se nam obeta drugi, avgustovski del Poletne Animateke, ki bo prinesla 3 večere avtorske animacije iz vseh vetrov, pa tudi delavnico risanja s svetlobo.

V avgustovskem sklopu se bodo na Letnem kinu Slovenske Kinoteke zvrstila dva programa kratkih animiranih filmov iz arhivov hrvaške animacije in sodoben hrvaški celovečerec.

Celoten program Poletne Animateka najdete tu.

 

Tokrat pa bi vam radi podrobneje predstavili program, ki nas čaka v avgustu.

Bal, Baltazar, Bal, Baltazar, Baltazar! V četrtek, 5. 8. bo ob 21:30 na sporedu Letnega kina Slovenske kinoteke program Hrvaška na obisku: Profesor Baltazar (7+). Prikazali bomo kar 8 epizod iz prve sezone legendarne animirane serije, ki so jo v studiu Zagreb film animirali med letoma 1967 in 1978. Med drugim bomo Baltazarja videli, kako iznajde čudežne čevlje, kako pomaga Slonu Koku, kje sreča plešočega miška Igorja in kako poskrbi za izmenjavo morskega svetilničarja in alpskega jodlarja in še mnoge druge prigode slovitega znanstvenika.

V četrtek, 5. 8. vas po prvem avgustovskem večeru animacij vabimo tudi na Delavnico risanja s svetlobo (10+), ki bo potekala med 22:30–23:30 na Muzejski ploščadi Metelkova.

V petek, 6. 8. si bomo ob 21:30 na Letnem kinu Slovenske kinoteke lahko ogledali program Hrvaška na obisku: Zlata doba Zagreb filma (14+). Gre za najboljše, mednarodno nagrajevane filme zagrebške šole animiranega filma. Od animirane klasike Surogat Dušana Vukotića in Don Kihota Vladimira Kristla, ene najbolj abstraktnih impresivnih stvaritev zagrebške šole, pa vse do Šole hoje Borivoja Dovniković-Bordoja in z glasbo navdahnjene Satiemanie Zdenka Gašparovića.

V soboto, 7. 8. ob 21:30 Poletno Animateko na Letnem kinu Slovenske kinoteke zaključujemo s še enim programom Hrvaške na obisku, z izjemnim celovečercem Naključno razkošje prosojnega vodnega rebusa (14+) Daliborja Barića. Film je eksperimentalno animirani prvenec nadobudnega hrvaškega vizualnega umetnika, ki širi meje filmske naracije.

Martin se je poskusil zoperstaviti sistemu, zdaj je na begu. Sara je konceptualna umetnica. Skupaj se pridružita revolucionarni komuni na podeželju, a jima je na sledi policija. Inšpektor Ambrož ve, da so prava vprašanja pomembnejša od odgovorov. Kajti morda nič od tega ni res.

»Ko ljudje slišijo, da gre za eksperimentalni film, dolg več kot eno uro, je pogost odziv: »O, moj bog, ne!« Največji izziv je bila likovna podoba: začel sem s kolažem, a sem nato pri nekaterih delih uporabil rotoskopijo in tako dalje. Bilo je podobno ustvarjanju srednjeveškega rokopisa, ki mu dodajaš nove in nove plasti. Pod različico, ki jo vidite, se skriva še veliko drugih!”

– Dalibor Barić (v intervjuju za cineruopa.org)

Trailer:


Toplo vabljeni na še zadnje projekcije Poletne Animateke!