Animirane ženske

Razstava AR portretov, kuratorica: Manu Weiss (CH)

Namen razstave Animirane ženske je posvetiti pozornost uveljavljenim in obetavnim animatorkam, ki se identificirajo kot ženske. Razstava predstavlja, slavi in povzdiguje žensko odličnost v animaciji z animiranimi avtoportreti profesionalnih umetnic z različnih koncev sveta, pri čemer preseli staro prakso avtoportretiranja v sodobni čas žepnih računalnikov, animiranje pa združi z najnovejšo tehnologijo. Portreti animiranih žensk oživijo po zaslugi plasti obogatene resničnosti (AR). Sedem izbranih portretov premika in širi meje tradicionalnega; so nenavadni, igrivi, zabavni za raziskovanje in bodo vizualno obogatili tudi ulice Ljubljane. Vseh 20 izbranih del pa najdete spodaj.

Aktiviraj animirani portret

1. Namesti brezplačno aplikacijo Eyejack.
2. Poskeniraj QR-kodo.
3. Usmeri telefon v portret.

Aira Joana

Animatorka, Švica

Aira Joana se strastno navdušuje nad rastlinami in je nora na pse. To dvoje tudi rada animira, sicer pa zna narisati še marsikaj drugega!

Alys Scott-Hawkins

Umetnica, Velika Britanija

Alys je umetnica, ki se ukvarja z risbo in animiranim dokumentarnim filmom. Njena dela so bila prikazana in nagrajena na festivalih, kot so Annecy, Tricky Women, Stuttgart in Krok.

Anja Paternoster

Animatorka, Slovenija

Anja Paternoster je študentka Akademije umetnosti v Novi Gorici. Rada združuje različne medije, kot so animacija, film, fotografija in klasična umetnost, ter raziskuje različne tehnike, da lahko ustvari kaj novega.

Urša Čuk

Ustvarjalka gibljive grafike in grafična oblikovalka, Slovenija

Urša je animatorka in vizualna umetnica samoukinja iz Ljubljane. Na Zemlji dela kot ustvarjalka gibljive grafike in grafična oblikovalka. V širnem vesolju potuje po neznanih dimenzijah in ustvarja vizualno umetnost.

Eva Munnich

Ilustratorka, oblikovalka likov, Velika Britanija

Eva je študirala film na umetniški fakulteti v Nemčiji se po diplomi ukvarjala z animacijo v korporativnem okolju. Pred tremi leti se je preselila v London, tam odkrila živahno in cvetočo umetniško sceno ter se preusmerila v ilustracijo in oblikovanje likov. Lanskoletno sodelovanje v programu Pictoplasma Academy jo je spodbudilo, da zdaj raziskuje ilustracijo in oblikovanje likov v tradicionalnih medijih, 2D in tudi 3D. S pisanimi in igrivimi deli se trudi k vsaki temi pristopiti lahkotno, njeni liki pa se s svetom soočajo z velikim nasmehom na obrazu.

Gaja Jenko Mihelič

Animatorka, Slovenija

Gaja je študentka prvega letnika Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, strastna animatorka in ljubiteljica filma. Srce ji zapoje ob gibljivih slikah in zapleše, ko jih spravi v gibanje.

Goga Mason

Animatorka, ilustratorka, Italija

Goga Mason je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost Brera v Milanu in se specializirala za animacijo in ilustracijo na Ècole de Recherché Graphique (ERG) v Bruslju, večino najdragocenejšega znanja pa je pridobila pri animatorju Juri Bogusavskem v Moskvi. Obožuje barve in podobe v gibanju v vseh mogočih oblikah ter nepredvidljiva občutja, ki jih vzbuja živa animacija. Že več let sodeluje z Alessandrom Fiorinom Damianijem (DENSO), ki zanjo ustvarja zvoke, glas in ritme.

Holliday Horton

VR-umetnica, animatorka, ZDA

Holliday je mnogostranska umetnica in animatorka, ki uporablja navidezno resničnost za oblikovanje ter obogateno resničnost za prikazovanje. Njen cilj je ustvarjati izvirna umetniška dela, ki posnemajo različne ravni zavesti, s tem pa omogočiti gledalcem izkušnjo spremenjenega stanja potopitve. Holliday se je rodila in odraščala v San Diegu v Kaliforniji. Na UCSD je diplomirala iz vizualne umetnosti (filma, animacije), nato pa je kot animatorka in umetniška direktorica delala v industriji videoiger in na svet pospremila več kot 10 najuspešnejših Sonyjevih iger za PlayStation. Po Sonyju je ustanovila podjetje za videoigre RedZone Interactive, ki ga je leta 2001 kupila skupina Sony Computer Entertainment America. Holliday je s tem postala ena najbolje plačanih ustvarjalk v industriji videoiger.

Jasmine Forbes

Umetnica, VB

Jasmine ima 22 let ter živi in dela v Darlingtonu v Veliki Britaniji. Ustvarja podobe in tipografijo iz sistemov predmetov, med drugim iz sestavnih delov za ure in odvrženih ali izgubljenih kovinskih predmetov. Uporablja, kar je pri roki, kar je običajno in spregledano, a po obliki edinstveno. Navdihujejo jo brikolaž, ljudska umetnost in njen preporod v modernizmu.

Justyna Kossakowska

Animatorka, Poljska

Študentka umetnosti, Poljakinja, 27 let, zaljubljena v animacijo in grdo oblikovanje.

Laura Ibáñez López

Animatorka, vizualna umetnica, Španija

Laura Ibáñez López se je nedavno vrnila v Španijo, kjer je leta 2014 diplomirala iz likovne umetnosti. Zadnjih pet let je živela v Belgiji, kjer je bila na umetniški akademiji KASK v Gentu magistrska študentka animiranega filma. Zanimajo jo risanje, jedkanje in mešana tehnika. Namen njenega dela določijo ljudje, ki jo obkrožajo, in prostori, ki jih naseljuje. Pri ustvarjanju izhaja iz opazovanja ljudi in vsakdanjih prostorov. Trenutno pripravlja kratki film in opazuje svojo dnevno rutino.

Lea Vučko

Filmska ustvarjalka, Slovenija

Lea je diplomirala iz vizualnih komunikacij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, do magisterija iz iste smeri pa ji manjka samo še magistrska naloga. Po študiju se je usmerila v animacijo in sodelovala pri projektih, kot so Princ Ki-ki-do Grege Mastnaka (2015), Podlasica Timona Ledra (2016), lutkovna predstava Nekje drugje v režiji Tima Grabnarja za Lutkovno gledališče Ljubljana (2017) ter Oranžna je nova črna Špele Čadež (2017), projekt po naročilu Neflixa in londonskega studia The Smalls. Zdaj pripravlja svoj prvenec Legenda o Zlatorogu.

Meta Mežan

Umetnica, ilustratorka, Slovenija

Meta Mežan je bila rojena leta 1994 v Ljubljani. Trenutno zaključuje dodiplomski študij likovne umetnosti in ilustracije na Univerzi v Coventryju v Veliki Britaniji. Za študij v tujini je pridobila štipendijo ministrstva za kulturo. Pri svojem delu se večinoma ukvarja z vsakdanjim življenjem. Zanimata jo bizarna in absurdna filozofija ter ideja različnih dimenzij in možnosti. Vse to lahko v različnih kombinacijah najdete v njenih delih.

Michaela Mueller

Animatorka, Švica

Michaela Mueller je animatorka in živi v Švici.

Nathalia Okimoto

Animatorka, ilustratorka, Brazilija

Nathalia Okimoto je ustvarjalka, animatorka, učiteljica, ilustratorka in mati dveh otrok iz Sao Paula. Verjame v oblikovanje kot orodje pripovedi in v pripoved kot orodje dobre zamisli.

Sarah Rothenberger

Animatorka, Švica

Animatorka in ilustratorka, ki živi v Zurichu.

Sine & Imge Özbilge

Filmski ustvarjalki, Belgija

Sestri režiserki Sine in Imge Özbilge pri skupnem delu druga drugi nastavljata ogledalo. Poigravata se z medijem animacije, razmerjem 16:9, digitalno instalacijo ter rabo mešane tehnike, pri čemer raziskujeta nove konotacije in slogovne oblike. Pri pisanju konceptov Sine pozornost usmeri v psihološki vidik in podzavest, Imge pa reflektira družbene bizarnosti. Režijski dvojec je skupaj ustvaril  nagrajena kratka filma Camouflage (svetovna premiera na filmskem festivalu v Cannesu leta 2017) in #21xoxo (svetovna premiera na filmskem festivalu BFI v Londonu leta 2019), zdaj pa bo luč sveta ugledal njun najnovejši kratki film Mosaic.

Veronika Burger

Ilustratorka, grafična oblikovalka, Slovenija

Veronika je ilustratorka in grafična oblikovalka iz Slovenije. Rada ustvarja ilustracije in animacije, ki so pisane, podrobne in polne življenja. Je v zadnjem letniku študija multimedije na Univerzi v Ljubljani. Poleg ilustracije obožuje ročne spretnosti, kot sta šivanje in keramika. Skratka, nikoli je ne boste videli praznih rok.

Wiola Sowa

Filmska ustvarjalka, Poljska

Filmska režiserka z doktoratom iz filmske umetnosti. Študirala je na Akademiji za likovno umetnost v Krakovu in Filmski šoli v Lodžu. Akademsko kariero razvija na Inštitutu za medijske umetnosti Pedagoške univerze v Krakovu. Je dvakratna prejemnica štipendije poljskega ministrstva za kulturo in narodno dediščino ter prejemnica umetniške štipendije mesta Krakov in štipendije Goethe Inštituta. S svojimi filmi je osvojila več kot dvajset nagrad.

Žoel Kastelic

Novomedijska umetnica, Slovenija

Rojena leta 1995 v Ljubljani. Študentka videa in novih medijev tretjega letnika Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Od leta 2015 ustvarja kratke neodvisne animirane filme v tehnikah stop animacije in tradicionalne risane animacije.

V sodelovanju z: