AnimatekaPRO Pitch 2020

Četrto poglavje tekmovanja Animateka PRO Pitch bo potekalo 1. decembra v sklopu 17. izdaje Mednarodnega festivala animiranega filma Animateka (30. november–9. december 2020). Zaradi posebnih okoliščin bo dogodek izveden v spletnem okolju z vnaprej posnetimi predstavitvami projektov.

Namen tekmovanja je promovirati nove kratke, največ 20-minutne animirane filme iz držav nekdanje Jugoslavije ter jim ponuditi odskočno desko na začetku njihove poti.

Projekti, izbrani za predstavitev v sklopu tekmovanja AnimatekaPRO Pitch 2020, so:

  • Child in Me, Andjela Joković, Andrijana Sofranić Šućur (NANA 143), Srbija;
  • Diogenes, Krste Gospodinovski, Zharko Ivanov (Flip Book Productions), Severna Makedonija;
  • Leptir, Sunčana Brkulj, Laura Martinović in Hana Tintor (Adriatic Animation), Hrvaška;
  • Leopold, Igor Ćorić (Artrake), Srbija/Avstralija;
  • Luknje, Sofiya Kruglikova, Andrej Kamnik (ALUO, Univerza v Ljubljani), Slovenija;
  • Switch, Dalibor Rajninger, Vessela Dantcheva (Compote Collective), Srbija/Bolgarija.

Spletno usposabljanje in priprave bo vodil strokovni mentor Matthieu Darras (First Cut Lab, Francija). Udeležencem bo pomagal izpiliti podrobnosti, z njimi premlel prednosti in šibke točke njihovih projektov ter najboljše strategije za izvedbo 5-minutne video predstavitve.

Člani naše odlične žirije bodo projekte ocenili ter avtorjem podali povratne informacije kot popotnico za nadaljnji razvoj. Člani žirije tekmovanja AnimatekaPRO Pitch 2020 so Anna Vašová (13ka, Češka), Luce Grosjean (MIYU Distribution, Francija) in Maja Zupanc (Invida, Slovenija).

Dva člana ekipe zmagovalnega projekta bosta prejela vabilo na CEE Animation Forum 2021.

Dogodek organizira Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta v partnerstvu s CEE Animation Forumom in v sodelovanju z Društvom slovenskega animiranega filma.

AnimatekaPRO Pitch 2020: žirija

Luce Grosjean

Luce Grosjean je leta 2014 ustanovila distribucijsko podjetje Sève Films, katerega poslanstvo je promocija študentskih filmov na festivalih animiranega filma ter mladih nadarjenih režiserjev. Leta 2017 je z Miyu Productions zasnovala podjetje Miyu Distribution, ki se ukvarja s festivalsko distribucijo in mednarodno prodajo. Leto 2018 je bilo zanje izjemno uspešno: med filmi, ki jih je distribuirala Luce, so bili nominiranca za oskarja Negativni prostor in Garden Party, dobitnik kristala v Annecyju Bloeistraat 11 ter film Po čike grem, ki je bil nagrajen v Locarnu.

Anna Vášová

Anna Vášová je začela poklicno pot kot dramaturginja na češki televiziji, predavateljica na Akademiji uprizoritvenih umetnosti ter scenaristka za gledališče, televizijo in radio. Pozneje je postala vodja produkcijskega oddelka pri Barrandov Studios ter programska direktorica češke televizije. Od tam se je za 15 let preselila na sedež mreže Eurovision v Ženevi, kjer je koordinirala več kot 50 koprodukcij, pri katerih je sodelovalo 86 televizijskih postaj v 56 državah. Po vrnitvi v Prago leta 2015 je Anna postala članica svetovalnega odbora direktorja češke televizije in umetniškega odbora FAMU; vodila je tudi dva sektorja projekta Visegrad Animation Forum. Nato se je vrnila k neodvisni scenaristiki, svetovanju drugim scenaristom in mentoriranju. Leta 2018 je z mlado producentko Karolino Davidovo ustanovila produkcijsko hišo za animirani film 13ka (13ka.eu). Odtlej deluje kot producentka, scenaristka in dramaturginja. Občasno predava na FAMU, deluje kot strokovna svetovalka za program MEDIA ter kot mentorica ali članica žirij sodeluje na festivalih in delavnicah.

Maja Zupanc

Maja Zupanc je producentka v animacijskem studiu Invida. Po diplomi na Fakulteti za družbene vede leta 2010 je kot vodja projektov in urednica delala za različne televizijske postaje. Leta 2015 je režirala in producirala dokumentarni film Izpeljanka, ki govori o ameriški kulturi v Sloveniji. Je soustanoviteljica in sovoditeljica filmskega podkasta Film Flow, ki je namenjen kritičnim debatam o umetniški filmski produkciji. Temu je sledil še drugi podkast Slo Flow, ki se posveča slovenskim filmskim ustvarjalcem. Maja od leta 2017 dela v studiu Invida, kjer producira kratke animirane filme (Mišja hiša) in televizijske serije za otroke (Tako zraste …).

AnimatekaPRO Pitch 2020: mentor usposabljanja

Matthieu Darras

Matthieu Darras je zasnoval in vodi več programov razvoja filmov in talentov, ki jih izvajajo po vsem svetu, med njimi First Cut Lab, Pop Up Film Residency in Full Circle Lab. Pred tem je ustanovil in vodil Evropsko mrežo mladega filma NISI MASA, pisal za filmsko revijo Positif in bil umetniški direktor TorinoFilmLaba. Darras je delal za največje evropske filmske festivale: kot selektor Tedna kritike je sodeloval s festivalom v Cannesu, kot svetovalec z beneškim filmskim festivalom, kot delegat pa s festivalom v San Sebastiánu. Bil je tudi umetniški direktor filmskega festivala v Bratislavi.