Funan

Denis Do

Francija, Luksemburg, Belgija, Kambodža , 2018, dcp, 86'''

V francoščini in angleščini s slovenskimi podnapisi

 

Chou v Phnom Penhu živi idilično življenje vse do usodnega jutra leta 1975, ko Rdeči Kmeri pahnejo Kambodžo v norijo grozot in preženejo ljudi v taborišča. Na poti se mora Chou soočiti z bolečino ob lastni nemoči. Ko se v množici loči od nje štiriletni sin, se ji poruši svet, a upanja ne izgubi nikoli. Funan s pretresljivo silovitostjo pripoveduje o boju mlade matere, da bi rešila svojega sina in v dobi barbarstva spet združila in zaščitila svojo družino.

 

Režija: Denis Do

Scenarij: Denis Do, Magali Pouzol, Elise Trinh 

Umetniški direktor: Michael Crouzat

Animacija: Emilie Nhils Almaida, David Bols

Glasba: Thibault Agyeman

Montaža: Laurent Prim

Glasovi: Bérénice Béjo, Louis Garrel

Producenti: Sébastien Onomo, David Grumbach, Annemie Degryse, Louise Génis Cosserat, Justin Stewart

Produkcija: Les Films d'Ici, Epuar, Bac Cinema, Lunamine

Distribucija v Sloveniji: FIVIA – Vojnik 

 

Zgodba filma se odvija v Kambodži tik po 17. aprilu 1975, ko Rdeči Kmeri prevzamejo oblast in vzpostavijo avtoritarni režim. Okrutna revolucija, v kateri pravo ne velja več, spremeni državo v komunistično idejo popolne družbe. Kot v vsaki avtokratski državi se razrašča paranoja, kar privede do pobijanja vseh, ki so označeni za izdajalce. Prevzem oblasti in revolucija razblinita upe, ki jih je pred tem vzbudil preporod kamboške kulture, gospodarstva in industrije. Zlata doba se nenadoma sprevrže v najmračnejšo moro.

 

Funan je zgodba o družini. O ženski ... Moji materi. [...]

Za animacijo sem se odločil, ker je to moja strast. Poleg tega mi je ljubše, da je moja mama narisana, kot da bi jo igrala resnična igralka, saj to prinaša večjo univerzalnost. Junakinja filma je Kambodžanka, vendar je predvsem ženska. Mati. Če želiš pritegniti gledalca z zornim kotom, ki ima podlago v resničnosti, je animacija popoln medij. Film je realističen, a ohranja prostor za interpretacijo. Pretanjeno izziva in izvablja.

- Denis Do

 

Nagrade (izbor):

- kristal za najboljši celovečerni film, Mednarodni festival animiranega filma v Annecyju, 2018

- nagradi za oblikovanje zvoka in scenarij za celovečerni film, Evropske nagrade za animacijo Emile 2018

- velika nagrada in nagrada občinstva, Festival Animacija je film, Los Angeles, 2018

Predvajanja

V procesu zagotavljanja najvišje kakovosti storitev vaše podatke upravljamo z največjo skrbnostjo in upoštevamo najvišje standarde, ki jih določajo evropske uredbe ter slovenska zakonodaja. Pravilnik o varstvu podatkov

Pravilnik o varstvu podatkov