Slavna medvedja zasedba Sicilije / La fameuse invasion des ours en Sicile / The Bears' Famous Invasion of Sicily

Slavna medvedja zasedba Sicilije / La fameuse invasion des ours en Sicile / The Bears' Famous Invasion of Sicily

V francoščini s slovenskimi in angleškimi podnapisi, pripovedovanje v slovenščini

 

Za tiste, ki imajo radi smeh, solze, legende in dogodivščine: Gedeone, pripovedovalec in glasbenik, princ komedije dell’arte, ter njegova pomočnica, deklica Almerina, pripovedujeta zgodbo o Siciliji pred davnimi časi, ko so na planinah živeli medvedje. Kralj medvedov Léonce se v reki igra s sinom Toniem. Mladiček Tonio naenkrat izgine, ugrabijo ga lovci. Da bi ga našli, medvedje napadejo dolino, kjer živijo ljudje. S pomočjo čarovnika in medvedov Léonce najde svojega sina in prevzame oblast v človeški deželi, vendar kmalu spozna, da medvedje ne morejo živeti v deželi ljudi.

 

Režija: Lorenzo Mattotti 

Avtor knjižne predloge Dino Buzzati

Scenarij: Thomas Bidegain, Jean-Luc Fromental, Lorenzo Mattotti

Grafična zasnova: Lorenzo Mattotti

Glasba: René Aubry

Montaža: Nassim Gordji Tehrani, Sophie Reine

Glasovi: Leila Bekhti, Thomas Bidegain, Jean-Claude Carrière, Beppe Chierichi, Arthur Dupont, Thierry Hancisse de la Comédie Française 

Producenta: Valérie Schermann, Christophe Janković

Produkcija: Prima Linea Productions, France 3 Cinéma, Pathé, Indigo Film with Rai Cinema

Distribucija v Sloveniji: FIVIA – Vojnik

 

Priznani italijanski ilustrator, avtor stripov in animator Lorenzo Mattotti je film posnel po knjižni klasiki Dina Buzzatija iz štiridesetih let preteklega stoletja. Film sledi grafičnemu slogu knjige, z nadgrajeno izvirno estetiko, ki ponuja gledalcu na velikem platnu izjemen užitek.

Začeli smo zelo zagnano. Najprej se nam je zdelo, da bi lahko nastal manjši, zelo preprost film z manjšim poudarkom na vizualnem. Potem pa smo čedalje bolj ugotavljali, da je to močna zgodba s številnimi spektakularnimi elementi in smo se prilagodili tej viziji. A izdelati tako bogato in spektakularno končno podobo je bilo precej zapleteno. Šli smo korak za korakom. Vse leto smo se trudili ustvariti 3D film in z dvema različnima ekipama izdelali dva kratka predstavitvena napovednika v 3D, nazadnje pa smo ugotovili, da bi bil proces v taki kakovosti, ob vsej scenografiji in podrobnostih, predrag. Ne bi si ga mogli privoščiti.

Opažam, da se ustvarjalni ljudje bojijo barv. Malo je takih, ki uživajo v rabi barv. Meni se je to vedno zdelo zabavno. Glavnega oblikovalca sem prosil, naj uporablja močne barve, naj se ne boji, in naj tu in tam doda kaj svetlobe. Barve so svetloba. Podobe je vedno treba poudariti s svetlobnimi učinki. Ne bi nas smelo biti strah te rdeče ali tiste rumene. Barve so energija. Izražajo pozitivno energijo. Ne prenesem, da pri nekaterih animiranih filmih ne vedo, katere barve bi uporabili, in smo zato obsojeni na rumenorjavo.

- Lorenzo Mattotti 

 

Nagrade (izbor):

- nominacija za nagrado v sekciji Posebni pogled, Filmski festival v Cannesu, 2019

- nominacija za najboljši celovečerni film, Mednarodni festival animiranega filma v Annecyju, 2019

- nominacija za najboljši animirani celovečerec, Filmski festival v Locarnu, 2019

- nominacija za najboljši animirani celovečerec, Evropski festival fantastičnega filma v Strasbourgu, 2019

- nominacija za zlatega giradilla, Festival evropskega filma v Sevilli, 2019

Predvajanja

V procesu zagotavljanja najvišje kakovosti storitev vaše podatke upravljamo z največjo skrbnostjo in upoštevamo najvišje standarde, ki jih določajo evropske uredbe ter slovenska zakonodaja. Pravilnik o varstvu podatkov

Pravilnik o varstvu podatkov