Kamenje v mojih žepih / Rocks in My Pockets

Kamenje v mojih žepih / Rocks in My Pockets

Signe Baumane

Latvija, ZDA, 2014, hd, 88:

V angleškem jeziku s slovenskimi podnapisi 

 

Latvija ob koncu 20. let prejšnjega stoletja. Lepo, izobraženo dekle po imenu Anna se zaljubi v 30 let starejšega drznega podjetnika. S poroko pa pride hudo ljubosumje in podjetnik Anno skrije v gozd, daleč od drugih moških, kjer mu rodi osem otrok. Latvijo tedaj najprej hudo prizadene velika gospodarska kriza, potem utrpi vdore Sovjetov, nacistov, pa spet Sovjetov. A Anna je steber, ki kljubuje vsem preizkušnjam, vzgaja otroke in jih uči skrivnosti preživetja v gozdu. Toda nekaj je z njo hudo narobe. 

 

Režija: Signe Baumane

Scenarij: Signe Baumane

Animacija: Signe Baumane

Montaža: Wendy Cong Zhao

Glasba: Kristian Sensini

Zvok: Weston Fonger

Glas: Signe Baumane

Producent: Signe Baumane

Koproducent: Sturgis Warner

Produkcija: Rock in My Pockets, Locomotive Productions

Distribucija: New Europe Film Sales

 

Leta pozneje mlada umetnica Signe vpraša očeta: »Kako je umrla moja babica?« Oče se odgovoru izmika. Enako njegovih sedem bratov in sester. Signe močno sumi, da je Anna storila samomor. Skozi družinske zgodbe so vselej pronicali namigi na duševno bolezen. Tudi Signe trpi zaradi depresije, z neuravnovešenostjo pa se spopadajo še tri njene sestrične. Bi utegnila biti med Anno in štirimi vnukinjami povezava?

Signe nas v kljubovanju stigmi, ki mnoge utiša, odpelje globoko pod površje svoje depresije, kjer se želi soočiti z družinskimi demoni. V nasprotju s sestričnami najde trdno oporo v animaciji in umetnosti.

 

Ustvarjanje filmov zame ni nadomestek za terapijo; ustvarjam jih zato, da ljudem ponudim svoj pogled na svet, da jih spodbudim k drugačnemu razmišljanju, da jih pritegnem v dialog, ob tem pa jih, upam, tudi zabavam. Zdaj znam bolje ubesediti, kakšni natančno so moji simptomi, saj Kamenje v mojih žepih obsega šest kamnov, od katerih vsak predstavlja enega od simptomov depresije, poimenovati pa sem jih morala sama. Ko me zdaj preveva neki občutek, rečem: Aha, danes me muči kamen strahu! Ob pripravah na ta film sem se brez dvoma začela bolj zavedati simptomov svoje depresije. V filmu nastopata dva fantazijska lika – bitje, ki živi v reki in predstavlja željo po smrti, in bitje, ki živi v gozdu in predstavlja željo po življenju. Svojih vsakodnevnih bojev nisem še nikoli izrazila tako preprosto – imam željo po življenju, in ta me varuje pred željo po smrti. Med njima poteka boj zame. Ko sem ti dve želji upodobila, sem bolje videla, katera prevladuje in kdaj. Želja po življenju iz dneva v dan zmaguje. Vsaj za zdaj.

- Signe Baumane

 

Nagrade (izbor):

- nagrada ekumenske žirije (posebna omemba), nagrada FIPRESCI, Filmski festival v Karlovih Varih, 2014

- najboljši animirani celovečerec, najboljši scenarij, najboljši režiser (animiranega celovečernega filma), Latvijski nacionalni filmski festival, 2014

- najboljši animirani celovečerni film, Animator, 2014

- najboljši celovečerec, Mednarodni filmski festival 2ANNAS, Riga, 2014

 

Predvajanja

V procesu zagotavljanja najvišje kakovosti storitev vaše podatke upravljamo z največjo skrbnostjo in upoštevamo najvišje standarde, ki jih določajo evropske uredbe ter slovenska zakonodaja. Pravilnik o varstvu podatkov

Pravilnik o varstvu podatkov