Rastko Ćirić

Rastko Ćirić

Srbija

Rastko Ćirić (1955, Beograd, Srbija) je diplomiral in tudi doktoriral na Fakulteti za uporabne umetnosti Univerze za umetnost v Beogradu. Na isti Fakulteti je redni profesor za ilustracijo in animacijo, poleg tega je od oktobra 2015 prorektor Univerze za umetnost v Beogradu. Prav tako na Fakulteti za uporabne umetnosti je osnoval animacijo kot predmet in leta 2006 tudi studio za animacijo. Je vodja programa digitalne umetnosti, ki je del interdisciplinarnega doktorskega študija na beograjski Univerzi za umetnost, bil je profesor animacije in vodja oddelka za animacijo na filmski šoli Dunav Film v Beogradu (1996–2006).

Ukvarja se z grafičnim oblikovanjem (ilustracijo, logotipi, plakati, ex librisi, stripi), animacijo, glasbo in grafično umetnostjo.

Svoja dela je predstavil na 44 samostojnih razstavah, je avtor 14 animiranih filmov, med drugim Tango Ragtime (1985); The Tower of Babel (1988, Zagreb Film); Ogres and Bogies (1989); Farty (1993); Invisible and Poorly Visible Animal Species (1998); Metamorph (2005); Fantasmagorie (2008). Prejel je okrog 70 nagrad, od tega 30 za animirane filme.

Kot ilustrator je sodeloval z New York Times Book Reviewjem, je ustanovitelj in urednik knjižne izdaje in revije Signum, ki izhaja na Fakulteti za uporabne umetnosti v Beogradu.

Je tudi avtor dveh glasbenih albumov, posvečenih the Beatles, The Rubber Soul Project.

Je ustanovitelj in umetniški vodja beograjskega festivala evropske študentske animacije FESA (2012) in član organizacij ULUPUDS, ASIFA, BEC, Art Directors Club Serbia.

Filmi na animateki

V procesu zagotavljanja najvišje kakovosti storitev vaše podatke upravljamo z največjo skrbnostjo in upoštevamo najvišje standarde, ki jih določajo evropske uredbe ter slovenska zakonodaja. Pravilnik o varstvu podatkov

Pravilnik o varstvu podatkov