Nagrade

Velika nagrada mednarodne žirije

Denarno nagrado v višini 1000 evrov podeljuje Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta. Prejme jo film:

 

splendidamoarte

 

Blažena naključna smrt / Splendida Moarte Accident / The Blissful Accidental Death

Sergiu Negulici (ABIS STUDIO, RENIFORM)

ROMUNIJA, 2016, HD, 15'11''

 

Mladenič v starinarnici najde zanimivo risbo, ki na zadnji strani skriva 70 let staro ljubezensko pismo. Ko odkrije, da je zdaj 105-letna avtorica risbe še živa, in ker je odločen, da pride skrivnosti do dna, se poda na nenavadno pot. Ta naj bi naposled pripeljala do slikarke, ki je na začetku 20. stoletja prijateljevala s številnimi pomembnimi romunskimi umetniki.

 

Utemeljitev žirije: Vizualno prepričljiv film prinaša sporočilo o življenju kot arbitrarnem potovanju, ki ga prekinjajo nepričakovani trenutki. Z brezhibno izvedbo tvegane tehnike nas popelje na pot po dadaistični poeziji ter nas opominja, da je življenje blaženo naključje.

 

 

 

Nagrada občinstva :D'SAF!

Denarno nagrado v višini 1000 evrov podeljuje Društvo slovenskega animiranega filma. Prejme jo film:

 

box

 

Celica/ The Box

Dušan Kastelic (BUGBRAIN, RTVSLO)

SLOVENIJA, 2016, HD, 12’13’’

 

Življenje v celici je dolgočasno in turobno – dokler nekega dne sredi prostora ne vzklije nov deček! Otrok je povsem drugačen od drugih naseljencev celice, v nasprotju z bitji s ploskimi glavami je namreč srečen, živahen in radoveden. Ko odrašča, gre ploskoglavim sosedom čedalje bolj na živce. In potem jim nekoč dobesedno zraste čez glavo.

 

 

 

Mladi talent, nagrada Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici in Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani

Denarno nagrado v višini 1000 evrov skupaj podeljujeta Akademija umetnosti Univerze v Novi Gorici in Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani. Prejme jo film:

 

ooze

 

Ooze

Kilian Vilim (LUCERNE UNIVERSITY OF APPLIED SCIENCES AND ARTS)

ŠVICA, 2017, HD, 5’29’’

 

Postrešček v dvigalu se v vsakdanjem življenju bori z osamljenostjo in ponavljajočim se prevažanjem gor in dol. Ko hoče pritegniti pozornost gostov, ga doleti povsem drugačno, neprijetno srečanje s samim sabo.

 

Utemeljitev žirije: Odločitev med dvema finalistoma je bila izredno težka. Vendar smo se na koncu odločili za film, ki je uspel pritegniti pozornost vseh nas z dobro vizualizacijo originalne zgodbe, v katero smo se močno vživeli in občutili avtorjevo sporočilo. Tesnobo, ki jo prikazuje film, smo še bolje občutili skozi učinkovito uporabo planov in kadrov ter dobro sinhronizacijo zvoka in slike. Poleg vsega omenjenega je bila vrhunska tudi izbira tehnike, ki je naredila animacijo tekočo in igrivo.

 

 

 

Nagrada otroške žirije Slon

Denarno nagrado v višini 1000 evrov podeljuje Društvo za izvajanje filmske vzgoje Slon. Prejme jo film:

 

jezeva

 

Ježeva hiša / Ježeva Kuća / Hedgehog's Home

Eva Cvijanović (BONOBOSTUDIO, NFB)

KANADA, HRVAŠKA, 2017, HD, 10’08’’

 

V bujnem, živahnem gozdu živi jež. Večina drugih živali ga spoštuje in mu zavida, četverici nenasitnih zverin pa gre njegova neomajna predanost domu pošteno v nos. Skupaj odkorakajo proti ježevemu bivališču in sprožijo napeto soočenje, polno bodic.

 

Utemeljitev žirije: Film nas je zelo navdušil s svojo zgodbo, ki izvira iz poznane hrvaške bajke. Fascinirali so nas tudi animacija ter lutke, izdelane iz filca. Glasba, ki jo slišimo v filmu, je tudi dobro naravnana na dogajanje v filmu in ga tako naredi še boljšega, kot je. Film lahko občudujemo iz različnih kotov dogajanja. Sporočilo filma nas tudi nekaj nauči.

 

 

 

Posebne omembe žirije

 

Posebna omemba žirantke Caroline Sury:

Pomiritev / Lahtilaskmise Lugu / Letting Go

Ülo Pikkov (SILMVIBURLANE)

ESTONIJA, 2017, HD, 10'44''

 

Japonci verjamejo, da se s tem, ko izpustijo papirnato lutko v morje, osvobodijo zlega duha in dosežejo pomiritev. Pomiritev je animirani dokumentarec o dekletu, ki se hoče osvoboditi senc preteklosti.

 

Utemeljitev: Film prežema počasna in nadležna poetičnost plesa buto. Potem pa te ta isti element, počasen in nadležen, dohiti in prevzame te izjemen občutek. Šamanska moč!

 

Posebna omemba žiranta Jairja Salvadorja Alvareza:

Xoxo – objemi in poljubi / Xoxo Pocałunki I Uściski / Xoxo Hugs And Kisses

Wiola Sowa (SOWA – FILM)

POLJSKA, 2016, HD, 14'00''

 

Film o samoti – ne v dobesednem pomenu oddaljenosti, temveč v smislu občutka osamljenosti kljub navidezni bližini. Spremljamo igro, v kateri so prekoračene splošno sprejete norme in meje čutnosti. To je nekakšna predstava, v kateri se protagonisti igrajo in predajajo užitkom, obenem pa niso sposobni vzpostaviti globlje vezi.

 

Utemeljitev: Mali dragulj, ki pripoveduje o tem, kako zahtevni so lahko čustveni odnosi. Pripoved z nadrobno upodobljeno vizualno in telesno govorico likov izraža osamljenost kot posledico naše nezmožnosti empatije.

 

Posebna omemba žiranta Raa Heidmetsa:

Na kratko / In a Nutshell

Fabio Friedli (YK ANIMATION STUDIO)

ŠVICA, 2017, HD, 5'47''

 

Od zrna do vojne, od mesa do ljubezni, od ravnodušnosti do konca sveta. Poskus kratkega in jedrnatega opisa sveta.

 

Utemeljitev: Lepo je videti, da je o pomembnih temah mogoče govoriti s preprostimi sredstvi.

 

Posebna omemba žiranta Igorja Kovaljova:

Debi / Debiut / Debut

Katarzyna Kijek (MUNK STUDIO, POLISH FILMMAKERS ASSOCIATION)

POLJSKA, 2016, HD, 7’12’’

 

Protagonist se nepričakovano znajde v scenariju, ki ga mukoma piše.

 

Utemeljitev: Sodobna vizija današnjega življenja.

 

Posebna omemba žiranta Robert Loebla:

Manivald

Chintis Lundgren (NFB, CHINTIS LUNDGRENI ANIMATSIOONISTUUDIO, ADRIATIC ANIMATION)

ESTONIJA, HRVAŠKA, KANADA, 2017, HD, 12:56

 

Lisjak Manivald bo dopolnil 33 let. S previsoko izobrazbo, brez službe in nasploh brez volje živi z gospodovalno upokojeno materjo. Tako življenje je preprosto, vendar malo vredno. Nezdrava soodvisnost se skrha, ko se pokvari pralni stroj in ju obišče seksi serviser, volk Toomas – za popravilo stroja, pa tudi njiju.

 

Utemeljitev:

Včasih se moramo za srečo odpovedati svojim apetitom.

Četudi pridejo razočaranja, se bomo naučili v polnosti uživati življenje.

Z vsakim pomežikom, vsakim seksi zamahom z repom smo korak bliže ulici.

 

Posebna omemba študentske žirije:

Sog

Jonatan Schwenk (HFG OFFENBACH)

NEMČIJA, 2017, HD, 10’14’’

 

Po poplavi nekaj rib obtiči na starih drevesih. Ker se bojijo, da se bodo izsušile, začno predirljivo vreščati. Prebivalci bližnje jame, ki jih trušč zbudi, nad nepričakovanim zborovanjem niso preveč navdušeni.

 

Utemeljitev: Zaradi kvalitetne združitve različnih tehnik, ki so skupaj delovale odlično, ter aktualne zgodbe, ki vsakemu posamezniku omogoča različne interpretacije, častno omembo podeljujemo filmu Sog.

Za boljšo uporabniško izkušnjo ter za analizo prometa uporabljamo spletne piškotke. Z nadaljevanjem ogleda spletne strani, se strinjate s uporabo. Več informacij

Spletni piškotki