Chris Landreth

Chris Landreth

ZDA

Chris Landreth se je izšolal za strojnega inženirja, potem pa ugotovil, da bo ustvarjanje izvirnih psihedeličnih animiranih filmov bolj zabavno početje. Pridružil se je podjetju Alias Inc. (zdaj Autodesk), kjer je ustvaril dva računalniško animirana kratka filma, the end (1995) in Bingo (1998). Oba se ukvarjata s pripovedovanjem v povezavi s psihologijo človeka in fotorealistično animacijo likov. Ta pristop imenuje »psihorealizem«.

Nadaljeval ga je leta 2004 v animiranem dokumentarcu Ryan, ki je nastal v produkciji kanadskega NFB in produkcijske hiše Copperheart Animation. Film je prejel več kot 60 mednarodnih nagrad, med drugim leta 2005 tudi oskarja. Landrethov naslednji film nosi naslov The Spine (2009). Gre za zgodbo o mučnem zakonu in njegovih dramatičnih posledicah, ki se ukvarja z mračnimi, absurdnimi in neprijetnimi paradoksi soodvisnosti.

V svojem najnovejšem filmu z naslovom Subconscious Password Landreth na komičen način upodobi miselni proces nekega človeka, ki se obupano trudi priklicati v spomin ime starega prijatelja. Film je bil premierno prikazan na festivalu v Annecyju, kjer je v kategoriji kratkega filma osvojil glavno nagrado festivala – kristal.

Landreth je za svoj animirani filmski opus prejel Guggenheimovo štipendijo (2011) in trenutno kot zaslužni rezidenčni umetnik gostuje na oddelku za računalniško umetnost Univerze v Torontu.

Za boljšo uporabniško izkušnjo ter za analizo prometa uporabljamo spletne piškotke. Z nadaljevanjem ogleda spletne strani, se strinjate s uporabo. Več informacij

Spletni piškotki