Nagrade

 

Velika nagrada mednarodne žirije Stadionshop

Denarno nagrado v višini 1000 evrov podeljuje podjetje TRANSFERA, logistične storitve, d.o.o. Prejme jo film:

 

 

Črnina / Czern / Black

Tomasz Popakul (Tomasz Popakul)

Poljska, Japonska, 2016, HD, 14:5

 

Astronavta zaradi jedrske vojne, ki nepričakovano izbruhne na Zemlji, obtičita na vesoljski postaji. Izgubila sta stik z Zemljo in vsi poskusi komunikacije z ekipo ali komer koli na domačem planetu so spodleteli. Zdaj lahko samo še opazujeta jedrske eksplozije na Zemljinem površju in poskusita nekako preživeti.

 

Utemeljitev žirije: Čvrst scenarij s skopo odmerjenimi dialogi, v katerem šteje vsaka beseda. Minimalistična črno-bela likovna zasnova in neustrašno preprosta raba računalniške grafike ustvarita presenetljivo čustven izdelek.

 

 

Nagrada Univerze v Ljubljani in Univerze v Novi Gorici za najboljši evropski študentski animirani film

Denarno nagrado v višini 1000 evrov skupaj podeljujeta Univerza v Ljubljani in Univerza v Novi Gorici. Prejme jo film:

 

 

Happy End

Jan Saska (FAMU Praga)

Češka, 2015, HD, 5:43

  

Črna komedija o smrti s srečnim koncem. Veličastno zaporedje neverjetnih srečanj. Lovci, traktorist, mladi žurer in truplo.

  

Utemeljitev žirije: Pri odločitvi smo upoštevali vse aspekte dobrega animiranega filma. Samo eden je s prvim trenutkom tako pritegnil našo pozornost, da smo se popolnoma prepustili toku naracije. Film mojstrsko uporablja montažni ritem, risarski stil pa inteligentno prilagaja vsebini. Klasično časovno zanko ponese na višji nivo in nas s tem pripelje do zaključka, da ni pomembno, kako končamo, temveč, kako živimo.

 

 

 

HOPIN nagrada občinstva

Denarno nagrado v višini 1000 evrov podeljuje podjetje HOPIN Slovenija. Prejme jo film:

 

 

Nočna ptica / Nighthawk

Špela Čadež (Finta, RTV Slovenija, Bonobostudio)

Slovenija, Hrvaška, 2016, 8:46

  

Jazbec obleži na lokalni cesti v gozdu. V mraku se mu približa policijska patrulja. Policisti med postopkom ugotovijo, da žival ni mrtva, kakor so bili obveščeni, temveč se je najedla prezrelih hrušk. Ko hočejo policisti obnemogleža spraviti na rob ceste, se ta prebudi in dogajanje popelje v nenavadno smer…

 

 

 

:D'SAF! nagrada otroške žirije za najboljši film v programu Slon

Denarno nagrado v višini 1000 evrov podeljuje Društvo slovenskega animiranega filma. Prejme jo film:

 

 

Duh po geranijah / Scent of Geranium

Naghmeh Farzaneh, ZDA, 2016, 4:41

 

S selitvijo v drugo državo se začne novo poglavje v življenju, njegov sestavni del pa so nepredvidljivi dogodki, ki lahko človekovo pot odpeljejo v povsem nepričakovano smer. Film je aavtobiografska pripoved o režiserjevi migracijski izkušnji.

 

Utemeljitev žirije: Zmagovalni film nas je prepričal zaradi aktualnega sporočila, ki ga prikaže na pozitiven in hudomušen način. Z zgodbo lika se lahko ravno v tem času poistoveti veliko ljudi. Ljudje smo si različni, pustimo si čas, da zacvetimo.

 

 

Posebne omembe strokovne žirije

 

Sarah Saidan:

Nemogoče figure in druge zgodbe II/ Figury niemozliwe i inne historie II / Impossible Figures And Other Stories II

Marta Pajek (Animoon)

Poljska, 2016, HD, 14:40

  

Ženska se med hitenjem okoli hiše spotakne in pade. Ko vstane, ugotovi, da ima njen dom nekaj nenavadnih posebnosti: zgrajen je iz paradoksov, napolnjen z iluzijami, prekrit z vzorci.

  

Utemeljitev: Ta duhoviti, toda resni film o življenju neke ženske nas z izvrstno animacijo in učinkovito rabo metaforike opomni na moč animacije pri izpovedovanju osebnih zgodb.

  

Paul Bush:

Dota

Petra Zlonoga (Kinoklub Zagreb)

Hrvaška, 2016, HD, 4:32

  

Avdiovizualna tkanina, v kateri animirana linija predstavlja osnovo, ženski glas pa votek. Tista, ki tke, in tisto, kar je tkano, se prepletata v času.

  

Utemeljitev: V zapletenem svetu je težko in pogumno iskati preprostost. Umirjenost, lepota in elegantna forma so tisto, zaradi česar film izstopa iz konkurence.

  

Chris Landreth:

Planemo

Veljko Popović (Lemonade 3d, Krupni kadar)

Hrvaška, 2015, HD, 13:25

  

Planemo je samotni popotnik, stražar galaksije. Je osiroteli svet, nebesno telo, ki je ob kaosu planetarnih migracij izgubilo mesto v svojem osončju.

Kaj se zgodi v družbi, kjer vsi monotono opravljajo dnevne rutine, ko sistem nekoga izvrže? Lahko se zgodi, da se zelo hitro znajde brez primernega življenjskega okolja.

  

Utemeljitev: Ker nam pokaže, da lahko v svoji samoti najdeš odrešitev, kjer samotni popotniki lahko postanejo stražarji naše galaksije. Za čustveno resnično udaren film o resničnih ljudeh častno omembo namenjam filmu Planemo avtorja Veljka Popovića.

  

Joni Männistö:

Nočna ptica / Nighthawk

Špela Čadež (Finta, RTV Slovenija, Bonobostudio)

Slovenija, Hrvaška, 2016, 8:46

  

Jazbec obleži na lokalni cesti v gozdu. V mraku se mu približa policijska patrulja. Policisti med postopkom ugotovijo, da žival ni mrtva, kakor so bili obveščeni, temveč se je najedla prezrelih hrušk. Ko hočejo policisti obnemogleža spraviti na rob ceste, se ta prebudi in dogajanje popelje v nenavadno smer…

  

Utemeljitev: Ironičen in očarljiv portret neslavnega lika. Film v posmeh, obsodbo in hvalospev naši usodni ljubezni do alkohola.

  

Mauro Carraro:

Mesto duhov / Grad duhova / Ghost Town

Marko Dješka (Zagreb film)

Hrvaška, 2016, HD, 12:11

  

Ko se okoli zapuščenega mesta razbesni bitka, edini preostali prebivalec z vsakodnevno rutino bije svoj boj z osamljenostjo.

  

Utemeljitev: Za film, ki iskreno spregovori o še vedno bolečem poglavju zgodovine (konflikta?), ki ga bomo vedno nosili v sebi, častno omembo namenjam filmu Mesto duhov avtorja Marka Dješke.

  

Posebna omemba študentske žirije:

Giggino o’bello

Victoria Musci (La Poudriere)

Francija, 2015, HD, 4:10

 

Karierni zločinec Nonno se skriva v kleti z vnukom Gigginom.

 

Utemeljitev: Posebno omembo študentske žirije prejme avtor, ki mu je skozi rabo izbrane tehnike z mojstrsko spretnostjo uspelo ustvariti gibanje v gibanju. Odlikujeta ga surovost materiala na eni in subtilen avtorjev dotik na drugi strani.

 

Za boljšo uporabniško izkušnjo ter za analizo prometa uporabljamo spletne piškotke. Z nadaljevanjem ogleda spletne strani, se strinjate s uporabo. Več informacij

Spletni piškotki