Veliki McLaren v Kinoteki

Jutri, 23.9. ob 21. uri se bo v Slovenski kinoteki odvila otvoritev retrospektive enega najpomembnejših pionirjev na področju animiranega filma, Normana McLarna. Z njo bomo obeležili stoletnico rojstva tega izjemnega avtorja.

 

Vse do 4. oktobra boste v dvorani Silvana Furlana lahko videli osem tematsko in kronološko razvrščenih sklopov njegovih kratkih animiranih filmov, v katerih avtor uporablja številne različne tehnike animiranja, od animiranja s kredo do prekrivanja podob s pomočjo optičnega printerja.

 

Retrospektivo je v sodelovanju s Slovensko kinoteko pripravil kurator quebeške kinoteke Marco de Blois, ki jo bo ob otvoritvi tudi osebno predstavil. Dogodek bo pospremljen z izidom kataloga s filmografskimi podatki ter ponatisom obsežnega intervjuja z McLarnom iz leta 1975.

 

V sklopu retrospektive so v Slovenski kinoteki pripravili tudi McLarnovi sobotni matineji za za mlade in najmlajše, Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta pa organizira otroške delavnice animiranega filma.

 

Več o Normanu McLarnu in retrospektivi si lahko preberete na tej povezavi.

Za boljšo uporabniško izkušnjo ter za analizo prometa uporabljamo spletne piškotke. Z nadaljevanjem ogleda spletne strani, se strinjate s uporabo. Več informacij

Spletni piškotki