Velika otvoritev jubilejne edicije

Animirani film bo na Animateki letos stopil s platna in se približal občinstvu na način, vreden festivalskega jubileja.

 

Otvoritev festivala v Kinodvoru bo postregla s kar štirimi 3D stereoskopskimi projekcijami, med katerimi bo tudi svetovna premiera najnovejšega animiranega filma Kolje Saksida, Koyaa: Roža, ki bo predstavljen v Slonovi otvoritvi festivala.

 

Na uradni otvoritvi festivala bomo predstavili 3 filme iz kanadskega studija NFB, med katerimi film letošnjega rezidenčnega umetnika Theodorja Usheva Gloria Victoria, ter dva 3D plesna filmska spektakla, Lost Action: Trace 3D in Ora.

 

Gloria Victoria je animirani kratki film, ki ob spremljavi navdihujoče »invazijske« teme Šostakovičeve Leningrajske simfonije (št. 7) reciklira elemente nadrealizma in kubizma, se ukvarja z odnosom med umetnostjo in vojno. Tematsko je povezan z Lost Action: Trace 3D, eksperimentalnim plesnim filmom o rednih ciklih človeških konfliktov, nujnim dejanjem spominjanja, ki ga je navdihnila umirajoča zapuščina 1. svetovne vojne. Navdih za film je bila mednarodno odlično sprejeta 70-minutna plesna predstava koreografinje Crystal Pite. ORA je osupljivo srečanje umetniških svetov koreografa Joséja Navasa in režiserja Philippa Baylaucqa. Gre za prvi film v 3D termični tehniki – takšnih podob še niste videli: žareče variacije telesne toplote, ki se izrisujejo na koži, telesa, ki oddajajo množico barv, prostor, napolnjen z gibanjem, ki spreminja samega sebe.


Na otvoritvi bomo predstavili tudi kratki animirani film Wanted, režiserja Borisa Dolenca, ki je prejel nagrado za najboljši slovenski animirani film na letošnjem Festivalu slovenskega filma. Gre za 2D risano računalniško animacijo, ki tematsko združuje dva na videz povsem nezdružljiva svetova.


Obenem bi želeli opozoriti tudi na letošnjo otvoritveno premiero, celovečerni animirani film Trgovinica za samomore, ki je pod taktirko Patrica Leconta nastal po knjižni predlogi Jeana Teuleta, ki se bo po festivalu podala tudi na pot po slovenskih kinematografih. Oba avtorja nas bosta v prvih dneh festivala tudi počastila s svojo prisotnostjo. Z nami bosta na otvoritvenem večeru, naslednji dan, v torek 3. decembra ob 13. uri pa se bomo z njima v Kinodvorovi kavarni pogovarjali na delovnem zajtrku.

 

Film Trgovinica za samomore bo prav tako na sporedu še dan po premieri, v torek, 3. decembra ob 11. uri v Kinodvoru.

 

Za boljšo uporabniško izkušnjo ter za analizo prometa uporabljamo spletne piškotke. Z nadaljevanjem ogleda spletne strani, se strinjate s uporabo. Več informacij

Spletni piškotki