Slovenski animirani film osvaja tujino

O slovenskem animiranem filmu ter njegovih avtorjih se bo v prihodnjih dneh v tujini veliko govorilo, odmevalo bo predvsem po Franciji in na Hrvaškem.

 

Francoski festival animiranega filma Annecy, ki se bo odvijal med 9. in 14. junijem, bo letos namreč sooblikovalo kar nekaj Slovencev. Animatorka Špela Čadež, ki je s svojim zadnjim filmom Boles v zadnjem letu osvojila že več kot 30 nagrad, bo namreč članica uradne festivalske žirije za kratke animirane filme. Lani je v Annecyju z Bolesom požela odlične kritike, zgolj leto kasneje pa bo sama v vlogi ocenjevalke, kar je brez dvoma velik uspeh.

 

Svoje gostovanje na festivalu bo Čadeževa pospremila še z udeležbo na razstavi sodobne lutkovne animacije, na kateri bo sodelovala z glavnim likom iz filma Boles.

 

Prav nič manjši pa ni uspeh štirih otrok, ki so povabljeni v uradno Junior žirijo festivala v Annecyju, kot smo že poročali pred kratkim. Gre za udeležence delavnic animiranega filma Vzgojno-izobraževalnega programa Slon, ki bodo v Franciji lahko pokazali in uporabili vse svoje znanje, ki so ga pridobili na delavnicah.

 

Poleg tega bodo Slovenci v Annecyju prisotni tudi drugače, saj bo v sklopu neuradnega spremljevalnega programa festivala, ki ga organizira Atelier AAA, prikazan program slovenskih animiranih filmov za otroke.

 

Še pred Annecyjem pa se bo slovenski animirani film med 3. in 8. junijem ustavil na zagrebškem Animafestu, tudi tokrat bo v glavni vlogi nastopala Špela Čadež.

 

S tremi filmi Zasukanec, Lovesick in Last Minute bo sodelovala v programu 3x3, v katerem se bodo predstavili po trije filmi treh perspektivnih mladih avtorjev, film Boles bo predvajan v programu Velika Panorama, poleg tega pa bo tudi tu med razstavljalci. Na razstavi sodobne hrvaške lutkovne animacije bo na ogled postavila scenografijo in eno lutko.

 

Poleg nje se bodo v programu Animafesta s svojimi deli predstavili naslednji slovenski avtorji:

 

Iztok H. Šuc (Eko Binz, Družinski program)

Kolja Saksida (Koyaa – Roža, Tekmovalni program filmov za otroke)

Boris Dolenc (Maček Muri, Tekmovalni program filmov za otroke)

 

 

Špeli, članom otroške žirije ter avtorjem v Zagrebu in Annecyju predvajanih slovenskih animiranih filmov iskreno čestitamo!

 

Za boljšo uporabniško izkušnjo ter za analizo prometa uporabljamo spletne piškotke. Z nadaljevanjem ogleda spletne strani, se strinjate s uporabo. Več informacij

Spletni piškotki