Nagrajenci Animateke 2014

Glasovi so prešteti, žirije so se odločile … nagrajenci Animateke 2014 so znani!

 

Velika nagrada mednarodne žirije RTV SLO:


Tebi v srce / Do serca Twego / To Thy Heart, Ewa Borysewicz

(animaso/Serafiński studio)

Poljska, 2013, 10'08''

 

Glavno nagrado festivala Animateka v višini 2000 evrov podeljuje RTV Slovenija

 

Obrazložitev:

Zaradi načina prepletanja osebne zgodbe z verskimi obredi in uporabe naracije, ki povezuje oba svetova, skladnosti animacije s svojevrstnim okleščenim slogom risanja ter komplementarnosti med naracijo in slogom, kar nam omogoča, da vstopimo v svet protagonistov, veliko nagrado prejme film Tebi v srce Ewe Borysewicz.

 

*

 

Nagrada občinstva :D'SAF!


Timber, Nils Hedinger

(Pret-à-tourner Filmproduktion)

Švica, 2014, 5'35''

 

Denarno nagrado v višini 1000 evrov podeljuje Društvo slovenskega animiranega filma

 

*

 

Nagrada Univerze v Ljubljani in Univerze v Novi Gorici za najboljši evropski študentski animirani film:

 

The Shirley Temple, Daniela Sherer

(RCA London)

Velika Britanija, 2013, 9'40''

 

Denarno nagrado v višini 1000 evrov skupaj podeljujeta Univerza v Ljubljani in Univerza v Novi Gorici

 

Obrazložitev:

Film odlikuje izčiščena estetika in odličen pripovedni lok, ki odstopa od konvencionalnega. Gledalcu s svojo subtilnostjo preko prispodob in izvirnih prehodov dopušča prostor za osebno interpretacijo. Gre za film, ki ga odlikuje sozvočje premišljene zgodbe, izčiščenega stila in zvoka. V ožjem izboru za zmagovalca sta bila še filma Symphony No. 42 in Na veliko / The Bigger Picture.

 

*

 

Nagrada Centra Ustvarjalna Evropa za najboljši film po izboru občinstva v programu Slon:

 

Cipercoper / Zippity Zappity, Jernej Žmitek, Boris Dolenc

(Invida/Jernej Žmitek/100)

Slovenija, 2014, 15'52''

 

Denarno nagrado v višini 1000 evrov podeljuje Center Ustvarjalna Evropa v Sloveniji ob prvem letu izvajanja programa Evropske unije Ustvarjalna Evropa (2014–2020), osredotočenega na razvoj občinstev. Nagrada je priznanje za odlične prakse razvoja občinstev in filmske vzgoje.

 

*

 

 

POSEBNE OMEMBE:

 

 

Akinori Oishi:

Najmanjši / Najmanji / The Tiniest (Tomislav Šoban)

 

Obrazložitev:

Film je edinstven zaradi zanimivega združevanja zgodbe z dokumentarno radijsko naracijo. Mala skrivnost o »njegovem prijatelju« vzdrami gledalčevo domišljijo in ga zvabi v svoj svet. Film nas očara tudi z drobnarijami in s podrobnostmi iz obdobja poznih 80. let. Spoštujem idejo in koncept avtorjevega načina prikaza neobičajnega dogajanja v povsem običajnih starih časih. Posebno omembo namenjam filmu Najmanjši Tomislava Šobana.

 

 

John Canciani:

Beauty (Rino Stefano Tagliafierro)

 

Obrazložitev:

Človek je obsojen na to, da podleže skušnjavi. Najbrž nobena ni močnejša od potrebe ali celo žeje po ljubezni in eroticizmu. To osupljivo potovanje skozi zgodovino umetnosti, ki nedolžne želje spreminja v temno plat človeštva, daje temu filmu izvirnost in edinstvenost. Posebno omembo prejme film Beauty Rina Stefana Tagliaferra.

 

 

Andreas Hykade:

Timber (Nils Hedinger)

 

Obrazložitev:

Ker gre za film, ki se je kljub temu, da gre za smešno risanko, uvrstil na Animateko, Srce Teme animiranega filma, svojo posebno omembo namenjam filmu Timber Nilsa Hedingerja.

 

 

Cecilia Traslaviña:

Fuga za čelo, trobento in krajino / Fuga na wiolonczelę, trąbkę i pejzaż / Fugue for Cello, Trumpet and Landscape (Jerzy Kucia)

 

Obrazložitev:

Film z edinstvenim in prefinjenim odnosom med gibljivo sliko in zvokom doseže novo raven pesniškega izraza in animacije. Podobe na zaslonu se gibljejo kot v dejanju sinteze; tako ne le da ob glasbi plešejo, temveč same postanejo glasba. Poteze v risbah in potegi barve so kot toni prvovrstnega glasbila, ki ga prepoznamo kot krajino.

 

Tess Martin:

Modra soba / Niebieski pokój / A Blue Room (Tomasz Siwiński)

 

Obrazložitev:

Sanje je v umetnosti pregovorno težko upodobiti. A ta film naslika nenavadno, vznemirjajoče, nadrealistično okolje, ki nas prepriča, da smo se znašli v sanjah ali v nočni mori. Toda zakaj nočna mora? Film v razgrinjanju zgodbe protagonistove stiske le nakaže, ne da bi pri tem izdal preveč, vendar se precej poprejšnjega dogajanja razjasni ob končnem sklepu, zato izkušnja kot celota prepriča, četudi ni pomirjujoča. Zaradi ambicioznih in pogumnih odločitev pri pripovedovanju zgodbe posebno omembo namenjam filmu Modra soba Tomasza Siwińskega.

 

 

Za boljšo uporabniško izkušnjo ter za analizo prometa uporabljamo spletne piškotke. Z nadaljevanjem ogleda spletne strani, se strinjate s uporabo. Več informacij

Spletni piškotki