Izostren pogled na Češke animirane filme

Danes začenjamo s programom Fokus na Češko, v katerem bomo predstavili razvoj animiranega filma v teh državi. Ogledali si boste lahko zelo različne animacije, od animiranih televizijskih oglasov do otroških risank in še vse, kar pride vmes.

 

Začeli bomo čisto na začetku in se najprej posvetili češkim animiranim filmom pred letom 1989. "Češki kratkometražni animirani in stop-motion filmi so se v češkoslovaški distribuciji začeli pojavljati sredi 20. let 20. stoletja. Večinoma je šlo za oglase za najrazličnejše izdelke podjetij, na primer proizvajalcev margarine (Zmagovalec/Vítěz, 1934) ali radijskih sprejemnikov (Zvočni čarodej/Čaroděj tónů, 1936)," je o začetkih povedala kuratorka tega dela programa, Michaela Mertová.

 

Za tem bomo predstavili sodobne češke animirane filme, oziroma obdobje med letoma 1990 in 2011. V novonastajajoči demokraciji Češkoslovaške je bila po besedah kuratorke programa, Báre Příkaske, usoda animiranega filma za skoraj petnajst let zapečatena, ker je nova vlada zavrnila zakon, ki naj bi zagotovil nemoteno tranzicijo filmske industrije v tržni sistem. Kinematografija, ki je pred tem delovala kot zaprta in samozadostna gospodarska panoga, je nenadoma izgubila svoje finančno zaledje in formalno stabilnost.

 

Če vas torej zanima, kako so se turbulentne družbene in politične razmere na češkem odražale na delu animatorjev, nikar ne zamudite programa Fokus na Češko. Začenjamo ga danes ob 14. uri v dvorani Slovenske kinoteke!

Za boljšo uporabniško izkušnjo ter za analizo prometa uporabljamo spletne piškotke. Z nadaljevanjem ogleda spletne strani, se strinjate s uporabo. Več informacij

Spletni piškotki