Animirani Duhovi preteklosti

V naslednjih dneh, natančneje v petek 6. in v torek 10. novembra, boste v Slovenski kinoteki v sklopu kinotečne nanizanke Animateka imeli priložnost ujeti celovečerno animirano dramo Christopherja Sullivana Duhovi preteklosti (Consuming spirits, ZDA, 2012, digital, 1.85, barvni/čb, 129', bp).

 

Ta deloma avtobiografski film uporablja pestro mešanico različnih slogov animacije, da bi povedal zgodbe treh različnih likov, prebivalcev izmišljenega mesta Magguson in sodelavcev pri mestnem časopisu The Daily Suggester, ter opisal muke, s katerimi se soočajo v vsakdanjem življenju. Medtem, ko interakcije med njimi sprva nakazujejo le površinske delovne odnose, v toku filma gledalec izve, da imajo globlje razmerje in da vsak nekaj skriva.

 

Gre za delo, ki ga je Chris Sullivan ustvarjal skoraj petnajst let. Film je skrbno zgrajena mojstrovina eksperimentalne animacije. Sullivan, ki je snemal sličico za sličico na 16-mm filmski trak, v njem združi vrsto tehnik – izrezanko, risanje s svinčnikom, kolaž in stop-motion ter tako ustvari izrazit, značilen vizualni slog.

Kopičenje podob vodi k močnemu atmosferskemu učinku, ki je dosežen s spretno kombinacijo domiselne scenografije, nenehno premikajočih se vizualnih perspektiv, fluidnih premikov kamere, živopisne barvne palete in nepozabne glasbe.

 

Več informacij o filmu in njegovem avtorju si lahko preberete na spletni strani Kinoteke.

 

 

Za boljšo uporabniško izkušnjo ter za analizo prometa uporabljamo spletne piškotke. Z nadaljevanjem ogleda spletne strani, se strinjate s uporabo. Več informacij

Spletni piškotki