Nagrade

 

Velika nagrada mednarodne žirije 2 koluta

Glavno nagrado festivala Animateka v višini 1000 evrov podeljuje Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta

 

 

Poletje 2014 / Lato 2014 / Summer 2014

Wojciech Sobczyk (Association “Studio A”) 12'20"

Utemeljitev:

Razpravljali smo o tem, zakaj bi ta film moral dobiti glavno nagrado. Opazili smo veliko stvari. Tehnično mojstrstvo, hipnotični soundtrack, ki gledalca vodi skozi dramatično potovanje. Strinjali smo se glede domiselne montaže prek kadriranja, apokaliptičnih, a lepih panoram, občutka globine in brezkompromisnega nasilnega spektakla, podobnega filmski freski.

Ampak v končni fazi je to enostavno drzen film, ki nas je močno zadel. Prekleto močno.

 

 

 

Nagrada Univerze v Ljubljani in Univerze v Novi Gorici za najboljši evropski študentski animirani film

Denarno nagrado v višini 1000 evrov skupaj podeljujeta Univerza v Ljubljani in Univerza v Novi Gorici.

 

 

Cosmoetico

Martina Scarpelli (CSC Torino ) 04'46"  

Utemeljitev:

Film posveča pozornost tako detajlom, kot tudi celoti, z brezčasno tematiko.

Kontemplativna zgodba o erotizmu izraza ženstvenost. Kozmos, etika, kozmetika - za najboljši film smo izbrali Cosmoetico Martine Scarpeli.

 

 

 

Nagrada občinstva :D'SAF!

Denarno nagrado v višini 1000 evrov podeljuje Društvo slovenskega animiranega filma.

 

 

Anatomija pajka / Anatomie pavouka / Anatomy of a Spider

Vojtěch Kiss (nutprodukce) 27'20"  

 

 

 

Nagrada otroške žirije za najboljši film v programu Slon

Denarno nagrado v višini 1000 evrov podeljuje Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta.

 

 

O materi / Pro Mamu / About a Mother

Dina Velikovskaya (SHAR studio) 07'20"

Utemeljitev:

Navdušil nas je s preprostim slogom, ki odlično prikaže materinska občutja skozi rahlo humoreskno prispodobo las.

 

 

POSEBNE OMEMBE MEDNARODNE ŽIRIJE

 

Posebna omemba žirije: JULIE ROY

Uncanny Valley

Paul Wenninger (KGP, Kabinett ad Co, Films de Force Majeure) 13'30"

Utemeljitev:

Briljanten soundtrack v tem filmu ustvari močan občutek zatiranja. Osvetlitev, gibanje kamere in uporaba nenavadne tehnike animacije so elementi, ki so bili upravičeno uporabljeni za posredovanje fizične in psihične okrutnosti, ki so jo doživeli liki. Film je lepo koreografiran, a hkrati tudi instinktiven, pri čemer pa vseeno ustvari tudi občutek distance. V svoji hipnotičnosti nas popelje v ure vojne, in sicer s kritičnim pogledom na naš odnos do teh tragičnih dogodkov. Ta film je resnična mojstrovina, ki izžareva močan avtorski pogled v svoji estetiki in izrazu. Z velikim veseljem svojo posebno omembo namenjam Paulu Wenningerju za  Uncanny Valley.

 

Posebna omemba žirije: ROSTO

Moon blink

Rainer Kohlberger (Rainer Kohlberger) 10'10"

Utemeljitev:

Ustvarjanje optičnih iluzij je čista osnova animacije in mogoče kar filma na sploh. Ne gre za to, kaj je v sličici, pač pa kaj zaznamo med sličicami. Ta film naredi natanko to in to na skoraj fizičen način. 

Nisi prepričan, ali tvoje oči in možgani generirajo barve in vzorce zaradi slik, ki zadevajo tvoja zrkla, kot bi prihajali iz mitraljeza, ali so zares tam. Medtem se film dramatično razvije, ne da bi se zatekel k figurativnim elementom. Ostane v abstraktnosti, a vseeno čutiš, da nekam gre in na koncu tudi prispe v nekakšno apoteozo.

Film je bil narejen z uporabo dokazljivega sodobnega ustreznika praskanja na film, tj. z uporabo digitalnih algoritmov za ustvarjanje sekvenc in podob.

Vsi smo se strinjali, da je zasedal posebno mesto v tekmovalnem programu in si zasluži omembo. V čast mi je, da posebno omembo podelim filmu Moon Blink Rainerja Kohlbergerja.

 

Posebna omemba žirije: JEAN-LUC SLOCK

Haircut

Virginia Mori (25films, Withstand) 08'09"

Utemeljitev:

Režiserka uporablja finese in nas popelje po ovinkasti poti prehoda iz otroštva v odkritje čutnosti, pri tem pa ponudi vizualno pesem likovne treznosti in čistosti s črnobelimi črtami, narisanimi s svinčnikom, ki izžarevajo čar in lepoto. Od praznega razreda, ki odseva pogled in nerazumevanje drugih, do rezanja lasnih kit kot osvobajajočega dogodka, ki zaznamuje prehod v puberteto, si metafore sledijo v subtilnem plesu in nagovarjajo inteligenco gledalca.

Film, ki ga podpira prefinjena glasba in ni niti malo trapast, nudi zelo oseben pogled na to težko temo.  

 

Posebna omemba žirije: ROBERT MORGAN

Anatomija pajka / Anatomie pavouka / Anatomy of a Spider  

Vojtěch Kiss (nutprodukce) 27'20"  

Utemeljitev:

Ta film nas z uporabo stop motion animacije in na izjemno ekspresiven način popelje na morasto potovanje v drobovje disfunkcionalnega mesta.

Njegov hipnotičen ritem, dezorientirajoča montaža in osupljiva vizualna domiselnost gledalca na brutalno učinkovit način združeno povlečejo v svoj nočni svet.

Animacija je umetniška oblika, ki si mora drzniti svoje občinstvo postaviti pred izziv, in ta film to naredi z veliko vnemo. Moja posebna omemba gre filmu Anatomy of a Spider Vojtecha Kissa.Posebna omemba žirije: ANET TER HORST

Zobje / Teeth

Daniel Gray, Tom Brown (Holbrooks, Blacklist, Antfood) 06'00"

Utemeljitev:

Zaradi njegove duhovitosti in hipnotičnega glasu pripovedovalca ter popolnega tempiranja, ki gledalca vodi skozi temačno naracijo.

Zaradi njegovega sočutja do globoke obsesije.
Svojo posebno omembo namenjam nenavadnemu, resnično izvirnemu filmu, ki združi vse pomembne filmske vidike v uravnoteženo celoto. Vsebino, vzdušje, formo in tehniko usklajuje z neverjetno samozavestjo.

 

Za boljšo uporabniško izkušnjo ter za analizo prometa uporabljamo spletne piškotke. Z nadaljevanjem ogleda spletne strani, se strinjate s uporabo. Več informacij

Spletni piškotki