Pesem morja / Song of the Sea

Tomm Moore

Irska, Danska, Belgija, Luksemburg, Francija , 2014, dcp, 93'00''

v angleščini s slovenskimi podnapisi

Režija:Tomm Moore

Scenarij: William Collins, Tomm Moore

Umetniški direktor: Adrien Merigeau

Montaža: Darragh Byrne

Glasba: Bruno Coulais

Glasovi: David Rawle, Brendan Gleeson, Lisa Hannigan, Fionnula Flanagan, Lucy O'Connell, Jon Kenny, Pat Shortt

Producenti: Claus Toksvig Kjaer, Tomm Moore, Paul Young

Koprodukcija: Melusine Productions, The Big Farm, Nørlum, Superprod

Produkcija: Cartoon Saloon

Pripoved o vračanju zadnjega tjulnjega otroka domov. Bena in Saoirse po materinem izginotju pošljejo živet k babici v mesto. Ko skleneta, da se po morju vrneta domov, njuno potovanje postane dirka s časom: zanese ju v svet, ki ga Ben pozna le še iz materinih bajk. To ni pravljica za lahko noč, ta pravljična bitja so že veliko predolgo del našega sveta. Ben kmalu spozna, da je rešitev za njihovo preživetje prav Saoirse.

Selkies v irski mitologiji živijo v morju kot tjulnji, na kopnem pa se spremenijo v ljudi. Zgodbe, v katerih nastopajo, so bile pogosto prispodobe za bolečino ob tem, ko je kdo izgubil življenje v morju. Mac Lir (oziroma Manannán Mac Lir) je v irski mitologiji morsko božanstvo. V Pesmi morja Ben sestri pripoveduje o njegovih podvigih in njegov bridki obraz vidimo upodobljen v pobočju otoka v bližini njunega doma. Mitologija in pripovedovanje v filmu igrata osrednjo vlogo.

»Seanachai je tradicionalni irski pripovedovalec ljudskih zgodb,« pravi režiser Tomm Moore. »Je nekdo, ki posluša zgodbe starejše generacije in jih prenese na naslednjo. Kot povsod po svetu ta tradicija tukaj zamira.«

»V filmu Pesem morja smo zato uporabili elemente irske folklore, kot so selkies, morsko božanstvo Mac Lir in celo lik velikega seanachaija, ter jih glede na naše razumevanje zgodb povezali v novo pripoved v drugačnih okoliščinah dogajanja. Upam, da bo to koga od gledalcev navdihnilo, da bo stare zgodbe raziskal in jih potem sam reinterpretiral za novo generacijo, pri tem pa po možnosti ohranil resnico, njihovo bistvo.

Predvajanja

Za boljšo uporabniško izkušnjo ter za analizo prometa uporabljamo spletne piškotke. Z nadaljevanjem ogleda spletne strani, se strinjate s uporabo. Več informacij

Spletni piškotki