Animirani otroški film noir

Fantomski deček je produkt petletnega kreativnega sodelovanja animatorjev Alaina Gagnola in Jean-Loup Feliciolija, ki tudi tokrat ostajata zvesta svojim ročno risanim likom in mračni, noirovski tematiki, ki smo jo lahko občudovali že v njunem z oskarjem nominiranem prvencu, Mačka v Parizu  (A Cat in Paris, 2010). Animacija, v kateri ne manjka filmskih referenc, se tako subtilno poklanja klasičnim gangsterskim filmom 40-ih let prejšnjega stoletja – in ravno zaradi tega gre za film, ki ima potencial, da kljub občasno togim dialogom in nesmiselnim narativnim zapletom, zabava tudi nekoliko starejše občinstvo.

Leo je 11-letni deček, ki živi v nenavadni, francosko govoreči različici New Yorka (kateremu se animatorja s čudovitimi obrisi mesta in specifičnimi prizori, več kot očitno navdihnjenimi s filmi Woodyja Allena, še prav posebej poklonita). Svoj prosti čas najraje preživlja ob prebiranju kriminalnih romanov. Ko med eno izmed večernih bralnih seans svoji sestrici poskusi razložiti svoje bolezensko stanje, niti malo ne sluti, da bo prav kmalu tudi sam sodeloval v kriminalni preiskavi in zaradi svoje na novo pridobljene super moči mesto rešil pred strašljivo-komičnim hackerskim gangsterjem, ki se odloči prevzeti oblast. Bolezen, ki ga zaradi kemoterapije za nekaj časa priklene na bolniško posteljo, mu namreč omogoča izventelesno izkušnjo, kjer se lahko kot fantom dvigne iz svojega bolnega, od zdravljenja povsem obnemoglega telesa, in poljubno raziskuje in preletava najrazličnejše kotičke mesta, ki nikoli ne spi. Na enem izmed tovrstnih pohodov na hodniku naleti na policista Alexa, ki po nasilnem obračunu s skrivnostnim, kubistično iznakaženim gangsterjem, z zlomljeno nogo pristane v bolnišnici. Ob odkritju dečkove nenavadne sposobnosti se med njima vzpostavi nenavadno prijateljstvo, ki se krepi, medtem ko združita njuni individualni sposobnosti in moči. Poskusita se zoperstaviti strah zbujajočemu gangsterju, čigar obraz izgleda kot ponesrečena Picassova slika. Ta si je za misijo vzel popolno uničenje mesta: v tem lahko najdemo paralele z enim najbolj ikonskih negativnih likov v zgodovini filma, Batmanovim Jokerjem. Leova pomoč postane še posebej ključna, ko se v preiskavo vmeša tudi trmasta, neustrašna in s Hawksovo screwball komedijo Njegovo dekle Petek (His Girl Friday, 1940) navdahnjena novinarka Mary. In ravno v njenem sodelovanju in nenazadnje rešitvi mesta pred pogubnim hekerskim napadom, se skriva filmov največji atribut: končna heroja filma sta namreč ženska in predadolescentni deček, medtem ko moški lik iz pasivne pozicije, v katero ga okleni invalidski voziček, dogajanje spremlja le od daleč. Gre za animirani film noir, ki v osrčje kriminalnega dogajanja postavi prav žensko – in to ne v vlogo femme fatal, temveč v vlogo, ki bi bila vredna samega Humphreya Bogarta.

 

Veronika Zakonjšek

Za boljšo uporabniško izkušnjo ter za analizo prometa uporabljamo spletne piškotke. Z nadaljevanjem ogleda spletne strani, se strinjate s uporabo. Več informacij

Spletni piškotki