Hungu

Hungu

( NFB )

Kanada, 2008, dcp, 09:09

Nicolas Brault

Pod afriškim soncem otrok s sorodniki hodi po puščavi. Nanje preži smrt, a materina duša, ki jo glasba znova obudi v življenje, bo dečku, ko ta postane mož, povrnila moč in vitalnost. Nicolas Brault je po navdihu miline in surove lepote afriških skalnih slikarij s človečnostjo in eleganco univerzalnega pripovedovalca izrisal zgodbo, ki ne pozna meja.

Paula

Paula

Dominic Étienne Simard
( NFB )

Kanada, 2011, dcp, 10:29

Animirani kratki film, ki je nastal po navdihu resničnega dogodka, naslika prekipevajoč portret raznolike delavske soseske, kjer se križajo poti mladih družin in prostitutk, njihova interakcija pa nepredvidljivo odmeva v pisanem tkivu mestnega življenja.

Tu in veliki drugod / Le grand ailleur et le petit ici / Here and the Great Elsewhere

Tu in veliki drugod / Le grand ailleur et le petit ici / Here and the Great Elsewhere

Michèle Lemieux
( NFB )

Kanada, 2012, dcp, 14:27

Ta abstraktna, prepričljiva filozofska pripoved uporabi tehniko pinscreen dvojca Alexeïeff–Parker kot metaforo za delce, ki ustvarjajo vesolje. Avtorica Michèle Lemieux s štirimi živimi slikami, ki se poglobijo v protagonistove misli, upodobi globlji razmislek tega slehernika, čigar vprašanja se dotikajo človekovega večnega iskanja smisla.

Edmond je bil osel / Edmond était un âne / Edmond Was a Donkey

Edmond je bil osel / Edmond était un âne / Edmond Was a Donkey

Franck Dion

Kanada, Francija, 2012, dcp, 15:05

Animirani kratki film o družbenem prilagajanju pripoveduje zgodbo o Edmondu, zelo »drugačnem« tiču. Ko mu sodelavci v šali nataknejo oslovska ušesa, nenadoma odkrije svojo pravo identiteto. In čeprav začne v svojem novem jazu uživati, med njim in drugimi zeva čedalje globlji prepad.

Odsev / Réflexion / Reflection

Odsev / Réflexion / Reflection

Sylvie Trouvé
( NFB )

Kanada, 2012, dcp, 04:48

Raziskovanje Montreala z abstraktno optiko: kako nas obkrožajo odsevi, kako naši čuti filtrirajo te podobe, ki so polne prikazni, in ne nazadnje, kako kamera beleži občutja, ki jih vzbuja svetlikajoča se luža ali bleščeča površina iz obarvanega stekla. Sylvie Trouvé hkrati prinaša tudi zavest o našem urbanem okolju. Čeprav film navdihuje resničnost, je v celoti zasidran v svetu animacije.

Območje tišine / Ondes et silence / Quiet Zone

Območje tišine / Ondes et silence / Quiet Zone

David Bryant, Karl Lemieux
( NFB )

Kanada, 2015, dcp, 14:00

Ustvarjalca Karl Lemieux in David Bryant nas z uporabo kompleksnih podob in zvoka popeljeta globoko v svet tistih, ki trpijo zaradi elektromagnetne preobčutljivosti. Film Območje tišine, ki združuje elemente dokumentaristike, filmskega eseja in eksperimentalnega filma, se upira žanrski opredelitvi in stke nenavadno zgodbo, v kateri zvok in slika popačita resničnost, da razumljivo prikažeta stisko teh »ubežnikov pred valovi«.

Bydlo

Bydlo

Patrick Bouchard
( NFB )

Kanada, 2012, dcp, 08:56

Animirani kratki film, ustvarjen po navdihu 4. stavka Slik z razstave Musorgskega, kot prispodoba človeštva, ki je na poti v katastrofo, prinaša tragično vizijo. Animator Patrick Bouchard je po vzoru skladateljeve izjemne sposobnosti, da v svoji glasbi izrazi delo, z animiranimi glinenimi skulpturami oživil zemljo in tako ustvaril otipljivo nočno moro, v kateri človek zasužnjuje samega sebe.

Avto-portreti / Autos-Portraits / Carface

Avto-portreti / Autos-Portraits / Carface

Claude Cloutier
( NFB )

Kanada, 2015, dcp, 04:43

Brezskrbni avtomobili v vrtincu avtomobilskega valčka poplesujejo in se vrtijo v vse smeri ob zvokih pesmi »Que Sera, Sera«, medtem ko se iz matere zemlje brez prestanka črpa črna mezeča snov, ki jih hrani. Če bi Busbyja Berkeleya in Mela Brooksa povabili k režiranju apokalipse, bi bil rezultat morda videti kot ta hrupni praznik uničenja – vrhunec naše na nafti osnovane civilizacije. Naj se igre prično!

Predvajanja

Za boljšo uporabniško izkušnjo ter za analizo prometa uporabljamo spletne piškotke. Z nadaljevanjem ogleda spletne strani, se strinjate s uporabo. Več informacij

Spletni piškotki