Zgodba o ljubezni in jezi / Uma História de Amor e Fúria / Rio 2096: A Story of Love and Fury

Zgodba o ljubezni in jezi / Uma História de Amor e Fúria / Rio 2096: A Story of Love and Fury

Luiz Bolognesi

Brazilija, 2012, dcp, 98:00

v portugalščini s slovenskimi in angleškimi podnapisi

Režija: Luiz Bolognesi

Scenarij: Luiz Bolognesi

Umetniški direktor: Anna Caiado

Direktor filma: Daniel Greco

Montaža: Helena Maura

Izvirna glasba: Rica Amabis, Tejo Damasceno, Pupillo

Oblikovanje in mešanje zvoka: Alessandro Laroca, Eduardo Virmond, Armando Torres Jr.

Voices: Selton Mello, Camila Pitanga, Rodrigo Santoro

Producenti: Fabiano Gullane, Caio Gullane, Luiz Bolognesi, Laís Bodanzky, Marcos Barreto, Debora Ivanov, Gabriel Lacerda

Produkcija: Buriti Filmes, Gullane Entretenimento

 

 

Zgodba o ljubezni med Janaino in indijanskim bojevnikom, ki se je po smrti spremenil v ptico. Zgodba se zanju srečno odvija več kot šest stoletij, v katerih se zvrstijo štiri obdobja brazilske zgodovine: kolonizacija, suženjstvo, vojaški režim in prihodnost, leto 2096, ko v Riu de Janeiru izbruhne vojna za vodo. Ljubimca se ves ta čas zoperstavljata zatiranju. Gre za neuradno biografijo mesta Rio de Janeiro.

 

Film Zgodba o ljubezni in jezi, ki je nastajal šest let, je plod obširnih raziskav v sodelovanju z zgodovinarji in antropologi, na podlagi katerih je režiser in scenarist za upodobitev izbral obdobja brazilske zgodovine. »Brazilska zgodovina in stripi me zelo zanimajo. Kot scenarist se zavedam, da animacija ponuja neomejene pripovedne možnosti. Brazilska filmska produkcija se redko odloči za obravnavo različnih vidikov naše zgodovine na zanimiv in zabaven način ter na način, ki odpira možnost za razmislek,« pravi Luiz Bolognesi.

 

Celovečerni film so ustvarili s klasično metodo animacije: like so izrisali in animirali s svinčnikom na papir glede na čustvena stanja, ki so jih odigrali igralci. Selton Mello, Camila Pitanga in Rodrigo Santoro so v studiu odigrali prizore, ekipa pa je nato posnetke uporabila pri svojem delu, kar je pripomoglo k večji subtilnosti in izraznosti končnega izdelka, bolje pa se je izrazil tudi potencial tako igralske zasedbe kot animatorjev. »Zasedbo sem izbiral zelo previdno. Potreboval sem odlične igralce. Za močna čustva, čvrstost in različne interpretativne plasti potrebujete profesionalce, ki so najmanj odlični igralci,« poudarja režiser.

 

Nagrade

Mednarodni festival animiranega filma v Annecyju: najboljši celovečerni film

4. Festival brazilskega filma BraPeq: najboljši celovečerni film po izboru žirije

Evropski festival fantastičnega filma v Strasbourgu: najboljši celovečerni film po izboru občinstva

Filmski festival Latin Beat v Tokiu: najboljši animirani film

Za boljšo uporabniško izkušnjo ter za analizo prometa uporabljamo spletne piškotke. Z nadaljevanjem ogleda spletne strani, se strinjate s uporabo. Več informacij

Spletni piškotki