Produkcijska delavnica animiranega filma

Kot edini mulc ... ah, pobič v ekipi (tako so me predstavili na Facebooku) moram seveda še nekaj napisati o produkcijski delavnici animiranega filma, ki je že pred samim začetkom festivala potekala v Tobačni. Mentor je bil (vsem dobro znan) Kolja Saksida, pomagala pa mu je mentorica Brina Fekonja. Sad delavnice bo prikazan v soboto na zaključku. Naslov filma nosi ime glavnega lika, Sesalkor.

 

tl_files/diary/dnevnik 2014/delavnica.jpg


Ampak pojdimo od začetka.


Štirje udeleženci (8 - 12 let) smo se teden pred pričetkom delavnice dobili v Tobačni, da bi pričeli razvijati idejo. Edina že narejena zgodba je bila zgodba o fantu Sesalkorju, ki je v preteklosti s svojim sesalcem očistil zrak na zemlji. Sam sem prispeval idejo, da zgodbo prikažemo kot televizijsko novico.


Prejšnji ponedeljek smo se torej vrgli na delo. Izbrali smo na delavnicah najpopularnejšo tehniko, kolaž-izrezovanje likov in ozadij. Kolji se je vedno mudilo češ, da nimamo veliko časa. Na voljo smo imeli 25 ur v petih dneh. Sprva sem mislil, da pretirava, a proti koncu delavnice se je izkazalo, da sem se motil.

 

tl_files/diary/dnevnik 2014/delavnica3.jpg


V ponedeljek smo najprej izpilili zgodbo ter se lotili izdelave scen in likov. Scene (ozadja) smo zaključili v sredo, prve posnetke pa smo naredili že v ponedeljek. Preden smo posneli scene z dialogom, smo sami posneli tudi zvoke, ki jih je Kolja vnesel v program, ki nam je pokazal tudi, koliko slik potrebujemo. Nato smo se v celoti posvetili animaciji. To je bilo dolgotrajno in »mukotrpno« delo, »prijetno suženjstvo« kot sem nekje prebral, ne vem pa kdo je to že izrekel (mislim, da je bil Norman McLaren, a nisem prepričan).


Snemali smo na dveh fotoaparatih, za eno sekundo filma pa je bilo potrebnih 25 sličic. Delo smo si razdelili tako, da je eden premikal like in predmete na levi strani prizorišča, drugi pa predmete na desni, ta pa je bil tudi snemalec. Snemali smo sliko po sliko.

 

tl_files/diary/dnevnik 2014/delavnica4.jpg


Delavnico smo podaljšali za eno uro (torej 26 ur v celem tednu) in zaključili snemajne. Post-produkcijo smo prepustili Kolji. In naglici navkljub, upam, da boste v soboto, na zaključku zadovoljni s tem kar boste videli.

 

Lepo vabljeni torej na zaključno projekcijo in ogled filma!

 

Lovro Smrekar

Za boljšo uporabniško izkušnjo ter za analizo prometa uporabljamo spletne piškotke. Z nadaljevanjem ogleda spletne strani, se strinjate s uporabo. Več informacij

Spletni piškotki