Dnevnik animatečnega rookieja: Študenstki tekmovalni program

Nekaj zelo čarobnega je v gledanju stvaritev mladih ljudi. Nič ni bolj poživljajočega in inspirajočega od idej, ki nastanejo v letih, ko se večina izmed nas še besno išče. V času, ko želimo biti slišani in ko se želimo za vedno znebiti okovov, s katerimi smo odrasli, ko se upiramo temu, da bi nas ukalupili, in ko trdno verjamemo, da lahko spremenimo svet, kajti še imamo čas. Čas, da netimo gozdne požare in skušamo ukrotiti oceane. In seveda, bolj kot karkoli drugega – ustvarjamo.

 

Letos je bilo v sklopu Evropskega študentskega tekmovalnega programa predvajanih 50 animiranih filmov iz skoraj dvajsetih evropskih držav. 50 filmov, ki se razlikujejo tako po tehniki kot dolžini, nekateri so polni humorja, drugi družbeno kritični, tretji srce parajoči in nekateri preprosto magični. Če vam jih ni uspelo ujeti, jih nekaj lahko najdete, če malo pobrskate po spletu in naj vam povem, ne bo vam žal. Spodaj jih je samo nekaj, ki so navdušili, iz takšnega ali drugačnega razloga.

 

tl_files/diary/dnevnik 2014/zidane.png

 

Črna gora / Montenegro (Luiz Stockler, VB)


''Zinedine Zidane, zakaj si z glavo udaril tistega moškega?'' Kaj storiti, ko vam začnejo izpadati lasje in sumite, da boste postali plešasti? Pogooglate najbolj seksi plešaste moške seveda. Montenegro je zgodba o krizi identitete, boju z (namišljeno?) depresijo (''Zdravnik pravi, naj se začnem ukvarjati s športom'') in tegobah vsakdanjega življenja, ki vas bo nasmejala in s katero se boste, tudi, če so vaši lasje še na svojem mestu, brez dvoma poistovetili.

 

Symphony No. 42 (Réka Bucsi, Madžarska)


Lisjak na deblo pritrdi karto atoma in iz žepa povleče pištolo. Moram sploh še kaj dodati? Asociacije in kratki prizori , ki se prelivajo en iz drugega in tvorijo svojevrsten svet v katerem sta narava in človek povezana na skoraj molekularni ravni.

 

Mythopolis (Alexandra Hetmerová, Češka)


Vsem dobro poznani liki grške mitologije so se modernizirali in to je zgodba o njihovih zelo vsakdanjih prigodah. Se spomnite troglavega psa Kerberja, ki straži vhod v Had? Naj vam samo namignem, da ga še nikoli niste doživeli v tako prikupni obliki.

 

tl_files/diary/dnevnik 2014/unwanted desires 1.jpg

 

Unwanted Desires (Ola Szmida, Nemčija)


Se vam je kdaj zgodilo, da ste ravno prižgali štedilnik in pristavili vodo nato pa se zastrmeli v vročo rdečo ploščo in naenkrat vas je obšla želja, da bi nanjo položili svojo dlan? Navihan in izviren film o podobnih čudnih mislih, ki se vam utrnejo ob različnih situacijah. Hej, vsaj niste edini, ki bi včasih najraje vtaknili prst v ventilator!

 

The Age of Rust (Francesco Aber, Alessandro Mattei, Italija)


Gotovo ste si kdaj že ogledali kak mockumentary in verjetno ste kdaj kakšnemu tudi nasedli. Jaz se raje sploh ne oglašam, ker sem bila nekaj časa prepričana, da Megalodon res straši v morskih globinah. Lažni dokumentarec o izjemni vrsti Peteramosaurus Cavator, ki domuje v alpah.

 

Grobarkina pripoved / The Gravedigger's Tale (Min Young Oh, VB)


Čarobna zgodba o grobarki, ki sama živi daleč od ljudi. Ljubezenska? Morda, ampak s twistom.

 

tl_files/diary/dnevnik 2014/Entre chien et loup - 300.jpg

 

V somraku/The Twilight Hour (Reza Riahi, Francija)


V času, ko se ljudje zgrinjajo na ulice v protestih, ki se raztezajo po celem svetu, od obeh Amerik pa do Bližnjega vzhoda in vse do Hong Konga, je tu zgodba o mladem iranskem vojaku, ki se na ulicah Teherana znajde iz oči v oči s sodržavljani, ki so preplavili ulice. Priporočam!

 

Maša Katarina Brecelj

Za boljšo uporabniško izkušnjo ter za analizo prometa uporabljamo spletne piškotke. Z nadaljevanjem ogleda spletne strani, se strinjate s uporabo. Več informacij

Spletni piškotki