Theodore Ushev

Theodore Ushev

V Kjustendilu v Bolgariji rojeni Theodore Ushev se je najprej uveljavil v domovini kot oblikovalec plakatov, potem pa se leta 1999 preselil v Montreal. Tam je s filmi, kot sta Tzaritza (2006) in Mož, ki je čakal (2006), hitro zaslovel kot plodovit in nadarjen animator. Leta 2010 je dokončal kritiško dobro ocenjeni film Lipsettovi zapisi, izmišljeno biografijo slovitega kanadskega avtorja eksperimentalnih filmov, ki so jo na 31. podelitvi nagrad genie nagradili kot najboljši kratki animirani film.

Ushev je ustvaril multimedijsko gradivo in promocijske animacije za britansko skupino Public Symphony in Davida Gilmourja ter ilustracije za knjigo Chrisa Robinsona Ballad of a Thin Man: In Search of Ryan Larkin (2008).

 

Leta 2012 je za kratki glasbeni film, ustvarjen po pesmi bolgarske skupine Kottarashky z naslovom Demoni, prejel več kot deset nagrad, med drugimi tudi nominacijo za novouvedene nagrade Kanadske filmske in televizijske akademije. Tudi za svoj najnovejši film Gloria Victoria je že prejel več nagrad. Skupaj so mu njegovi filmi prinesli več kot 80 nagrad in omemb, prikazani so bili v številnih retrospektivah, med drugim na festivalu kratkega filma Clermont-Ferrand v Franciji. Leta 2011 so njegove risbe in slike razstavili v Barbican Centru v Londonu.

 

Theodore Ushev je od leta 2010 poučeval ter vodil delavnice in mojstrske tečaje na več kot 15 univerzah in festivalih po svetu, med drugim na Japonskem, v Franciji, Španiji, Nemčiji, na Portugalskem, v Londonu in Budimpešti.

Za boljšo uporabniško izkušnjo ter za analizo prometa uporabljamo spletne piškotke. Z nadaljevanjem ogleda spletne strani, se strinjate s uporabo. Več informacij

Spletni piškotki